Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Μάρκος Δέμπας: Τα θετικά μέτρα ήρθαν νωρίτερα

Η Κυβέρνηση δίνει ένα στίγμα ότι θέλει πραγματικά να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Μέτρο προς τη θετική κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας τη μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις, η οποία προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που η κυβέρνηση απέστειλε στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη μείωση της προκαταβολής κατά το ποσοστό αυτό, μέτρο το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατομμύρια ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό. Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας έως το τέλος του έτους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση έχει έρθει αποφασισμένη και παίρνει μέτρα που ενώ οι περισσότεροι τα περιμέναμε για του χρόνου έρχονται από φέτος»

«Κακά τα ψέματα η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται σε εποπτεία και μάλιστα σε σκληρή εποπτεία όλα αυτά τα χρόνια, ασχέτως αν λέμε ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια κλπ. Αυτό είναι το ένα στοιχείο, το οποίο έτσι κι αλλιώς δυσκολεύει τις κινήσεις του οποιουδήποτε πραγματικά θα ήθελε να κάνει κάτι καλύτερο. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να το δούμε σαν μια δικαιολογία γιατί δεν παίρνουμε κάτι παραπάνω. Καταρχήν το σίγουρο είναι ότι οτιδήποτε μειώνεται, έστω και 5 ή 10 μονάδες, είναι μέτρο προς τη θετική κατεύθυνση. Δίνεις ως Κυβέρνηση ένα στίγμα κι ένα μήνυμα ότι το επιχειρείν το βλέπεις διαφορετικά, ότι θέλει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και με αυτά που αποφασίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αυτό έστω και κατά 5% σε πρώτη φάση της προκαταβολής, αλλά και της κλιμάκωσης πλέον της φορολόγησης σε τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς δείκτες, όπου μάλιστα ο πρώτος δείκτης κατέβηκε στο 9% από το 22%. Επίσης το πάγωμα του ΦΠΑ στις κατασκευές κι άλλα μέτρα που είδαμε στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, είναι στοιχεία που δείχνουν ένα θετικό στίγμα κι ότι η κυβέρνηση έχει έρθει αποφασισμένη και παίρνει μέτρα που ενώ οι περισσότεροι τα περιμέναμε για του χρόνου έρχονται από φέτος», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Η επόμενη χρονιά θα είναι το ξεκίνημα μιας επενδυτικής αρχής για τη χώρα και την περιοχή μας»

«Για εμένα το πιο θετικό είναι ότι από εκεί που είχαμε διαρκώς τις επιχειρήσεις στον τοίχο και τις χτυπούσαν συνέχεια, βλέπουμε ότι όλο αυτό αρχίζει και αντιστρέφεται και αλλάζει και πραγματικά είναι ένα μήνυμα προς όλες τις επιχειρήσεις, παλιές και νέες, ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αλλάζει, βελτιώνεται και πραγματικά με μέτρα που έτσι κι αλλιώς τα συζητάμε και τα ζητάμε από την κυβέρνηση, νομίζω ότι θα είναι ένα καλύτερο μήνυμα ότι το 2020, η επόμενη χρονιά θα είναι το ξεκίνημα μιας επενδυτικής αρχής για τη χώρα και την περιοχή μας», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

«Έτσι κι αλλιώς θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό της προκαταβολής είναι άδικο και θα συνεχίσουμε να το λέμε. Δεν σημαίνει ότι επειδή πήραμε μια μείωση δεν θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πράγματα για το καλό των επιχειρήσεών μας»

Ερωτηθείς για το αν περίμενε μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού προκαταβολής, μιας και η Νέα Δημοκρατία είχε μιλήσει προεκλογικά για 50% προκαταβολή από 100% που είναι σήμερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απάντησε: «Δεν κρύβω ότι τα αιτήματα των Επιμελητηρίων γενικότερα αφορούσαν τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Από εκεί και πέρα βέβαια η κυβέρνηση βλέπει κάποιους μακροοικονομικούς δείκτες σε πρώτη φάση κι όχι τους δικούς μας, ίσως του χρόνου να έχουμε μείωση ενός ακόμη ποσοστού κ.ο.κ. Αυτό νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς είναι διεκδίκηση, γιατί εμείς θεωρούμε ότι η προκαταβολή φόρου είναι άδικη στο σύνολό της. Δεν έχει νόημα να προκαταβάλω κάτι το οποίο μπορεί να είναι χειρότερα την επόμενη χρονιά, άρα δεν υπάρχει νόημα να μας απομυζούν και να μας παίρνουν χρήματα που σε αυτή τη φάση θα μπορούσαμε να τα ρίξουμε σε κάποιες άλλες επενδυτικές πολιτικές. Έτσι κι αλλιώς θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό της προκαταβολής είναι άδικο και θα συνεχίσουμε να το λέμε. Προς στιγμήν αυτή την απόφαση έχουμε, είναι προς τη θετική κατεύθυνση και η πίεση για την εξάλειψη ή τη μείωση στο 50% θα συνεχίσει να υφίσταται. Δεν σημαίνει ότι επειδή πήραμε μια μείωση δεν θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πράγματα για το καλό των επιχειρήσεών μας», κατέληξε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Διαφημίσεις