Σάββατο, Μάι 8, 2021

Μάρκος Δέμπας: Ανοιχτές ή κλειστές οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση

«Οι τράπεζες δεν έχουν καταλάβει τι περνάμε, ακόμη και βάζουν εισπρακτικές εταιρείες να τηλεφωνούν στον κόσμο...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Πρόκειται για μια πρώτη δέσμη μέτρων, κάτι που ανέφεραν και οι υπουργοί άλλωστε. Αυτό είναι σωστό, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, τα προβλήματα που παρουσιάζονται ανά κλάδους, τομείς και περιοχές, επίσης μεταβάλλονται συνεχώς, άρα νομίζω ότι σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει μια δεύτερη δέσμη κι αμέσως μετά και μια τρίτη».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία εξήγγειλαν την Τετάρτη (18/3) οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει χτυπηθεί, δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει σχεδόν μηδενικούς τζίρους την ημέρα, είτε με ΦΕΚ έχει κλείσει, είτε χωρίς…»

«Είναι βέβαιο ότι όλη η οικονομία έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει χτυπηθεί, δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει σχεδόν μηδενικούς τζίρους την ημέρα, είτε με ΦΕΚ έχει κλείσει, είτε χωρίς. Δημιουργείται μια κατάσταση με επιχειρήσεις, όσες είναι ανοιχτές, να υπολειτουργούν και επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Όλα έχουν παγώσει! Υπάρχουν επιχειρήσεις με 20 και 30 άτομα προσωπικό και υπολειτουργούν. Πως θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν αυτοί; Έχουμε άρα μια πρώτη δέσμη μέτρων, στη σωστή κατεύθυνση, ναι, ενισχύει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν μέτρα που να είναι πιο εξειδικευμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Οι τράπεζες σφυρίζουν αδιάφορα! Θεωρώ ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταλάβει τι περνάμε. Δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να βάζουν εισπρακτικές εταιρείες να τηλεφωνούν στον κόσμο…»

Παράλληλα, ο κ. Δέμπας ήταν λάβρος κατά των τραπεζών επισημαίνοντας σχετικά: «Οι τράπεζες σφυρίζουν αδιάφορα! Θεωρώ ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταλάβει τι περνάμε. Δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να βάζουν εισπρακτικές εταιρείες να τηλεφωνούν στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Να ενοχλούν καταναλωτές και επιχειρηματίες και να μας λένε έληξε η δόση ή να μας πιέζουν κλπ. Πρέπει να δείξουν κατανόηση. Περνάμε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εδώ πρέπει όλοι να δείξουμε ψυχραιμία και συμπαράσταση ο ένας στον άλλον. Είναι πολύ χειρότερο από τα capital controls όλο αυτό που συμβαίνει. Μιλάμε για ένα παγκόσμιο κραχ. Έχουν χτυπηθεί όλες οι οικονομίες του πλανήτη».

«Η απαισιοδοξία, η κατήφεια, το άγχος, και η μιζέρια μας έχει αγγίξει όλους»

«Τα πράγματα εξελίσσονται διαρκώς. Σε καθημερινή βάση δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα από επιχειρηματίες με εξειδικευμένα προβλήματα, τα οποία καταγράφω. Αυτά όλα προωθούνται εκεί που πρέπει. Η απαισιοδοξία, η κατήφεια, το άγχος, και η μιζέρια μας έχει αγγίξει όλους, πόσο μάλλον που είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Θα πρέπει όμως όλοι να ακολουθήσουμε τους κανόνες που μας επιβάλλουν οι ειδικοί για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Η υγεία είναι πρώτα απ’ όλα. Η Ε.Ε. και η κυβέρνηση λαμβάνουν μέτρα τολμηρά. Είμαστε όλοι σε κατάσταση αμηχανίας, γιατί κάθε μέρα κάτι νέο προκύπτει. Επομένως μένουμε σπίτι, έτσι ώστε σε έναν ή δυο μήνες να έχουμε τελειώσει με το θέμα και στη συνέχεια να μιλήσουμε για την οικονομία μας», δήλωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Διαφημίσεις