Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Έτοιμο το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Αλέξης Πολίτης: «Η μικρή καθυστέρηση είχε να κάνει με το ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις από ότι σε άλλες Περιφέρειες»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σαν «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λόγω της αιφνίδιας έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε από την πανδημία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και μέλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ., Αλέξης Πολίτης.

«Ο κ. Μέτιος είναι από τους πρώτους που είχε υποσχεθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η μικρή καθυστέρηση είχε να κάνει ακριβώς με το ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις από προγράμματα που έγιναν γνωστά σε άλλες Περιφέρειες»

«Σε συνθήκες πανδημίας γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημαντικότητα ενός τέτοιου προγράμματος – ανάσα, που θα αφορά τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται σφοδρά. Έρχεται λοιπόν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να κάνει αυτό που έχει ανακοινώσει εδώ και κάποιους μήνες ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος. Μη ξεχνάμε ότι είναι από τους πρώτους που είχε υποσχεθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η μικρή καθυστέρηση που υπήρξε στις ανακοινώσεις είχε να κάνει ακριβώς με το ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις από προγράμματα που έγιναν γνωστά σε άλλες Περιφέρειες», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Αλέξης Πολίτης.

«Αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ποσό που συνολικά θα δοθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε αρχικά προϋπολογίσει…»

«Εκτιμώ ότι οι δικαιούχοι θα είναι αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας. Μεταξύ 20.000 – 30.000 επιχειρήσεις, πιστεύω ότι θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ποσό που συνολικά θα δοθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε αρχικά προϋπολογίσει. Ας περιμένουμε όμως τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον κ. Μέτιο, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα το εξειδικεύσει με πολλές λεπτομέρειες και συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Πάντως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες της Περιφέρειας μας, εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής δυσπραγίας. Το πρόγραμμα δεν θα έχει καθυστερήσεις. Ο κ. Μέτιος θα μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες και διαδικασίες. Ελάχιστες μέρες έμειναν μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι όλα σε καλό δρόμο. Επαναλαμβάνω ότι καθυστερήσαμε τόσο όσο, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι σε αυτό», υπογράμμισε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών, τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019, θα δοθούν τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που θα λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω της αιφνίδιας έλλειψης ρευστότητας εξαιτίας της πανδημίας, θα δοθούν με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών, τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019.

Η δημόσια χρηματοδότηση θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίση με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τις 5.000 ευρώ και μέγιστο τις 50.000 ευρώ.

Το προσωρινό πλαίσιο θα έχει διάρκεια μέχρι 31.12.20 και η χορήγηση των ενισχύσεων (έκδοση απόφασης ένταξης) πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

spot_img

Διαφημίσεις