Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παναγιώτης Παναγιωτίδης: Τα «δώρα» έπρεπε να δίνονται κανονικά

Ημέρα:

spot_img

«Είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε εξοργισμένοι. Δέκα χρόνια κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους που έχουν πληρώσει τόσα χρήματα κι όμως έχουν υποστεί τόσες περικοπές. Συνέχεια αφαιρούν με διάφορους τρόπους αυτά που έπρεπε να λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι».

Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων της ΒΦΛ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης, σχολιάζοντας το ότι οι συνταξιούχοι δεν έλαβαν τίποτα από τη διανομή του φετινού μερίσματος, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Δυστυχώς συνεχίζουν οι κυβερνήσεις να μην εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ…»

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βαφτίσει ένα ποσό που μας έδωσε τον Μάιο, ως 13η σύνταξη. Αυτό όμως δεν είχε καμιά σχέση με 13η σύνταξη. Ήταν ένα προεκλογικό τερτίπι που δόθηκε τότε για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια! Όμως θα πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Υπάρχει 13η και 14η σύνταξη, όπως τις έχει ορίσει ο νομοθέτης. Δηλαδή το ΣτΕ έχει βγάλει απόφαση το 2015 που είπε ότι τα λεγόμενα «δώρα» που περικόπηκαν από τους συνταξιούχους, είναι απόφαση αντισυνταγματική. Θα έπρεπε δηλαδή να δίνονται στο ύψος των 800 ευρώ ετησίως, διότι το ποσό αυτό δεν δημιουργεί δημοσιονομικό πρόβλημα, άρα τα «δώρα» έπρεπε να δίνονται κανονικά. Δυστυχώς συνεχίζουν οι κυβερνήσεις να μην εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτίδης.

«Έχουμε συμπολίτες μας που έχουν φτάσει πραγματικά στο όριο της εξαθλίωσης. Δυστυχώς δεν βλέπουν έξω τον λαό, δεν βλέπουν την κοινωνία από εκεί που είναι κλεισμένοι…»

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, δεν ζητάμε να μας δώσουν κάποια ποσά και να τους φιλήσουμε και το χέρι, γιατί τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη, επειδή μας έδωσαν 100 και 200 ευρώ για να περάσουμε τις γιορτές. Αυτά είναι ντροπής πράγματα. Είναι πραγματικά ντροπή για όλους αυτούς που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Εμπαίζουν ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Έχουμε συμπολίτες μας που έχουν φτάσει πραγματικά στο όριο της εξαθλίωσης. Δυστυχώς δεν βλέπουν έξω τον λαό, δεν βλέπουν την κοινωνία από εκεί που είναι κλεισμένοι. Δεν ξέρουν μέσα από τα πολυτελέστατα γραφεία τους πως ζει ο κόσμος. Η εικόνα είναι τραγική! Υπάρχουν άνθρωποι που περίμεναν να πάρουν ένα δώρο, έχουν άνεργα παιδιά, να δώσουν κάτι στο εγγόνι τους, να δώσουν στα άνεργα παιδιά τους. Η ανεργία στην πόλη μας αγγίζει το 25%. Αυτά πρέπει να βλέπουν κι εμείς καθόμαστε και συζητάμε αν θα δώσουν σε κάποιους που έχουν εισοδήματα μέχρι 4.000 ευρώ κλπ, τι είναι αυτά τα πράγματα;», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος των συνταξιούχων της ΒΦΛ και συμπλήρωσε: «Αν λεγόμαστε σοβαρό κράτος, γιατί δεν εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας;».

Το ύψος της αλλά και το εύρος των δικαιούχων θα καθοριστούν από δύο παραμέτρους, μια εκ των οποίων το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται στο υπουργείο Εργασίας

Την κατάργηση της παροχής που δόθηκε προεκλογικά, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στους συνταξιούχους και παρουσιάστηκε ως «13η σύνταξη» σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με την «Καθημερινή». Τα 971 εκατ. ευρώ που τελικά κόστισε στον ΕΦΚΑ η καταβολή στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους ποσών που ξεκινούσαν από το 100% της σύνταξης και έφθαναν έως το 30% αυτής, θα παραμείνουν στου συνταξιούχους. Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, εντός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το ύψος της αλλά και το εύρος των δικαιούχων θα καθοριστούν από δύο παραμέτρους, μια εκ των οποίων το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται στο υπουργείο Εργασίας ενόψει της κατάρτισης του σχεδίου νόμου για την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας.

Στο υπό εξέταση σενάριο δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα, θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό εξέταση σενάριο δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα, θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να αποδεικνύεται ότι δικαιούχοι θα είναι μόνον αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η Κομισιόν έχει καταθέσει εγκαίρως τις ενστάσεις της ως προς τις παροχές επιδοματικού τύπου προς τους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι μειώνουν το σχετικό μερίδιο των κοινωνικών παροχών που δαπανώνται για τους νέους και τις ομάδες ασφαλισμένων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας. Για τον λόγο αυτό, πηγές από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι ο νέος μηχανισμός θα είναι ενσωματωμένος στο συνταξιοδοτικό σύστημα. (Πηγή: «Καθημερινή)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...