Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Μάρκος Δέμπας: Πλήγμα για την αγορά ο κορωνοϊός

«Συνιστούμε ψυχραιμία για να το ξεπεράσουμε γιατί ακολουθεί και η τουριστική περίοδος»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σοβαρό πλήγμα στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού, διαπιστώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν καταγραφεί και τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας.

Ο περιορισμός των πολιτών και η ακύρωση εκατοντάδων εκδηλώσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας, είναι ικανά στοιχεία να δημιουργήσουν ένα σοβαρό αρνητικό επίπεδο στην ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία και δη στην τοπική αγορά.

«Έχει δημιουργηθεί βέβαια ένα κλίμα μεγάλης ανησυχίας και βλέπουμε να λαμβάνονται αποφάσεις με τις οποίες ερημώνουν πόλεις, περιορίζεται ο κόσμος στα σπίτια του, ακυρώνονται εκδηλώσεις. Άρα αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά…»

«Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι δεν χρειάζεται πανικός. Αυτό πρέπει να το επαναλαμβάνουμε διαρκώς. Κρούσματα γρίπης έχουν θανατηφόρα κατάληξη και είναι χιλιάδες περισσότερα από τον κορωνοϊό. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις στην Κίνα έχουν να κάνουν με ύφεση της δραστηριότητας του ιού. Αυτά που λένε οι επιστήμονες, αν τα τηρήσουμε, δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι το σοβαρό, σε σχέση λέω πάντα με τη γρίπη ή παλιότερα με τον Η1Ν1. Έχει δημιουργηθεί βέβαια ένα κλίμα μεγάλης ανησυχίας και βλέπουμε να λαμβάνονται αποφάσεις με τις οποίες ερημώνουν πόλεις, περιορίζεται ο κόσμος στα σπίτια του, ακυρώνονται εκδηλώσεις. Άρα αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι κόσμος δεν κατεβαίνει στην αγορά, παρά μόνο σπεύδει στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ, λες κι έρχεται πόλεμος. Όλο αυτό είναι πλήγμα για την αγορά εθνική και τοπική φυσικά. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν χαθεί, τα χρηματιστήρια καταρρέουν, άρα όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

«Συνιστούμε ψυχραιμία για να το ξεπεράσουμε γιατί ακολουθεί και η τουριστική περίοδος. Αρκεί να φανταστούμε τι ζημιά μπορεί να γίνει αν περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πανικός»

«Καλώς υπάρχει η οποιαδήποτε ανησυχία, αλλά τουλάχιστον με αυτά που λένε οι ειδικοί και τηρώντας τους κανόνες αυτοπροστασίας, μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Είμαστε σε μια χώρα που ας ελπίσουμε ότι σε λίγες εβδομάδες θα μπει η άνοιξη και οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι ιώσεις. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι, δυστυχώς θα υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις στην αγορά, αλλά ελπίζω να είναι σε μικρότερο μέγεθος απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές του εξωτερικού. Έχουν ανακοινωθεί μέτρα, αν παρθούν κι επιπρόσθετα αυτό θα γίνει για να μην υπάρξει περαιτέρω πανικός. Από εκεί και πέρα τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μικρά και σε μεγάλες ηλικίες. Συνιστούμε ψυχραιμία για να το ξεπεράσουμε γιατί ακολουθεί και η τουριστική περίοδος. Αρκεί να φανταστούμε τι ζημιά μπορεί να γίνει αν περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πανικός», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Διαφαίνεται ότι κάποιες εκθέσεις μπορεί να ακυρωθούν, άρα αυτομάτως δεν θα υπάρχει νόημα για επιχειρηματίες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό»

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η εξάπλωση του κορωνοϊού θα αποτρέψει τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Αν βλέπουμε διαρκώς έρημες πόλεις ή άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ επηρεαζόμαστε σίγουρα όλοι αρνητικά. Σίγουρα επηρεάζεται ο κάθε καταναλωτής κι ένα παραπάνω στη χώρα μας. Πρέπει από μόνοι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, με τα κατάλληλα μέτρα. Όσον αφορά τον περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών στο εξωτερικό δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, απλά διαφαίνεται ότι κάποιες εκθέσεις μπορεί να ακυρωθούν, άρα αυτομάτως δεν θα υπάρχει νόημα για επιχειρηματίες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».

Διαφημίσεις