Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Προσοχή για να μη χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές

Ημέρα:

Την προσοχή των πολιτών, όλων των ηλικιών, με την παράλληλη τήρηση των κανόνων όταν βρίσκονται στην θάλασσα για το μπάνιο τους, εφιστά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης, μετά και τα συνεχή περιστατικά πνιγμών λουομένων στις παραλίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου, που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

«Δυστυχώς, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι και κατά διαστήματα υπάρχει μια έξαρση θα λέγαμε στους πνιγμούς, όπως συμβαίνει αυτόν τον καιρό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία όλοι όσοι πηγαίνουν για μπάνιο, κυρίως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που ενδεχόμενα να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές», τονίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Κώστας Τσιτσιλικάκης.

Όλες οι ηλικίες δυνητικά μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο από πνιγμό – Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά τους, να μην είναι αμελείς και να έχουν διαρκή επιτήρηση – Η θάλασσα είναι επικίνδυνη αν αδιαφορήσει κανείς

 Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, επισημαίνει με έμφαση ότι όλες οι ηλικίες δυνητικά μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο από πνιγμό, γι’ αυτό και καλεί τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά τους, όταν αυτά μπαίνουν είτε στη θάλασσα, είτε σε πισίνα, να μην είναι αμελείς και να έχουν διαρκή επιτήρηση, διότι, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιτσιλικάκης, η θάλασσα είναι επικίνδυνη αν αδιαφορήσει κανείς. Όσον αφορά τους εφήβους και τους ενήλικες, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμό, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, όπως είναι η αδιαφορία και η αμέλεια, αφού μπαίνουν στη θάλασσα έχοντας φάει και πιει με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.

Οι ηλικιωμένοι, πριν αρχίσουν τα θαλασσινά μπάνια, θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό κι αφού πάρουν το «ok» να πηγαίνουν στη θάλασσα

Παράλληλα, ο κ. Τσιτσιλικάκης αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι, πριν αρχίσουν τα θαλασσινά μπάνια, θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό κι αφού πάρουν το «ok» να πηγαίνουν στη θάλασσα. Καλό θα είναι να αποφεύγουν τις θερμές ώρες της ημέρας, αλλά και να μην ανοίγονται υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους. Να κολυμπούν μέχρι εκεί που «πατάνε», ειδικά οι υπερήλικες, γιατί αν πάθουν κράμπα, αισθανθούν δυσφορία ή ζάλη δεν θα έχουν που να πατήσουν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη και η διάσωσή τους.

«Όταν μας καλούν για περιστατικά ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα, η εμπειρία μας δείχνει ότι είναι πλέον αργά – Όσο γρήγορα και να πάμε, δυστυχώς, έχει επέλθει το μοιραίο…»

 Ο Κώστας Τσιτσιλικάκης, στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» στέκεται και στο πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν και οι λουόμενοι πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει στο σημείο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

«Έχουμε εκπαιδεύσει πολύ κόσμο ως Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και ο κορωνοϊός στη μέση πολλοί φοβούνται να εφαρμόσουν όσα ξέρουν. Είναι όντως η πιο περίεργη κατάσταση αυτή που ζούμε φέτος. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και ο απινιδωτής και καλό θα ήταν και οι ναυαγοσώστες να είχαν έναν τέτοιο δίπλα τους. Πάντως όταν μας καλούν για περιστατικά ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα, η εμπειρία μας δείχνει ότι είναι πλέον αργά, διότι αυτούς που βρίσκουμε  επιπλέουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Συνήθως είναι αργά, όπως συνέβη και στα τελευταία περιστατικά. Όσο γρήγορα και να πάμε, δυστυχώς, έχει επέλθει το μοιραίο, διότι το θύμα έχει μείνει ώρα στο νερό, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει με νερό τα πνευμόνια κι έτσι να χάνονται συνάνθρωποι μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσιλικάκης.

«Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στην οδήγηση, με χρήση ζώνη ασφαλείας και κράνους, γιατί εκτός από τους πνιγμούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και τα ατυχήματα στη μέση…»

 «Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους και σε όλες τις ηλικίες με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας.

Παράλληλα, ο Κώστας Τσιτσιλικάκης αναφέρεται και στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων που κάθε καλοκαίρι συνυπάρχουν με τους πνιγμούς στη θάλασσα, επισημαίνοντας: «Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στην οδήγηση, με χρήση ζώνη ασφαλείας και κράνους, γιατί εκτός από τους πνιγμούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και τα ατυχήματα στη μέση. Ειδικά με τις μηχανές, σε ένα απλό τροχαίο, οι αναβάτες παθαίνουν εγκαύματα τριβής, τα οποία πρέπει να πω ότι είναι δύσκολα και επώδυνα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο με τη ζέστη να φορά κανείς προστατευτική στολή, αλλά απαραίτητη για τη ζωή μας. Τα ατυχήματα είναι ένας «πονοκέφαλος» κάθε χρόνο που συνυπάρχει μαζί με τους πνιγμούς. Φέτος επειδή δεν έχουμε πολλούς τουρίστες τα ατυχήματα ίσως τα έχουμε σε μικρότερο βαθμό, αν και είχαμε μια έξαρση, ειδικά όταν ήταν κλειστός ο κόμβος του Αγίου Ανδρέα. Τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα, ομαλοποιήθηκε η κατάσταση, όμως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, καθώς λίγο η κούραση, λίγο η χαλαρότητα και η ανεμελιά οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα και πνιγμούς. Γι’ αυτό ξαναλέω, μεγάλη προσοχή από όλους, ώστε να μη θρηνούμε άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε στην Ερυθρού Σταυρού

Ένα άτομο τραυματίστηκε σε Τροχαίο ατύχημα που έγινε τα...

Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας του Καβαλιώτη δικηγόρου στην Εθνική Οδό

Συνελήφθησαν τα μέλη σπείρας τα οποία μεταξύ άλλων, είχαν...

«Πανταχού παρών» το Επιμελητήριο Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Κατορθώσαμε να κάνουμε μια έκθεση πρωτοπόρα στην...

Ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης του Γυμνασίου–Λυκείου Κρηνίδων

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...