Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Οι διοικήσεις του Ο.Α.Ε.Ε. τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιλήφθηκαν τα προβλήματα των επαγγελματιών

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ξεπερνούν τις 100.000 οι αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών που επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές τους στον Ο.Α.Ε.Ε., όπως τόνισε ο υποδιοικητής του Οργανισμού, Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στην Καβάλα, στο πλαίσιο περιοδείας του στα περιφερειακά τμήματα του Ο.Α.Ε.Ε., αλλά και στα Επιμελητήρια Κομοτηνής, Καβάλας, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.

Ο υποδιοικητής του Ο.Α.Ε.Ε., αφού επισήμανε ότι υπήρχαν πολλά δομικά προβλήματα στον Οργανισμό, σημείωσε ότι ο ίδιος, αλλά και ο διοικητής Τάσος Πετρόπουλος, έδωσαν έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

«Προτεραιότητα είναι σταδιακά να μηχανοργανωθεί πλήρως ο Οργανισμός και να μην ταλαιπωρούνται στα γκισέ οι ασφαλισμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Επιμελητήριο Καβάλας ο κ. Χριστοφορίδης.

Επανεντάσσεται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το 32% των ανενεργών επαγγελματιών

Σε σχέση με την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές, υπογράμμισε ότι είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών να ενταχθούν σε αυτήν και ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 100.000 αιτήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι τις 2 Ιουνίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, θα ξεπεράσουν τις 120.000, αριθμός που είναι το 32% των επαγγελματιών, που παρέμεναν ανενεργοί τα προηγούμενα χρόνια λόγω αδυναμίας πληρωμής.

«Αυτό το 32% των ανενεργών επαγγελματιών επανεντάσσεται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η αγορά έχει προβλήματα. Οι μη ενεργοί επαγγελματίες ήταν κοντά στις 370.000 επί συνόλου 740.000. Μιλάμε δηλαδή για τους μισούς επαγγελματίες της χώρας. Η μηνιαία καταβολή για την πρώτη από τις 100 δόσεις θα ξεκινήσει πιθανότατα την 1η Ιουλίου», σημείωσε σχετικά ο κ. Χριστοφορίδης.

Αναφορικά με τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού κλάδου από τον αντίστοιχο της υγείας, ο υποδιοικητής του Ο.Α.Ε.Ε., δήλωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και τόνισε ότι αν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν από μια κυβέρνηση, τότε ο Ο.Α.Ε.Ε. θα κατέρρεε μέσα σε 2-3 μήνες, ενώ καταληκτικά προέβλεψε ότι το ταμείο θα ανακάμψει σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Ουσιαστική η ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά…

Στην συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο Καβάλας, ο αντιπρόεδρος του, Μάρκος Δέμπας, υπογράμμισε ότι το θέμα των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών, συνεχίζει να είναι φλέγον.

Για την ρύθμιση των 100 δόσεων είπε ότι είναι ουσιαστική, ωστόσο παρατήρησε ότι το πρόβλημα παραμένει με τις οφειλές, που αναφέρονται σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία ποτέ δεν τους παρασχέθηκε, μιας και τα βιβλιάριά τους δεν θεωρούνταν από τον Ο.Α.Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας συμπλήρωσε ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των επαγγελματιών, οι οποίοι πρώτα θα πρέπει να είναι συνεπείς για να παραμένουν σε αυτή, αλλά ταυτόχρονα να πληρώνουν και την τρέχουσα δόση προς τον Ο.Α.Ε.Ε.

«Πρέπει να γίνει μια κεφαλαιοποίηση της οφειλής και στην συνέχεια, αν ο επαγγελματίας έχει την δυνατότητα, στο τέλος του συντάξιμου χρόνου του να πληρώσει αυτή την οφειλή, ώστε να λάβει σύνταξη. Αν δεν μπορεί, τότε να λαμβάνει χαμηλότερη σύνταξη. Παράλληλα, πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.

Οι διοικήσεις του Ο.Α.Ε.Ε. Τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιλήφθηκαν τα προβλήματα των επαγγελματιών

Στην συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, στα όσα είπε: «Οι διοικήσεις του Ο.Α.Ε.Ε. τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιλήφθηκαν τα προβλήματα των επαγγελματιών. Από το θέμα της περίθαλψης μέχρι μια απλή βεβαίωση για τις οφειλές. Από εσάς ελπίζουμε να αλλάξει αυτό. Έχετε πλήρη αντίληψη και ως μέλος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και ελπίζουμε να μην ξεχάσετε για όσα αγωνιστήκατε στο παρελθόν, όπως και η κυβέρνηση για όσα έλεγε προεκλογικά».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτίδης ενημέρωσε τον υποδιοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. για την ομαδική αγωγή που κατέθεσαν 337 επαγγελματίες της Καβάλας κατά του Οργανισμού, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί τον Ιούνιο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας χαρακτήρισε καλή την ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ και αυτός στάθηκε στο ότι από μόνη της δεν λύνει όλα τα προβλήματα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει το «πάγωμα» των χρεών, που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img

Διαφημίσεις