Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Εστίαση: Σενάρια και σχέδια για επανεκκίνηση χωρίς αποτέλεσμα

Γιώργος Βαφείδης: Ο κλάδος μας μετρά έναν χρόνο κλειστός ,ήμασταν σε κρίση και πριν την περίοδο της πανδημίας, αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το τελειωτικό χτύπημα...

Ακολούθησε μας

«Από σενάρια και από σχέδια επί χάρτου σχετικά με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, έχουμε χορτάσει για να είμαστε ειλικρινείς».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με έμφαση μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.

«Ακόμη και λίγες μέρες να κερδίσουμε, είναι τεράστιο το όφελος για εμάς. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επαναδραστηριοποίηση μας θα καθυστερήσει…»

Κληθείς να σχολιάσει τις προ ημερών εξαγγελίες για άνοιγμα της εστίασης εντός Απριλίου, αλλά και το απότομο φρενάρισμα αυτών, λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων, ο κ. Βαφείδης τόνισε αρχικά: «Σίγουρα όσο πιο νωρίς ανοίξει η εστίαση, ακόμη και λίγες μέρες να κερδίσουμε, είναι τεράστιο το όφελος για εμάς, αφού ο κλάδος μας βρίσκεται σε δεινή θέση. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επαναδραστηριοποίηση μας θα καθυστερήσει. Υπάρχουν οξύμωρα πράγματα. Από τη μια η Κυβέρνηση συζητά το άνοιγμα του κλάδου μας για τον Απρίλιο, παίζουν με τις ημερομηνίες, ενώ από την άλλη τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν ξεφύγει και στην περιοχή μας».

«Σε δουλειά να βρισκόμαστε! Εντυπώσεις να δημιουργούμε για να δίνονται φρούδες ελπίδες προς τον κλάδο μας»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί άκαιρο το να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν σαφώς μη υποχώρηση της πανδημίας, ο κ. Βαφείδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Σε δουλειά να βρισκόμαστε! Εντυπώσεις να δημιουργούμε για να δίνονται φρούδες ελπίδες προς τον κλάδο μας. Εξ αρχής είχα πει, χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ, ότι η εστίαση πριν τον Μάιο θα ήταν δύσκολο να ανοίξει. Γιατί είναι λογικό η επαναδραστηριοποίηση μας να συμβαδίσει με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη λειτουργία των καταστημάτων αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους. Άρα, πιστεύω ότι το άνοιγμα της εστίασης πάει για μετά το Πάσχα μέσα στον Μάιο».

«Ο κλάδος μας μετρά έναν χρόνο κλειστός, ακριβώς! Η εστίαση ήταν σε κρίση και πριν την περίοδο της πανδημίας – Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το τελειωτικό χτύπημα…»

Στις αρχές Απριλίου η εστίαση θα είναι κλειστή για 5 σερί μήνες κι ίσως φτάσει ακόμη και τους 6, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του κ. Βαφείδη. Αναφορικά με τη ζημιά που έχει γίνει από αυτό το τεράστιο διάστημα με τα κλεισμένα καταστήματα, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας ανέφερε: «Εγώ θα το θέσω εντελώς διαφορετικά. Μέχρι σήμερα ο κλάδος μας μετρά έναν χρόνο κλειστός, ακριβώς! Μετά την άρση του lock down τον Μάιο, ο κλάδος μας δεν επανήλθε επί της ουσίας στην κανονικότητα. Περιορισμοί, συρρικνωμένα ωράρια, ανύπαρκτοι εσωτερικοί χώροι κλπ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Υπάρχει μια μορφή στήριξης από το Κράτος, για κάποιους επαρκής για άλλους όχι. Μη ξεχνάμε όμως ότι η εστίαση ήταν σε κρίση και πριν την περίοδο της πανδημίας. Με πολλά προβλήματα, φόρους, αντικαπνιστικό νόμο κλπ. Όμως ποτέ δεν φτάσαμε στο σημείο να κλείσουμε εντελώς. Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το τελειωτικό χτύπημα».

«Με την επανεκκίνηση του κλάδου και την λήξη των μέτρων στήριξης, τότε θα φανεί το ουσιαστικό πρόβλημα…»

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην εστίαση όποτε κι αν ανοίξουν τα καταστήματα, ο κ. Βαφείδης απάντησε: «Ευχή μου είναι να ανοίξουν όλοι και νωρίτερα, πριν από το Μάιο που εκτιμώ εγώ. Όμως δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουμε. Με την επανεκκίνηση του κλάδου και την λήξη των μέτρων στήριξης, τότε θα φανεί το ουσιαστικό πρόβλημα. Δεν είμαστε μόνο εμείς όμως, αλλά και οι κλάδοι που σχετίζονται με εμάς. Ο καθένας θα πρέπει να πορευτεί μόνος του, δίχως αναστολές, επιστρεπτέας, όλα τα εργαλεία οικονομικής στήριξης. Όταν θα επωμιστούμε τις ευθύνες οικονομικές και μη θα φανεί το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε. Θεωρώ ότι θα δούμε και αύξηση της ανεργίας, γιατί αν δεν κλείσουν καταστήματα, στην αρχή οι συνάδελφοι θα είναι διστακτικοί γιατί δεν θα ξέρουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

«Με την ατομική ευθύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών, με μια σοβαρή μορφή αστυνόμευσης, θα ήμασταν στα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα και ίσως καλύτερα, γιατί εκεί που συγχρωτίζεται τώρα ο κόσμος δεν υπάρχει κανένας έλεγχος»

Παράλληλα, ο κ. Βαφείδης εκτίμησε ότι το πρώτο διάστημα του ανοίγματος της εστίασης η κίνηση θα είναι μεγάλη, λόγω της επιθυμίας του κόσμου να βγει, όμως η συνέχεια, όπως τόνισε, ίσως είναι δύσκολη, αφού πολλές συνήθειες έχουν αλλάξει από την πανδημία.

Για το αν τελικά θα ήταν καλύτερα να μην έκλεινε η εστίαση, αλλά να παρέμενε ανοικτή με μέτρα, ο κ. Βαφείδης σημείωσε: «Θεωρώ ότι με την ατομική ευθύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών, με μια σοβαρή μορφή αστυνόμευσης, θα ήμασταν στα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα και ίσως καλύτερα, γιατί εκεί που συγχρωτίζεται τώρα ο κόσμος δεν υπάρχει κανένας έλεγχος».

Τέλος, για το αν πιστεύει, όπως λένε πολλοί, ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι τουλάχιστον καλύτερη από την περασμένη, ο Γιώργος Βαφείδης απάντησε: «Εγώ θεωρώ πως όχι! Προσωπική είναι η άποψη. Έχω μάθει να μην πετάω στα σύννεφα. Δεν ξέρουμε τι γίνεται για παράδειγμα με τα εμβόλια στις γειτονικές χώρες απ’ όπου έρχονται επισκέπτες στην περιοχή μας. Οπότε είναι εύλογη η ανησυχία μου. Μακάρι να διαψευσθώ».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα