Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ήπια χαρακτηριστικά φαίνεται πως θα έχει η κακοκαιρία – εξπρές στην περιοχή μας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Ήπια χαρακτηριστικά φαίνεται ότι θα έχει σε γενικές γραμμές στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η κακοκαιρία – εξπρές που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας μας, κυρίως την Πέμπτη (21/5).

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στα δυτικά της Π.Ε. Καβάλας, κυρίως στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, στα όρια με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής του καιρού θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους προβλέπεται, σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, να είναι ισχυρές.

Δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις, έντονη πτώση κεραυνών, μπουρίνια και ισχυροί άνεμοι στις περιοχές όπου η κακοκαιρία θα είναι πιο έντονη

Πέρα από τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες, δεν αποκλείονται και οι χαλαζοπτώσεις, η έντονη πτώση κεραυνών, τα μπουρίνια και οι ισχυροί άνεμοι. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα, την βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες και την Μαγνησία. Βροχές ωστόσο κατά τόπους έντονες θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

«Το σύστημα αυτό φαίνεται όμως ότι θα έχει ήπια χαρακτηριστικά γενικά για την περιοχή μας, καθώς κυρίως θα επηρεάσει τον κεντρικό κορμό της χώρας»

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης χαλαζόπτωσης στην περιοχή μας, κάτι που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, επισημαίνει: «Είναι μια εποχή εύλογης ανησυχίας ειδικά από τους γεωργούς, μια περίοδος αστάθειας, την οποία θα έχουμε ειδικά τον Ιούνιο. Μας επηρεάζει την Πέμπτη (21/5) ένα σύστημα, επακόλουθο των όσων συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες με τις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν. Το σύστημα αυτό φαίνεται όμως ότι θα έχει ήπια χαρακτηριστικά γενικά για την περιοχή μας, καθώς κυρίως θα επηρεάσει τον κεντρικό κορμό της χώρας. Στα δυτικά όμως της Π.Ε. Καβάλας στο όριο με την Κεντρική Μακεδονία δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να έχουν πιο έντονο χαρακτήρα».

«Από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά θα εκδηλωθούν τα όποια φαινόμενα, όμως η αστάθεια θα απλωθεί στη διάρκεια της ημέρας…»

«Δεν θα έχει επικίνδυνα χαρακτηριστικά και συμπεριφορά στην περιοχή μας, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και πιστεύω πως ό,τι «πέσει» θα είναι νερό, που θα είναι ευεργετικό για τις καλλιέργειες. Από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά θα εκδηλωθούν τα όποια φαινόμενα, όμως η αστάθεια θα απλωθεί στη διάρκεια της ημέρας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι η βροχή που θα σημειωθεί θα είναι καλοδεχούμενη», συμπληρώνει σχετικά ο Σταύρος Κιβράκης.

Ακολουθεί η πιο δύσκολη περίοδος για την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων και στην περιοχή μας, που είναι ο Ιούνιος και οι αρχές Ιουλίου

Παράλληλα, επισημαίνει με έμφαση ότι ακολουθεί η πιο δύσκολη περίοδος για την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων και στην περιοχή μας, που είναι ο Ιούνιος και οι αρχές Ιουλίου, κάτι που είχε γίνει και το 2018 με τα γνωστά αποτελέσματα στους Δήμους Νέστου και Παγγαίου.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, ολοκληρώνεται την Παρασκευή (22/5) η διαδικασία των τοπικών Σ.Ο.Π.Π. με τον Δήμο Νέστου.

Ολοκληρώνονται τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

«Στα συντονιστικά αυτά δοκιμάζεται ο βαθμός ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εντοπίζονται τα προβλήματα ανά φορέα, όπως μας τα υποδεικνύει η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και προσπαθούμε αυτά να τα επιλύσουμε, όπως για παράδειγμα την αποκατάσταση των ζημιών στο δασικό οδικό δίκτυο. Οπότε το επόμενο διάστημα θα κινηθούμε εντατικά για να φτάσουμε σε ένα σημείο επιθυμητό, ώστε να πούμε ότι και αυτή την αντιπυρική περίοδο θα την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία», αναφέρει καταληκτικά ο Σταύρος Κιβράκης.

Διαφημίσεις