Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Αναστάτωση στην τοπική αγορά από τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό

Μάρκος Δέμπας: «Επιχειρηματίες της εστίασης είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Μεγάλη είναι η αναστάτωση που επικρατεί στην τοπική αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκο Δέμπα, μετά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δυο επιχειρήσεις εστίασης για παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος, γιατί βλέπω ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από έναν νόμο, ενώ ως δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δημόσια υπηρεσία πρέπει κι αυτή να αισθάνεται εντάξει απέναντι στους επιχειρηματίες, να τους έχει ενημερώσει, να έχει περάσει αν είναι δυνατό και πόρτα πόρτα να δει τα προβλήματα που υπάρχουν, να μοιράσει έντυπα, τους νόμους και να προβεί σε καταρτίσεις και ενημερώσεις και μετά να φτάσει στο έσχατο σημείο ενός εξοντωτικού προστίμου, που ουσιαστικά είναι σαν να λέει στην επιχείρηση, κλείσε για πάντα. Κι αυτό θα συμβεί», επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» για το θέμα ο κ. Δέμπας.

«Επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά, να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, τις οποίες με πόνο ψυχής και μεγάλη σκέψη άνοιξαν πριν από μερικές ημέρες…»

«Στα τηλεφωνήματα που έχω δεχτεί μέσα σε 24 ώρες, όχι μόνο από την περιοχή μας, αλλά και από γειτονικές περιοχές, όπου μαθεύτηκε αυτό που έγινε, οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά, να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, τις οποίες με πόνο ψυχής και μεγάλη σκέψη άνοιξαν πριν από μερικές ημέρες. Τώρα βλέπουν ξαφνικά για κάποια τυπικά θέματα να τους επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα. Ούτε «Μύκονος» είχαν γίνει, ούτε συνωστισμός υπήρξε! Τα μέτρα που βγαίνουν συνεχώς, το ένα αναιρεί το άλλο, υπάρχουν ανατροπές που οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να τις γνωρίζουν όλες», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η χώρα μας και το τι τσουνάμι έρχεται από τον Σεπτέμβριο και μετά»

Παράλληλα, ο κ. Δέμπας υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις του κράτους έχουν σκοπό να νουθετήσουν τους πολίτες να μη συνωστίζονται, αλλά κι ότι οι ίδιοι οι πολίτες ατομικά οφείλουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μη δέχονται αυτές τις απαράδεκτες επιβολές προστίμων».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αναστάτωση στην τοπική αγορά. Όλα πραγματικά κρέμονται σε μια κλωστή. Σοβαροί επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στον τόπο μας είναι τόσο αγανακτισμένοι που θέλουν άμεσα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να απολύσουν τους εργαζόμενους και τότε να δούμε πως η κάθε δημόσια υπηρεσία θα στηριχθεί. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η χώρα μας και το τι τσουνάμι έρχεται από τον Σεπτέμβριο και μετά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Δέμπας.

«Στην Καβάλα μικρές επιχειρησούλες με 30 ή 200 να πω καθίσματα με 300.000 ευρώ τζίρο και 20.000 κέρδη αν τα βγάζουν, ερχόμαστε να τις κλείσουμε;»

«Δεν μπορεί επιχείρηση με 40 ή 150 καθίσματα ξαφνικά να γίνεται «Μύκονος»! Εκεί οι επιχειρήσεις κάνουν μέχρι και 20 εκατομμύρια τζίρο. Στην Καβάλα μικρές επιχειρησούλες με 30 ή 200 να πω καθίσματα, με 300.000 ευρώ τζίρο και 20.000 ευρώ κέρδη κι αν τα βγάζουν, ερχόμαστε να τις κλείσουμε; Δεν καταλαβαίνουν ότι ως δημόσια υπηρεσία θα πρέπει πρώτα να τους ενημερώσουν; Να κάνουν παρατηρήσεις κι αν δεν έχουν προσαρμοστεί οι επιχειρηματίες τότε να επιβληθούν τα πρόστιμα; Είναι πολύ εύκολο να λέμε, αυτό λέει ο νόμος και τρέξε να βρεις το δίκιο σου στα δικαστήρια», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Για εξοντωτικά και εξωπραγματικά πρόστιμα για μια πόλη σαν την Καβάλα και δη μετά από μια καραντίνα δυόμιση μηνών, κάνουν λόγο κύκλοι της τοπικής αγοράς

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Δέμπα κινούνται και κύκλοι της τοπικής αγοράς του χώρου της εστίασης, που επίσης κάνουν λόγο για εξοντωτικά και εξωπραγματικά πρόστιμα για μια πόλη σαν την Καβάλα και δη μετά από μια καραντίνα δυόμιση μηνών.

Όπως αναφέρουν, πάντα οι ίδιοι κύκλοι, προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους κι ενώ οι Κ.Υ.Α. βγαίνουν κάθε τρεις μέρες με επανακαθορισμό των όρων, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να βρίσκονται πάνω από έναν υπολογιστή και να ξέρουν τι γίνεται συνέχεια. Ζητούν από τις αρμόδιες αρχές κατανόηση και να τους δείξουν πως να λειτουργούν. Τέλος, αναφέρουν ότι μετά τις 15 Ιουνίου οι άνεργοι θα αυξηθούν κατακόρυφα!

Διαφημίσεις