Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Σε διαρκή συναγερμό μέχρι το τέλος του μήνα

Ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων το σαββατοκύριακο, νέα επιδείνωση από Δευτέρα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων αναμένεται στη διάρκεια του σαββατοκύριακου στην Π.Ε. Καβάλας, ενώ από τη Δευτέρα (25/11) αναμένεται και πάλι νέα επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν θα έχουν την ένταση αυτών που έπληξαν την περιοχή μας ειδικά το βράδυ της Τετάρτης (20/11) και την Πέμπτη (21/11).

Σε μια πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ”Ενήμερο” ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει όλοι να βρισκόμαστε σε διαρκή συναγερμό!

”Το πρόβλημα των Τεναγών είναι ιδιαίτερο, απλά αντιμετωπίζεται, δεν λύνεται και είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σε νεκρό χρόνο, οπότε και πρέπει να βρεθεί ένα νέο μεγάλο έργο που είναι και το ζητούμενο…”

”Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στο αγρόκτημα των Τεναγών, όπου βλέπουμε και πάλι εικόνες από το παρελθόν, με τα Τενάγη να εμφανίζουν εικόνα λίμνης. Είχαμε ζημιές στις επιχειρήσεις στην παρατενάγια περιοχή και στους Δήμους Παγγαίου και Καβάλας, ζημιές κυρίως σε υπόγειους χώρους και ισόγεια. Το πρόβλημα των Τεναγών είναι ιδιαίτερο, απλά αντιμετωπίζεται, δεν λύνεται και είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σε νεκρό χρόνο, οπότε και πρέπει να βρεθεί ένα νέο παράδειγμα με πολύ μεγάλο έργο που είναι και το ζητούμενο”, σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κιβράκης.

”Μετά τις φωτιές του 2016 για πρώτη φορά ίσως, είχαμε ένα crash test για την περιοχή, η οποία δοκιμάστηκε από την πρώτη μεγάλη βροχόπτωση, που είχε σαν χαρακτηριστικό τη μεγάλη ραγδαιότητα και τις μεγάλες ποσότητες υετού που έπεσαν στο έδαφος”

”Την ίδια βραδιά (Τετάρτη) είχαμε φαινόμενα στο νότιο τμήμα της Θάσου όπου μετά τις φωτιές του 2016 για πρώτη φορά ίσως, είχαμε ένα crash test για την περιοχή, η οποία δοκιμάστηκε από την πρώτη μεγάλη βροχόπτωση, που είχε σαν χαρακτηριστικό τη μεγάλη ραγδαιότητα και τις μεγάλες ποσότητες υετού που έπεσαν στο έδαφος. Είχαμε εκτροπές χειμάρρων κυρίως σε Ποτό και Λιμενάρια με προβλήματα σε κατοικίες και μαγαζιά, ισόγεια και υπόγεια, όπως και στις υποδομές του νησιού στο οδικό δίκτυο της περιοχής Μαριές, Λιμενάρια, Ποτό και όλη τη νότια περιοχή μέχρι την Ποταμιά, όπου εκτός από φερτές ύλες είχαμε και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό την Πέμπτη και την Παρασκευή μέσα από συνεργασία του Δήμου Θάσου και της Περιφέρειας”, συμπλήρωσε στη συνέχεια ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.

”Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ από εδώ και πέρα, διότι σε όλο το οδικό δίκτυο θα παρουσιάζονται φαινόμενα κατολίσθησης και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές που έχει εντοπίσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων”

Παράλληλα, ο κ. Κιβράκης υπογράμμισε με έμφαση ότι ”πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ από εδώ και πέρα, διότι σε όλο το οδικό δίκτυο θα παρουσιάζονται φαινόμενα κατολίσθησης και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές που έχει εντοπίσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ το έδαφος και ιδιαίτερα τα πρανή των δρόμων και αυτό ευνοεί την κατολίσθηση. Ο καιρός παρά το ότι την Παρασκευή είχε ήπιας ως μέτριας έντασης φαινόμενα και δεν δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα, ωστόσο σίγουρα εμπόδισε τη διαδικασία αποτίμησης, διότι αν δεν σταματήσουν τα νερά δεν μπορούμε να έχουμε και πραγματική εικόνα”.

”Επί της ουσίας μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να είμαστε όλοι σε διαρκή συναγερμό!”

”Φαίνεται ότι θα έχουμε παύση των φαινομένων μέσα στο σαββατοκύριακο, αλλά από βδομάδα θα έχουμε την επίδραση ενός νέου συστήματος που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα μας επηρεάσει. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε με σιγουριά. Οι προγνώσεις μας εξασφαλίζουν να ξέρουμε το αν θα μας επηρεάσει ένα σύστημα ή όχι. Εκείνο που δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε είναι η ραγδαιότητα και η μορφή του. Μακάρι να είναι ήπιας μορφής. Για παράδειγμα τα προγνωστικά της Πέμπτης μας έδιναν ισχυρά φαινόμενα στην πεδιάδα του Νέστου, όμως ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε αυτό, αλλά το καλύτερο σενάριο. Επί της ουσίας μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να είμαστε όλοι σε διαρκή συναγερμό! Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον καιρό, αλλά εκείνο που πρέπει να κάνουμε και μπορούμε είναι να πάρουμε μέτρα αυτοπροστασίας. Να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε καταιγίδες, να αποφεύγουμε την έκθεση στα έντονα φαινόμενα τηρώντας με ευλάβεια τον Κ.Ο.Κ.”, επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Κιβράκης.

Διαφημίσεις