Δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων εστίασης από το Κράτος, υποστηρίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, όσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή, ενώ υπογραμμίζει με έμφαση ότι απαιτείται να ληφθούν τολμηρά μέτρα, που θα στηρίζουν πραγματικά έναν από τους πλέον πληττόμενους από την πανδημία κλάδους, αυτόν της εστίασης.
«Εισπράττουμε ένα τεράστιο μηδέν! Είμαστε εδώ και έναν μήνα σχεδόν σε καθεστώς lockdown και δεν έχουμε εισπράξει τίποτα από την κεντρική διοίκηση! Ζούμε με το οποίο αποθεματικό είχε ο καθένας…»
«Ανακοινώθηκαν πάρα πολλά μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι αυτά είναι δάνεια και μετάθεση των υποχρεώσεων προς τα πίσω. Δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη. Μπορεί με την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπάρχει κάτι θετικό, αλλά και πάλι πολλοί έμειναν εκτός. Ακόμη και το 40% της μείωσης των ενοικίων είναι κάτι καλό, αλλά δεν μας λέει κανείς πώς θα δώσουμε το υπόλοιπο 60% όταν δεν έχουμε εισπράξει όλο αυτό το διάστημα. Εισπράττουμε ένα τεράστιο μηδέν! Από που θα πληρωθεί αυτό το ποσό, ειδικά για καταστήματα με πολύ ακριβά μισθώματα; Θεωρώ ότι χρειάζονται τολμηρά μέτρα από την κεντρική διοίκηση, αν θέλει να στηρίξει τον κλάδο μας. Προφανώς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Είμαστε εδώ και έναν μήνα σχεδόν σε καθεστώς lockdown και δεν έχουμε εισπράξει τίποτα από την κεντρική διοίκηση! Ζούμε με το οποίο αποθεματικό είχε ο καθένας», επισημαίνει σχετικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Βαφείδης.
«Καθυστερεί η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας. Υπάρχει ασάφεια, δεν ξέρουμε πότε και πως θα τη λάβουμε. Πρέπει λίγο να επισπευτούν οι χρόνοι…»
Μιλώντας για τη στήριξη από πλευράς της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας υπογραμμίζει: «Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας, καθώς έχουμε την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ, που και εκεί βέβαια κάποιοι μένουν εκτός. Δυστυχώς, δεν μπορούν να είναι όλοι μέσα σε τέτοιου είδους ενέργειες, πάντα κάτι θα λείπει, πάντα κάποιος δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά και κάποιος θα ευεργετηθεί ενώ δεν το δικαιούται. Αυτό που έχω να σημειώσω όμως είναι ότι καθυστερεί η μη επιστρεπτέα. Υπάρχει ασάφεια, δεν ξέρουμε πότε και πως θα τη λάβουμε. Πρέπει λίγο να επισπευτούν οι χρόνοι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα σύνθετο και βαρύ, ενώ ξεσήκωσε αντιδράσεις και από τους φοροτεχνικούς κι όχι μόνο. Όταν θες να βοηθήσεις γενικότερα μία κοινωνία, πρέπει να είναι και λίγο πιο απλοποιημένα τα πράγματα και οι μέθοδοι να είναι πιο ευέλικτες. Έστω και με καθυστέρηση ας προχωρήσει τουλάχιστον το επόμενο διάστημα».
«Είναι προτιμότερο κάποια καταστήματα να μην μπουν καν στον κόπο να ανοίξουν, αλλά αυτό να γίνει μόνο όταν πέσουν τα νούμερα της πανδημίας»
Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με συναδέλφους του από τον χώρο της εστίασης, που προτείνουν να μην ανοίξει καθόλου ο κλάδος τους στην περίοδο των εορτών, ο Γιώργος Βαφείδης απαντά: «Κρύβει μία πολύ μεγάλη αλήθεια η συγκεκριμένη άποψη. Γνωρίζουμε όλοι ότι για να επανεκκινήσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα χρήματα που πρέπει να δαπανήσει είναι πολλά. Επειδή δεν γνωρίζουμε δυστυχώς ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της άρσης του lockdown, γιατί θα πρόκειται, αν γίνει, για μία προσωρινή άρση για να μη γελιόμαστε, είναι προτιμότερο κάποια καταστήματα να μην μπουν καν στον κόπο να ανοίξουν, αλλά αυτό να γίνει μόνο όταν πέσουν τα νούμερα της πανδημίας. Υπάρχουν κάποια καταστήματα βέβαια που στο λειτουργικό τους κομμάτι είναι λίγο πιο απλοποιημένα τα πράγματα και θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ένα σύντομο άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο υπάρχει μία κατηγορία καταστημάτων που δυστυχώς δεν θα μπορούσε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, είτε γιατί λειτουργούν με πολλούς εργαζόμενους, είτε γιατί χρειάζονται πολλές πρώτες ύλες και φρέσκα τρόφιμα. Άρα για πολλούς δεν αξίζει το ρίσκο να το κάνουν, γιατί δεν υπάρχει μία σαφής εικόνα για το πόσο θα διαρκέσει το διάστημα της επανεκκίνησης μετά την άρση του συγκεκριμένου lockdown».
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος μας εφόσον ανοίξει η εστίαση, είναι η στάση του πελάτη…»
Αναφορικά με το ποια πιστεύει ότι θα είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών, όταν κι αν ανοίξει η εστίαση, ο Γιώργος Βαφείδης τονίζει: «Θεωρώ ότι οι καταναλωτές έχουν αποκτήσει μία σχετική υγειονομική συνείδηση και μία υπεύθυνη στάση απέναντι στην όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλά τα κρούσματα στην περιοχή μας. Όλοι έχουμε πλέον κάποιον γνωστό μας που έχει νοσήσει, πολλοί έχουν «φύγει» από τη ζωή και πολλοί το παλεύουν ακόμη. Οπότε στο θέμα της ατομικής ευθύνης πλέον ο πολίτης έχει αλλάξει ιδιαίτερα τη στάση του κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος μας εφόσον ανοίξει η εστίαση. Την στάση του πελάτη δηλαδή για το αν θα αποφασίσει να συγχρωτιστεί, αν θα μπει εύκολα σε έναν χώρο κλειστό υγειονομικού ενδιαφέροντος ή αν θα βρει την άνεση και το κουράγιο να φάει και να πιει έξω και να μη λειτουργεί με φόβο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της αλλαγής των συνηθειών μας από εδώ και πέρα».
«Θεωρώ ότι από τον Μάρτιο και μετά που θα βελτιώνεται ο καιρός, θα ανέβουν οι θερμοκρασίες, μαζί με τα εμβόλια θα αρχίσει να δημιουργείται ένα καλύτερο κλίμα και μια επιστροφή στην κανονικότητα»
Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το πότε «βλέπει», μια επιστροφή στην κανονικότητα, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας απαντά: «Θεωρώ ότι η σταθεροποίηση της αγοράς και της κοινωνίας γενικότερα κι όχι μόνο του κλάδου μας, θα υπήρχε ταυτόχρονα με την διάθεση των εμβολίων. Νομίζω ότι αυτά τα δύο θα πάνε κυριολεκτικά παράλληλα, εμβόλια και επιστροφή στην κανονικότητα. Άρα θεωρώ ότι από τον Μάρτιο και μετά που θα βελτιώνεται ο καιρός, θα ανέβουν οι θερμοκρασίες, θα μεγαλώνουν και οι μέρες μαζί με τα εμβόλια πιστεύω ότι θα αρχίσει να δημιουργείται ένα καλύτερο κλίμα και μια επιστροφή στην κανονικότητα».