Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τον εισαγόμενο κορωνοϊό

Τον κοινωνικό τουρισμό περιμένουν οι Έλληνες για να πάνε διακοπές, κάμψη στους επισκέπτες από την Ρουμανία λόγω της Νυμφαίας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

«Ήταν αναμενόμενο να έχουμε θετικούς στον ιό επισκέπτες στην περιοχή μας. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γινόταν. Το ότι συνέβη νωρίς, πιστεύω ότι ήταν για καλό μας, γιατί μας ενεργοποίησε περισσότερο, καθώς τον τελευταίο καιρό υπήρχε ένας εφησυχασμός κι ένα κλίμα ότι όλα είναι ψέματα κι ότι δεν υπάρχει ο ιός».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος συμπλήρωσε σχετικά ότι «επίσης δοκιμάστηκε το σύστημα κι αν λειτουργούν όλα όσα είχαμε σχεδιάσει να γίνουν. Πιστεύω ότι όλα πήγαν καλά. Είναι λογικό όταν κάτι συμβαίνει για πρώτη φορά να υπάρχει μια μεγαλύτερη εγρήγορση, μια αναστάτωση. Η πρώτη φορά είναι πάντα πιο δύσκολη, αλλά πιστεύω έγιναν διορθωτικές κινήσεις και κινούμαστε σύμφωνα με το πλάνο μας, δεν έχουμε ξεφύγει από αυτό».

«Υπάρχει μια ροή, είναι καλή αυτή. Είναι φυσιολογικά τα πράγματα, δεν υπάρχει κάποια αναστάτωση…»

Σχετικά με το ποια είναι η ροή του τουριστικού ρεύματος στο νησί της Θάσου, ο κ. Παρασχούδης ανέφερε: «Υπάρχει μια ροή, είναι καλή αυτή. Είναι φυσιολογικά τα πράγματα, δεν υπάρχει κάποια αναστάτωση, άλλωστε οι άνθρωποι που αποφάσισαν να κάνουν τουρισμό φέτος είναι αυτοί που είναι «άνετοι», δεν είναι οι λεγόμενοι διστακτικοί. Χρέος μας είναι να τους κάνουμε να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα, γιατί στις διακοπές όλοι χαλαρώνουμε. Αυτό πρέπει να το κάνουμε διακριτικά, γιατί αν τους πιέσουμε κιόλας, χάνει το νόημά της η φιλοξενία μας, γίνεται καταπιεστική και ανυπόφορη».

«Είναι σαφώς προς τη θετική κατεύθυνση η απόφαση για τεστ σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από τον Προμαχώνα, καθώς πολύ γρήγορα θα γνωρίζουμε αν κάποιος είναι θετικός στον ιό»

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι είναι σωστή η απόφαση για τεστ σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από τον Προμαχώνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου απάντησε: «Είναι σαφώς προς τη θετική κατεύθυνση η απόφαση για τεστ σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από τον Προμαχώνα, καθώς πολύ γρήγορα θα γνωρίζουμε αν κάποιος είναι θετικός στον ιό. Να σημειώσουμε ότι όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό στη Θάσο, κανένας τους δεν είχε το παραμικρό σύμπτωμα. Επομένως, αφού αυτούς τους βρήκαμε δειγματοληπτικά, σημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλοι, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας, σαν όλοι μας να είμαστε φορείς του ιού, όπως κάναμε στην αρχή της πανδημίας».

«Πιστεύω ότι δεν θα περάσουμε σε κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μας. Γι’ αυτόν τον λόγο περιορίστηκε ο Προμαχώνας ως μοναδική πύλη εισόδου στη χώρα, γι’ αυτό αυξήθηκαν και τα τεστ…»

Σε σχέση με την άποψη ορισμένων ειδικών επιδημιολόγων που κάνουν λόγο ακόμη και για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μας, αν η κατάσταση στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων ξεφύγει ακόμη περισσότερο, ο κ. Παρασχούδης σημείωσε: «Πιστεύω ότι δεν θα περάσουμε σε κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μας. Γι’ αυτόν τον λόγο περιορίστηκε ο Προμαχώνας ως μοναδική πύλη εισόδου στη χώρα, γι’ αυτό αυξήθηκαν και τα τεστ, οπότε υπάρχει περισσότερος έλεγχος της κατάστασης. Άρα, θέλω να πιστεύω ότι θα αποφύγουμε το κλείσιμο των συνόρων μας, εκτός φυσικά κι αν γίνει κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς».

«Τον πήχη τον βάλαμε χαμηλά, ήταν στα δυο μέτρα, φέτος τον βάλαμε στο μισό μέτρο και προσπαθούμε να τον περάσουμε από πάνω. Αν περάσουμε τον πήχη εκεί που τον βάλαμε θα είμαστε καλά, όχι ευχαριστημένοι όμως…»

Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης από την πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού, ο κ. Παρασχούδης επισήμανε: «Δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα ακόμη, αλλά σε γενικές γραμμές είναι αυτό που περίμενα να δω. Τον πήχη τον βάλαμε χαμηλά, ήταν στα δυο μέτρα, φέτος τον βάλαμε στο μισό μέτρο και προσπαθούμε να τον περάσουμε από πάνω. Αν περάσουμε τον πήχη εκεί που τον βάλαμε θα είμαστε καλά, όχι ευχαριστημένοι όμως, γιατί δουλεύουμε με μεγάλα κόστη, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τη ζημιά που θα έχουμε κι όσο καλύτερα τη διαχειριστούμε, τόσο καλύτερα θα προχωρήσουμε για την επόμενη χρονιά. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον τόπο μας ανοιχτό, να δουλέψει και να είμαστε σε συνέχεια με την επόμενη τουριστική περίοδο και να μην έχουμε μια διακοπή που θα μας κοστίσει για αργότερα».

Λίγοι προς το παρόν οι Έλληνες στη Θάσο – Περιμένουν τον κοινωνικό τουρισμό – Κάμψη στην έλευση των Ρουμάνων από το κλείσιμο της Νυμφαίας

Τέλος, σε σχέση με τις αγορές που κυριαρχούν στο νησί, αλλά και για το αν υπάρχουν ή αναμένονται περισσότεροι Έλληνες φέτος, ο κ. Παρασχούδης υπογράμμισε: «Οι Ρουμάνοι έρχονται σταθερά στο νησί μας, αν και μετά το κλείσιμο της Νυμφαίας υπάρχει ένας προβληματισμός κι μια διακοπή της ροής. Ο τουρισμός θέλει σταθερότητα. Όλο αυτό επηρεάζει πάρα πολύ και φαίνεται έντονα. Πιστεύω ότι θα στρώσουν τα πράγματα και θα επανακάμψουν οι Ρουμάνοι, δεν νομίζω ότι θα έχουμε θέμα με αυτούς. Ένα πολύ θετικό είναι ότι είχαμε την πρώτη πτήση από την Λιθουανία, είναι κι αυτό ένα δείγμα εμπιστοσύνης από μια νέα αγορά για το νησί μας. Όσον αφορά τους Έλληνες περιμένουν τον κοινωνικό τουρισμό, γιατί τα οικονομικά τους δεν είναι καλά. Ο κοινωνικός τουρισμός θα βοηθήσει και τα ξενοδοχεία μας. Είναι λίγοι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή στο νησί κι αυτοί για ένα διήμερο το πολύ».

Διαφημίσεις