Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ανακαίνιση κουζίνας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Προχωράμε σε μερική ανακαίνιση σπιτιού με δόσεις για να μπορέσουμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα ενός από τους σημαντικότερους χώρους του σπιτιού μας, αυτόν της κουζίνας.

Εντοιχισμένες και ελεύθερες κουζίνες

  • Οι κουζίνες και οι φούρνοι διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης σε ελεύθερες (μη εντοιχισμένες) και σε εντοιχισμένες. Η κλασική ελεύθερη κουζίνα με το φούρνο κάτω από τις εστίες και το κάτω συρτάρι που σε κάποια μοντέλα λειτουργούσε ως θερμοθάλαμος, αλλά τελικά χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση ταψιών είναι η εμπειρία όλων μας από την κουζίνα στο πατρικό μας σπίτι. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα είναι αρκετά δημοφιλείς και τοποθετούνται στο ένα άκρο ή μεταξύ των ντουλαπιών, έχουν ιδιαίτερο design και βέβαια μεγαλύτερη χωρητικότητα φούρνου από τις αντίστοιχες εντοιχισμένες.
  • Από την άλλη πλευρά οι εντοιχισμένες συσκευές (εστίες, φούρνοι) ενσωματώνονται πλήρως στα ντουλάπια δίνοντας μία άλλη γραμμή στη σύγχρονη κουζίνα. Ανάλογα με τη χωροθέτηση και την εργονομία των ντουλαπιών υπάρχει δυνατότητα επιλογής της θέσης του φούρνου καθώς οι εστίες τοποθετούνται πάντα στον πάγκο της κουζίνας. Υπάρχουν λοιπόν 4 εναλλακτικές επιλογές: φούρνος άνω/ κάτω πάγκου χωρίς εστίες, φούρνος άνω/ κάτω πάγκου με εστίες. Να σημειώσουμε ότι η τοποθέτηση του φούρνου σε στήλη ντουλαπιών επιτρέπει την πρόσβαση χωρίς να σκύβουμε.

Τύποι κουζινών:

  • Ανάλογα με τη διαθέσιμη πηγή ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε εστίες και φούρνο ηλεκτρικά, αερίου και μικτά για να αξιοποιήσετε τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων. Οι ηλεκτρικές εστίες διακρίνονται σε εμαγιέ, κεραμικές και επαγωγικές.
  • Οι εμαγιέ αποτελούν την κλασικότερη και οικονομικότερη επιλογή και είναι συνήθως συσκευές ελεύθερες μη εντοιχισμένες.
  • Οι κεραμικές έχουν λεία, στιλπνή επιφάνεια άρα εύκολες στο καθάρισμα, αλλά απαιτούν αρκετή προσοχή στη χρήση και την επιλογή σκευών καθώς είναι ευαίσθητες σε γδαρσίματα.
  • Οι επαγωγικές έχουν εμφάνιση παρόμοια με τις κεραμικές, αλλά είναι πολύ ακριβότερες. Ωστόσο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα που οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας τους. Δεν θερμαίνονται οι ίδιες, αλλά ο πάτος του μαγειρικού σκεύους που τοποθετείται επάνω τους, μέσω μαγνητικού πεδίου που δονεί τα μεταλλικά μόρια του πάτου και θερμαίνει το σκεύος. Καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και μειώνεται ο χρόνος θέρμανσης της εστίας και του ψησίματος, αλλά απαιτούνται σκεύη συμβατά με αυτές.

Οι φούρνοι κατατάσσονται ανάμεσα στις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, οπότε πρέπει να γίνει ορθή επιλογή ανάμεσα στους τύπους φούρνων ανάλογα με την πηγή ενέργειας και τους τρόπους ψησίματος που διαθέτουν, π.χ θερμός αέρας, αντιστάσεις, γκριλ, ξεπάγωμα, ψήσιμο πίτσας. Υπάρχουν βέβαια και οι ακριβοί “έξυπνοι” φούρνοι που αναγνωρίζουν το προς ψήσιμο φαγητό και πληροφορούν για τον τρόπο και τον χρόνο ψησίματος.

Ο καθαρισμός του φούρνου από καμένα υπολείμματα αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής του, ο αυτοκαθαρισμός με πυρόλυση ή υδρόλυση και μία σειρά από λειτουργίες, όπως αφαιρούμενη πόρτα και γκριλ ελαχιστοποιούν την προσπάθεια καθαρισμού.

Τέλος αναφορικά με την εναρμόνιση εστιών και φούρνου στο ύφος της κουζίνας υπάρχει δυνατότητα επιλογής χρώματος και τύπου διακοπτών (σταθεροί, βυθιζόμενοι, αφής) για το design των συσκευών.

Όλες αυτές οι επιλογές μπορούν να γίνουν εύκολα αν προχωρήσουμε σε ανακαίνιση σπιτιού με δόσεις.

Διαφημίσεις