Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

«Φιλοξενείο» στην Καβάλα και στέγη για ΑΜΕΑ στη Δράμα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος του κέντρου, Σωτήρης Σωτηριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη (27/11).

Η πρώτη ανακοίνωση είχε να κάνει με την ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη λειτουργία των υφιστάμενων κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης στη Δράμα (Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων).

«Είναι αποτέλεσμα σκληρής και χρονοβόρας δουλειάς που κάναμε όλο αυτό το διάστημα μαζί με τους εργαζόμενους των δομών»

«Απ’ ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα και είναι για υπογραφή στο γραφείο περιφερειάρχη, η πρόσκληση που είχε βγει πριν από μερικές μέρες και είχε ως θέμα την οικονομική ενίσχυση, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων στη Δράμα. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και χρονοβόρας δουλειάς που κάναμε όλο αυτό το διάστημα μαζί με τους εργαζόμενους των δομών. Υπάρχουν τρία διαμερίσματα τέτοια για άτομα με αναπηρία (ενήλικα). Αυτές οι κατοικίες είχαν κατασκευαστεί μέσα στο 2014 και το 2015 έγινε οριστική παραλαβή. Μέχρι σήμερα λειτουργούσε μόνο η μία από τις τρεις. Έτσι λοιπόν καταθέσαμε αίτηση στην περιφέρεια και γνωρίζω ότι στους προσωρινούς πίνακες είμαστε μέσα. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και αφορά τη λειτουργία των στεγών και τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και το κόστος των εργαζομένων για τρία χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Σωτηριάδης.

Κάθε διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα με αναπηρία. Θα υπάρχει και προσωπικό που θα υποστηρίζει τους ανθρώπους αυτούς

«Επειδή κάποιος θα αναρωτηθεί τι θα συμβεί μετά από κάποια χρόνια όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορούμε να εισπράττουμε τα νοσήλια ΕΟΠΥΥ και μέσω αυτών των χρημάτων θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Κάθε διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα με αναπηρία. Προφανώς θα υπάρχει και προσωπικό που θα υποστηρίζει τους ανθρώπους αυτούς. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που σε συνεργασία και με την περιφέρεια και με τους εργαζόμενους, μας βοήθησαν ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε αυτήν την αίτηση. Είναι σημαντικό διότι γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε πάρα πολλές φορές και είναι ένα πάγιο αίτημα των οικογενειών που έχουν άτομα με αναπηρία το τι θα γίνει με τα παιδιά όταν αυτοί αντικειμενικά για λόγους υγείας και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ή όταν θα φύγουν από τη ζωή. Οπότε αυτό έρχεται να λύσει όχι εξ ολοκλήρου αυτό το πρόβλημα, αλλά σίγουρα στην περιφέρεια τη δικιά μας ως ένας δημόσιος φορέας θα είμαστε ο μοναδικός που θα μπορέσει και θα λειτουργεί πολύ σύντομα», συμπλήρωσε.

«Θεωρώ ότι και η επόμενη διοίκηση θα συνεχίσει και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο σκοπό και θα κάνει ακόμη περισσότερα βήματα μπροστά…»

«Φεύγοντας αφήνουμε ακόμα ένα σημαντικό έργο στην πορεία των 4,5 ετών περίπου που δεν πιστεύω και εγώ πώς πέρασαν τόσο γρήγορα στη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Θεωρώ ότι και η επόμενη διοίκηση θα συνεχίσει και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο σκοπό και θα κάνει ακόμη περισσότερα βήματα μπροστά. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε συγκεκριμένες θέσεις θα είναι 18 άτομα. Οι περισσότερες ειδικότητες θα έχουν να κάνουν και με νοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, αλλά και άλλες ειδικότητες που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά αυτών των διαμερισμάτων και θεωρώ ότι σχετικά σύντομα αμέσως μετά τις γιορτές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε και την προκήρυξη για αυτές τις θέσεις, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις στέγες αυτές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θέλω να πω ότι θα βγουν και άλλες προσκλήσεις που θα δώσουν κίνητρο για τη δημιουργία και την κοινωνική στήριξη αυτών των δομών», ανέφερε ακόμη ο κ. Σωτηριάδης.

«Κάναμε πολύ σκληρή, επιμονή και επίπονη δουλειά όλο αυτό το διάστημα για το έργο που αφορά το φιλοξενείο υποψηφίων αναδόχων γονέων»

Ο κ. Σωτηριάδης προχώρησε στη δεύτερη ανακοίνωση, η οποία αφορά το φιλοξενείο υποψηφίων αναδόχων γονέων στην Καβάλα.

«Κάναμε πολύ σκληρή, επιμονή και επίπονη δουλειά όλο αυτό το διάστημα για το έργο που αφορά το φιλοξενείο υποψηφίων αναδόχων γονέων, το οποίο θα δώσει λύση και θα βοηθήσει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται και από τις διοικήσεις του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και από τους εργαζόμενους των παραρτημάτων παιδικής προστασίας, όπως και τις κοινωνικές υπηρεσίες που τρέχουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα παιδικής προστασίας, είτε είναι η αναδοχή, είτε η υιοθεσία. Είναι ένα φιλοξενείο, το οποίο ήταν από τους στόχους που είχαμε βάλει ως προτεραιότητα όταν αναλάβαμε τη διοίκηση. Σήμερα αυτό το κτήριο είναι έτοιμο, είναι ένα διαμέρισμα, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως και είναι στη λογική των κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε, όπως αυτό που είναι λίγο πιο πάνω στην περιοχή του Αγίου Λουκά που ξεκίνησε με τη λειτουργία μιας ανοιχτής δομής για άτομα με αναπηρία», τόνισε σχετικά ο κ. Σωτηριάδης.

«Ο λόγος που προχωρήσαμε στη δημιουργία και στη λειτουργία του συγκεκριμένου φιλοξενείου έχει να κάνει με το ότι έχουμε πολλές αιτήσεις από υποψήφια άτομα ή ζευγάρια που είναι εκτός Καβάλας»

«Αυτό το διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει δύο τουλάχιστον άτομα. Είναι ένας χώρος που διαθέτει κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα. Ο λόγος που προχωρήσαμε στη δημιουργία και στη λειτουργία του συγκεκριμένου φιλοξενείου έχει να κάνει με το ότι έχουμε πολλές αιτήσεις από υποψήφια άτομα ή ζευγάρια που είναι εκτός Καβάλας, οπότε δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια που έχουν εγκριθεί από την κοινωνική υπηρεσία και είναι σε φάση γνωριμίας με τα παιδιά, να μπορούν να μείνουν εδώ ένα δύο ή τρία βράδια για να μπορούν να γνωριστούν με τα παιδιά, να πάνε βόλτα στο λούνα παρκ, στον κινηματογράφο όπου θέλουν, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με την κοινωνική υπηρεσία και να αποφύγουν τις μετακινήσεις αν χρειαστεί. Αυτό θα γίνεται κατόπιν αίτησης της ίδιας της οικογένειας που έχει υποβάλει την αίτηση για αναδοχή. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν υπάρχουν πολλές αιτήσεις σίγουρα θα μπει και ένα κριτήριο, το οικονομικό, δηλαδή το εισόδημα κι όταν υπάρχει δυνατότητα, να μπορεί και να διαμείνει σε ξενοδοχείο. Το σημαντικότερο για μας είναι ότι αυτές οι οικογένειες θα μπορέσουν να είναι εδώ για όσα 24ωρα χρειάζεται για να γνωριστούν με τα υποψήφια παιδιά που πιθανόν να υιοθετήσουν», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Σωτηριάδης.

Διαφημίσεις