«Ό,τι κινείται φορολογείται», δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης, μ’ αφορμή το γεγονός ότι τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή (21/7) η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, βάσει της οποίας προβλέπεται ότι για την εξόφληση των φόρων στα γκισέ των τραπεζών η προμήθεια θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους φορολογούμενους.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. επιβάλει έναν ακόμη φόρο στους πολίτες. Πρόκειται μεν για μικρά ποσά, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που δεν είναι άλλη από την επιβολή ενός νέου φόρου», τόνισε με έμφαση στις δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Κλειτσιώτης.
«Πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει πει τα περισσότερα ψέματα στον ελληνικό λαό…»
«Αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι προεκλογικά μιλούσαν για τους τραπεζίτες που ρουφάνε το αίμα του φορολογούμενου πολίτη, έρχονται σήμερα να επιβάλλουν αυτόν τον πρόσθετο φόρο, υπέρ των συμφερόντων των τραπεζιτών. Γι’ αυτό λέω και πάλι ότι πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει πει τα περισσότερα ψέματα στον ελληνικό λαό. Καθημερινά με τους νόμους που ψηφίζει διαψεύδεται. Ακούγεται παράξενο το να πας να δώσεις τα ωραία σου λεφτά για να πληρώσεις τους δυσβάσταχτους φόρους κι επιπλέον να πληρώνεις υπέρ των τραπεζών, επειδή εξοφλείς τις υποχρεώσεις σου με μετρητά», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο Ντίνος Κλειτσιώτης.
Οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι πολίτες στα γκισέ των τραπεζών
Να σημειωθεί ότι στην ίδια απόφαση, το Φ.Ε.Κ. της οποίας δημοσιεύθηκε πρόσφατα, προσδιορίζονται οι χρεώσεις που θα καταβάλλει η Α.Α.Δ.Ε. ανά συναλλαγή στις τράπεζες για την είσπραξη των φόρων και των οφειλών των φορολογούμενων.
Η αμοιβή των φορέων είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως αμοιβών τρίτων μέχρι την απόδοση των εισπραχθέντων ποσών στο ελληνικό δημόσιο ορίζεται στο ποσό των: α) 0,075 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., για πληρωμή μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, Phone Banking, ATM, APS και πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού αρχείου).
β) 0,145 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., για πληρωμή ΕΝ.Φ.Ι.Α. και Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων γ) 0,145 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., για πληρωμή μέσω καταστήματος κατά την απόδοση παρακρατηθέντων ποσών στο ελληνικό δημόσιο βάσει ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής, δ) 0,29 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή και χρεωστικών καρτών, μέσω TAXISNET ή μέσω της λειτουργίας του δικτύου συσκευών EFT/POS στις Δ.Ο.Υ. και στα τελωνεία.
Η αμοιβή της ΔΙΑ.Σ. Α.Ε. ορίζεται σε 0,04 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., σε ό,τι αφορά συναλλαγές που παραλαμβάνει η ΔΙΑ.Σ. από Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, οι οποίοι δεν είναι μέλη της και τις οποίες επεξεργάζεται, εκκαθαρίζει, δρομολογεί και διακανονίζει.