Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

«Καπνός» έγιναν οι πελάτες λόγω του αντικαπνιστικού νόμου

Γιώργος Βαφείδης: «Ο κόσμος αντιδρά με το να μένει στο σπίτι, φοβάμαι ότι το 2020 θα κλείσουν καταστήματα στην Καβάλα»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Δραματική πτώση στον τζίρο τους καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, από την επίσημη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Δυστυχώς, είναι γεγονός! Ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης στην Καβάλα έπεσε από 30% μέχρι και 40% σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω του αντικαπνιστικού νόμου», ανέφερε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.

«Ο κόσμος ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει το ότι δεν μπορεί να καπνίσει έστω και στους εξωτερικούς χώρους και αντιδρά με το να μένει στο σπίτι»

«Είναι το πρώτο σοκ, ο κόσμος ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει το ότι δεν μπορεί να καπνίσει έστω και στους εξωτερικούς χώρους και αντιδρά με το να μένει στο σπίτι ή να ψάχνει άλλες εναλλακτικές μορφές διασκέδασης, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι στην πτώση του τζίρου συμβάλλει και ο καιρός, καθώς πολλοί σκέφτονται να βγουν έξω στο κρύο και τη βροχή για να καπνίσουν, οπότε ο κόσμος έχει μια ακόμη αφορμή να αποστασιοποιηθεί από την αγορά μας», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Βαφείδης.

«Πριν την επίσημη έναρξη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου ο κόσμος μπορούσε να φιλοξενηθεί στους εξωτερικούς χώρους μας, οι οποίοι ήταν διαμορφωμένοι κατάλληλα για να προστατεύουν τους πελάτες μας από τις καιρικές συνθήκες. Τώρα είναι απαγορευμένοι και αυτοί οι χώροι. Πλέον μόνο έξω στον δρόμο μπορούν να καπνίσουν, όπου δεν υπάρχει καμιά προστασία γι’ αυτούς», συμπλήρωσε.

«Σε γενικές γραμμές πάντως επικρατεί ένα μπάχαλο…»

Σε ερώτηση για το αν γίνονται καταγγελίες στην Καβάλα, αλλά και αν επιβάλλονται πρόστιμα, ο κ. Βαφείδης απάντησε: «Οι καταγγελίες υπάρχουν και πρόστιμα έχουν επιβληθεί. Σε γενικές γραμμές πάντως επικρατεί ένα μπάχαλο. Όταν έγινε συνάντηση στην Π.Ε.Κ. είχαμε μιλήσει για δυο λύσεις στους εξωτερικούς χώρους. Στην πορεία δημιουργήθηκε ένα αλαλούμ, αμφισβητήθηκαν όσα συμφωνήσαμε και πάνω εκεί βρήκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κενό για να επιβάλουν κάποια πρόστιμα. Στην πορεία έγινε συνάντηση με τους φορείς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μετά από πρωτοβουλία του σωματείου μας την προηγούμενη εβδομάδα στην ΟΕΒΕΚ όπου θέσαμε ερωτήματα, πήραμε απαντήσεις και διευκρινίσεις. Έγινε μια εποικοδομητική κουβέντα, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σαφή εικόνα για το τι θέλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

«Φοβάμαι ότι το 2020 θα κλείσουν καταστήματα στην Καβάλα, γιατί δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν με τόση πίεση από τη φορολογία ή από τα ασφαλιστικά ταμεία…»

Τέλος, ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για περαιτέρω πτώση του τζίρου και μάλιστα σε μια περίοδο όπως αυτή των εορτών που τα μαγαζιά παραδοσιακά δουλεύουν ικανοποιητικά, ο κ. Βαφείδης απάντησε: «Βέβαια φοβόμαστε και μας προβληματίζει το επόμενο διάστημα. Είναι η καλύτερη περίοδος για τον χειμώνα αυτό το 20ημερο, ο κόσμος είναι στην αγορά και τώρα αυτή η περίοδος κλωνίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον αντικαπνιστικό νόμο, όταν τα ποσοστά μείωσης του τζίρου μας είναι σχεδόν στο 40% μείον. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας έχει μετατραπεί σε σάκο του μπόξ. Από οικονομικής πλευράς, από τα ασφαλιστικά κλπ. Ο αντικαπνιστικός νόμος αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Φοβάμαι ότι το 2020 θα κλείσουν καταστήματα στην Καβάλα, γιατί δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν με τόση πίεση από τη φορολογία ή από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολλοί θα μείνουν άνεργοι και νομίζω ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι η θρυαλλίδα κακών εξελίξεων στον κλάδο μας, στον οποίο θα δούμε πολύ άσχημες καταστάσεις».

spot_img

Διαφημίσεις