Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Δεκαετία του ’80 θυμίζει ο τουρισμός

Πάρης Παρασχούδης: Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και για το 2021, τότε μπαίνουμε δύσκολους δρόμους

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

«Γυρίσαμε 40 χρόνια πίσω, ίσως και παραπάνω! Το φετινό καλοκαίρι στη Θάσο, θυμίζει εκείνα τα καλοκαίρια στις αρχές της δεκαετίας του ’80, που οι τουρίστες έρχονταν στο νησί για ένα διάστημα σαράντα περίπου ημερών και μετά από τις 20 Αυγούστου άδειαζε το νησί».

Τα παραπάνω τονίζει με έμφαση, μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα πλέον και για την επόμενη τουριστική περίοδο, αυτή του 2021.

«Έπρεπε ήδη να ετοιμαζόμαστε για το 2021, να έχουμε συμβόλαια, προγραμματισμό κλπ. Η φετινή χρονιά έχει ήδη προδιαγραφεί, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο…»

«Μια είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την εποχή μας κι αυτή είναι η αβεβαιότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια, γιατί οτιδήποτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί και να μη μπορεί να πραγματοποιηθεί αύριο. Αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα, γιατί έπρεπε ήδη να ετοιμαζόμαστε για το 2021, να έχουμε συμβόλαια, προγραμματισμό κλπ. Η φετινή χρονιά έχει ήδη προδιαγραφεί, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ο Αύγουστος είχε λίγη κίνηση στη Θάσο από Έλληνες επισκέπτες. Οι χώρες του εξωτερικού, η μια μετά την άλλη, εφάρμοσαν νέα μέτρα. Το υγειονομικό πρόβλημα αυξάνεται συνέχεια σε όλες τις χώρες από τις οποίες δεχόμαστε επισκέπτες, το πρόβλημα το έχει πια κι η χώρα μας, άρα δεν υπάρχει λύση για φέτος. Ό,τι κάναμε κάναμε, δεν μπορούμε να διορθώσουμε ή να αλλάξουμε κάτι», επισημαίνει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Παρασχούδης.

«Υπάρχει ένα πάγωμα για την επόμενη χρονιά που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει – Αν δεν προχωρήσει καθόλου ο επόμενος μήνας, θα κλείσουμε στο 20%, δυστυχώς…»

«Στόχος μας είναι το 2021 πλέον, κάτι βέβαια που λέγαμε εξαρχής. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν δεν είχαμε αυτό το δεύτερο κύμα στην παρούσα φάση, δηλαδή μεγαλύτερη πρόθεση από τους συνεργάτες μας για συμφωνίες το 2021, αλλά κι αυτοί βλέπουν ότι ανατρέπονται τα πράγματα. Υπάρχει ένα πάγωμα για την επόμενη χρονιά που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει», συμπληρώνει ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποσοστό της τουριστικής κίνησης και που θα διαμορφωθεί αυτό σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Παρασχούδης απαντά: «Θα εξαρτηθεί πολύ από τον Σεπτέμβριο αν θα είμαστε στο 20 με 25% της περσινής κίνησης. Αν δεν προχωρήσει καθόλου ο επόμενος μήνας, θα κλείσουμε στο 20%, δυστυχώς. Περιμέναμε σίγουρα κάτι καλύτερο. Από την αρχή έλεγα αν πιάσουμε το 30% θα είναι ένα καλό ποσοστό, δεν το πιάσαμε όμως, δυστυχώς».

«Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον χειμώνα. Ειδικά για τους εργαζόμενους θα είναι ακόμη χειρότερα. Ο καθένας μας ανεβαίνει τον Γολγοθά του»

Ο κ. Παρασχούδης μιλώντας για το διάστημα μετά την τουριστική περίοδο, περιγράφει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Υπάρχει μια ρεαλιστική κατάσταση που μας δείχνει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι πολύ λιγότερα από τα λίγα που ούτως ή άλλως περιμέναμε! Οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον χειμώνα! Ειδικά για τους εργαζόμενους θα είναι ακόμη χειρότερα. Ο καθένας μας ανεβαίνει τον Γολγοθά του. Και οι επιχειρήσεις, γιατί θα έχουν τρομερά προβλήματα ρευστότητας και διαχείρισης των υποχρεώσεών τους, αλλά και οι εργαζόμενοι γιατί δεν θα έχουν τα απαιτούμενα εισοδήματα».

«Ζητάμε πολλά από την Κυβέρνηση – Αν συνεχιστεί πάντως η ίδια κατάσταση και για το 2021, τότε μπαίνουμε σε άλλους, δύσκολους δρόμους. Θα είναι θέμα επιβίωσης πλέον»

Σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει από την πλευρά της η Κυβέρνηση, ώστε να μετριαστεί κάπως η μεγάλη ζημιά που υπέστη ο κλάδος του τουρισμού τη φετινή περίοδο, ο κ. Παρασχούδης τονίζει: «Ζητάμε πολλά από την Κυβέρνηση. Τα έχουμε ζητήσει ήδη από την άνοιξη. Μερικά από αυτά έγιναν. Σταδιακά η Κυβέρνηση κατανοεί ότι τα μέτρα που λαμβάνει δεν είναι αρκετά και παίρνει καινούργια, όμως κι αυτά δεν αρκούν. Μόνο το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης μπορεί κάπως να βοηθήσει την κατάσταση. Αν συνεχιστεί πάντως η ίδια κατάσταση και για το 2021, τότε μπαίνουμε σε άλλους, δύσκολους δρόμους. Θα είναι θέμα επιβίωσης πλέον».

«Ήδη κάποια ξενοδοχεία στο νησί έχουν κλείσει! Πολύ γρήγορα, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα κλείσουν κι άλλα. Λίγα θα μείνουν για τον Σεπτέμβριο…»

Τέλος, όσον αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων στη Θάσο, στη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Παρασχούδης επισημαίνει: «Τα ξενοδοχεία του νησιού άνοιξαν όλα, γιατί υπήρχε η καλή προοπτική των αγορών από τα Βαλκάνια, η οποία ανατράπηκε όμως πολύ γρήγορα. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αρχίσαμε καλά, αλλά μετά λίγο λίγο η κίνηση εξαφανίστηκε. Ήδη κάποια ξενοδοχεία στο νησί έχουν κλείσει! Πολύ γρήγορα, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα κλείσουν κι άλλα. Λίγα θα μείνουν για τον Σεπτέμβριο. Δεν έχουν οι επιχειρηματίες αντικείμενο».

Διαφημίσεις