Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Θα μας «ψήσουν» ζέστη και υγρασία

Σταύρος Κιβράκης: Μας απασχολεί επίσης η παρατεταμένη ξηρασία, πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη, γιατί μια πιθανή εστία από αμέλεια μπορεί να μας βάλει σε μεγάλη περιπέτεια

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Τριήμερο – φωτιά έρχεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας από το Σάββατο (31/7) μέχρι και τη Δευτέρα (2/8), σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Κ., Σταύρος Κιβράκης.

Στο πλαίσιο του καύσωνα που θα πλήττει ήδη τη χώρα από την Τετάρτη (28/7) και μετά, εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η περιοχή μας, στην οποία μπορεί μεν να μην ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς Κελσίου, εντούτοις τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, αλλά και η σκόνη από την Αφρική, θα δημιουργήσουν ένα αποπνικτικό μείγμα για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

«Η νότια αύρα που θα επικρατήσει θα δημιουργήσει συνθήκες αυξημένης υγρασίας, γεγονός που ανεβάσει σημαντικά τον δείκτη δυσφορίας…»

«Πράγματι, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που έχουμε στη διάθεση μας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η χώρα και η περιοχή μας θα επηρεαστούν από ένα σύστημα που έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της τον παρατεταμένο καύσωνα! Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες, καθώς το σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα (2/8) θα πλησιάσουμε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όμως η νότια αύρα που θα επικρατήσει θα δημιουργήσει συνθήκες αυξημένης υγρασίας, γεγονός που ανεβάσει σημαντικά τον δείκτη δυσφορίας και γι’ αυτό άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα να μην εκτεθούν στο φαινόμενο και να βρίσκονται σε καλά προστατευμένους χώρους ει δυνατό κλιματιζόμενους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα αυτήν την κατάσταση», τόνισε σχετικά ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.

«Το συγκεκριμένο σύστημα, που πλήττει εκτός από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, φαίνεται ότι θα είναι σε αποδρομή από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο πενθήμερο…»

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κιβράκη, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά έναν με δυο βαθμούς από την Πέμπτη (29/7) και μετά και μέσα στο σαββατοκύριακο σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

«Το συγκεκριμένο σύστημα, που πλήττει εκτός από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, φαίνεται ότι θα είναι σε αποδρομή από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο πενθήμερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κιβράκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει σχεδιασμός για ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους για πολίτες που το έχουν ανάγκη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ. απάντησε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους δήμους, ώστε να προσδιοριστούν αυτοί οι χώροι κυρίως για το σαββατοκύριακο.

Γενικότερα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σύστημα που θα φέρει βροχές και καταιγίδες μετά τον καύσωνα

Παράλληλα, ο κ. Κιβράκης συνέστησε στους πολίτες να καταναλώνουν πολλά υγρά στη διάρκεια του καύσωνα, να είναι ελαφρά ντυμένοι και με ανοιχτόχρωμο ρουχισμό, να καταναλώνουν μικρά και ελαφρά γεύματα χωρίς αλκοόλ και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο από το μεσημέρι μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες.

«Πάντως γενικότερα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σύστημα που θα φέρει βροχές και καταιγίδες μετά τον καύσωνα. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να πέσει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο κ. Κιβράκης.

«Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι η παρατεταμένη ξηρασία – Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη, γιατί μια πιθανή εστία από αμέλεια μπορεί να μας βάλει σε μεγάλη περιπέτεια…»

Καταληκτικά, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Πέρα από την περίοδο αυτή που θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με προσοχή και μέτρα πρόληψης, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι η παρατεταμένη ξηρασία. Όλο τον Ιούλιο, σε αντίθεση με τον Ιούνιο, δεν είχαμε βροχές, η βλάστηση έχει ξεραθεί κι αυτό είναι ένα μεγάλο πυροθερμικό φορτίο, το οποίο κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα. Από εδώ και πέρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν και τον Αύγουστο συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη, γιατί μια πιθανή εστία από αμέλεια μπορεί να μας βάλει σε μεγάλη περιπέτεια και να χρειαστεί να διαχειριστούμε μια μεγάλη πυρκαγιά που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», τόνισε σχετικά ο κ. Κιβράκης.

spot_img

Διαφημίσεις