Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021

«Έφυγε» η Ευθυμία Πέγιου

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η Θρακική Εστία Καβάλας πενθεί.. η Ευθυμία Πέγιου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Εστίας μας, επίτιμη πρόεδρος και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας της Καβάλας απεβίωσε.

Ο πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και όλα τα μέλη της Εστίας μας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης.

Η Ευθυμία Πέγιου είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1932 στην Καβάλα, από γονείς πρόσφυγες. Ο πατέρας Θρακιώτης από τον Αίνο και η μητέρα της από την Πάνορμο της Μικράς Ασίας. Έγραψε με τη συνεργασία του συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργου Πέγιου, δύο βιβλία. Το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-53», το οποίο εκδόθηκε το 1984, και το «Κατοχή – Αφελληνισμός – Εθνική Αντίσταση». Ιδιαίτερα όμως σημαντικό για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης ήταν το βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» έκδοση του Δήμου Καβάλας.

Εξελέγη ύστερα από 24 χρόνια , από την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Καβάλας πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας διαδεχόμενη τον Χαράλαμπο Λαλένη. Το 2018 βραβεύτηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. επίσης έχει βραβευτεί από συλλόγους και φορείς της περιοχής για την προσφορά της στον Πολιτισμό την Λαογραφία και την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας

Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Ευθυμίας Πέγιου. Μιας
εξέχουσας προσωπικότητας των γραμμάτων και του πολιτισμού. Με την
απαράμιλλη συγγραφική δεινότητα φώτισε άγνωστες πτυχές της Ιστορίας του
τόπου μας και έφερε στην επιφάνεια σπάνιες εικόνες της οικονομικής και
κοινωνικής ζωής της Καβάλας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια
στους οικείους της.

Διαφημίσεις