Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Αυτόνομη μετακίνηση για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στις 15 Οκτωβρίου, παραχώρησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας Σμάραγδος Κρεμμύδας, και μέλη της Ένωσης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κρεμμύδας επεσήμανε: «Σήμερα αναφερόμαστε στα προβλήματα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης της ευρύτερης Περιφέρειάς μας, όπου δραστηριοποιούμαστε. Δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά υπενθύμισης, αναφοράς και καταγραφής των προβλημάτων, ώστε οι πόλεις μας να γίνουν φιλικές και ανθρώπινες απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης. Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα, η πολιτεία πρέπει να προστρέχει ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα και την αυτονομία τους σε συνδυασμό με την ασφάλεια την οποία χρειάζονται στις καθημερινές μετακινήσεις. Αυτό όλο να μπορεί να δένει με τον πολιτισμό, τον οποίο πρέπει κάθε περιοχή να έχει, σε συνδυασμό πάντα με την ανθρώπινη υπόσταση και τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν αναπηρία. Αυτό επιζητούμε και προσδοκούμε. Κάθε φορά να αναδεικνύουμε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προβλήματά μας και αυτή να έχει τα αυτιά και τα μάτια ανοιχτά έτσι ώστε να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες που θα εξυπηρετούν τον σκοπό της αυτονομίας, της ασφάλειας των μετακινήσεων των ατόμων με προβλήματα όρασης στην πόλη μας».

Έγιναν πολλά, πρέπει να γίνουν κι άλλα

Στην συνέχεια ο γραμματέας του Συλλόγου Βασίλης Μαούνατζης, μίλησε για την προσβασιμότητα στην πόλη τονίζοντας ότι «η τοπική κοινωνία και ο Δήμος γενικά θα πρέπει να την έχουν ψηλά. Έχουν γίνει πολλά βήματα στην πόλη, με οδηγούς όδευσης τυφλών, για ράμπες με άτομα με προβλήματα κινητικότητας, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τον Δήμο και με όλους τους αρμόδιους που ασχολούνται με την πόλη και τον ΟΛΚ, ώστε να επεκτείνουμε τους οδηγούς όδευσης τυφλών, όλο και σε περισσότερα μέρη μέσα στην πόλη».
«Σε ότι αφορά τα ηχητικά συστήματα των φαναριών είπε «χθες σε μία συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Καβάλας, μας υποσχέθηκε πως έχει εγκριθεί το σχέδιο για την αλλαγή των παλιών συστημάτων ηχητικής σήμανσης στα φανάρια της πόλης, με καινούργια σύγχρονα συστήματα, τα οποία θα είναι πιο ανθεκτικά στους βανδαλισμούς τα οποία θα έχουν και ομιλία».

Η ιστορία του «Λευκού Μπαστουνιού»

Ο ταμίας του Συλλόγου κ. Δημογέροντας έκανε αναφορά στην ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού και την ιστορία του. «Το Λευκό Μπαστούνι είπε ο κ. Δημογέροντας, «αποτελεί απαραίτητο μέσο για την ανεξάρτητη, αυτόνομη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία όρασης στην καθημερινότητά τους.
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύσσεται ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό συντονιζόταν από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.
Στη Γαλλία η μουσικός και συγγραφέας που έζησε στο Παρίσι, είδε το μεγάλο πρόβλημα που είχαν οι τυφλοί να κινηθούν στους δρόμους από την αύξηση της κυκλοφορίας. Έγραψε στην εφημερίδα «Η Ηχώ του Παρισιού» και το γράμμα της προκάλεσε μεγάλη κατάπληξη όταν κυκλοφόρησε. Το Φεβρουάριο του 1931 παρέδωσε συμβολικά 2 λευκά μπαστούνια σε έναν τυφλό στρατιώτη και έναν τυφλό πολίτη. Η ιδέα της ήρθε όταν είδε τους τροχονόμους να χρησιμοποιούν λευκά μπαστούνια για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και για να σταματούν τα αυτοκίνητα. Ακολούθησαν 5.000 μπαστούνια που δόθηκαν σε Γάλλους βετεράνους του πολέμου και τυφλούς συμπολίτες τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το 1969 την 15η Οκτωβρίου ως ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού. Καθώς η υφήλιος αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του COVID-19, εκμεταλλευόμαστε αυτήν την ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να διασφαλίσουν ότι ο σχεδιασμός ή ο επανασχεδιασμός των κατάλληλων υποδομών συμμορφώνεται με τα πρωτόκολλα COVID-19. Τα συμβαλλόμενα κράτη όμως δεν πρέπει να ξεχάσουν τις υποχρεώσεις τους που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που απαιτεί από τις χώρες να εντοπίσουν, να εξαλείψουν εμπόδια και να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον, τις μεταφορές, τις δημόσιες εγκαταστάσεις, την εκπαίδευση, την κοινωνία της πληροφορίας, την ψυχαγωγία και ότι πρέπει να είναι σε θέση να ζουν ανεξάρτητα προκειμένου να συμπεριληφθούν στην κοινότητα.
Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας, ως φορέας εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όρασης ως μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών θα ήθελε να τονίσει ότι η προσβασιμότητα πρέπει να είναι πάντα μια απαραίτητη δέσμευση και προτεραιότητα της Πολιτείας και ακόμα περισσότερο στις ειδικές αυτές συνθήκες που βιώνουμε, όπου οι αλλαγές είναι απαραίτητες, αλλά κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω και αποκλεισμένος».

Εκπαίδευση στην κινητικότητα

Τέλος η εκπαιδεύτρια κινητικότητας – προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης Παναγιώτα Πάνου τόνισε: « Εδώ και δύο χρόνια στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ΑΜ και Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, παρέχεται δωρεάν στα μέλη μας, η εκπαίδευση στους τομείς αυτούς που αναφέραμε. Προσανατολισμός σημαίνει που βρίσκομαι, που θέλω να πάω και ποια διαδρομή θα ακολουθήσω για να φτάσω στον στόχο μου και η κινητικότητα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει ένας τυφλός για να κινηθεί με ανεξαρτησία και ασφάλεια. Κυρίως βέβαια να κάνει σωστή χρήση του Λευκού Μπαστουνιού. Μαθαίνει να κάνει τις καθημερινές κινήσεις στο σπίτι του, όπως χρήση οικιακών συσκευών, την οργάνωση χώρου, προετοιμασία γευμάτων κλπ. Στον σύλλογό μας γίνονται μαθήματα Μπρέιλ τα οποία μοριοδοτούνται από την Ειδική Αγωγή»

spot_img

Διαφημίσεις