Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Όταν τα κτήρια αποκτούν Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Απόστολος Παυλίδης: «Πετυχαίνουμε να έχουμε συγκεντρωμένα σε έναν φάκελο όλα τα έγγραφα που αφορούν το εκάστοτε ακίνητο...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Τα οφέλη από την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων, η οποία έγινε υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου, ανέλυσε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Απόστολος Παυλίδης.

«Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που την συζητούσαμε και την θέλαμε πολύ καιρό τώρα να γίνει πράξη. Προσδιορίζει μοναδικά κάποιο κτήριο, όπως αντίστοιχα προσδιορίζει μοναδικά ένα φυσικό πρόσωπο η αστυνομική του ταυτότητα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Πετυχαίνουμε να έχουμε συγκεντρωμένα σε έναν φάκελο όλα τα έγγραφα που αφορούν το εκάστοτε ακίνητο…»

«Θα είναι ένας μοναδικός αριθμός, ο οποίος θα αντιστοιχεί σε κάθε κτήριο, διαμέρισμα, ακίνητο και γενικότερα ιδιοκτησία και θα τη συνοδεύει σε όλη της τη ζωή. Με αυτό πετυχαίνουμε να έχουμε συγκεντρωμένα σε έναν φάκελο όλα τα έγγραφα που αφορούν το εκάστοτε ακίνητο. Δηλαδή την οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τακτοποιήσεις, τα πάντα. Ο στόχος είναι να αποκτήσει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων, όλο το κτιριακό δυναμικό της χώρας και να αποτυπωθεί», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Παυλίδης.

Οι διαδικασίες για να λειτουργήσει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτων

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., για να λειτουργήσει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κτηρίου να απευθυνθεί σε έναν εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ο οποίος θα μπει στο σύστημα κι αφού έρθει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δόμησης, εφορία αρχαιοτήτων ενδεχόμενα, δασαρχεία κλπ, θα τα συγκεντρώσει, θα τα σκανάρει και θα τα ανεβάσει στο σύστημα. Ταυτόχρονα δε αντιστοιχίζεται στον φάκελο ένας μοναδικός αριθμός.

Όλο αυτό εντάσσεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η Η.Τ.Κ. ξεκίνησε από 1-1-21 σε πιλοτική μορφή και από την 1-2-21 είναι σε υποχρεωτική μορφή.

Δεν είναι όλοι άμεσα υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων

Ο κ. Παυλίδης ξεκαθάρισε ωστόσο με έμφαση ότι δεν είναι όλοι άμεσα υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων.

Όπως επισήμανε υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες που έχουν χωριστεί τα κτήρια της χώρας. Η μια αφορά τα κτήρια που είναι ιδιοκτησίας δημοσίου, Ο.Τ.Α. και Δ.Ε.Κ.Ο., τα νοσοκομεία, οι χώροι συνάθροισης κοινού, σινεμά, θέατρα κλπ. Όλα αυτά τα κτήρια έχουν περιθώριο πέντε ετών από τον νόμο προκειμένου να εκδώσουν την Η.Τ.Κ. Η άλλη κατηγορία που περιλαμβάνει ουσιαστικά όλες τις ιδιωτικές κατοικίες δεν έχουν άμεση υποχρέωση για έκδοση Η.Τ.Κ. παρά μόνο όταν πρόκειται να γίνει μεταβίβαση. Άρα όποια μεταβίβαση γίνεται από 1-2-21 θα πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδεται Η.Τ.Κ. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα κτήρια που χτίζονται από εδώ και στο εξής, θα πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδουν αυτήν την ταυτότητα.

«Θα απλοποιηθούν πολλές διαδικασίες. Και οι επενδύσεις πλέον θα είναι πιο εύκολες και γρήγορες γιατί δεν θα απευθύνεται κάποιος σε πολλές υπηρεσίες…»

«Όταν θα αρχίσει να λειτουργεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων, πλέον θα απλοποιηθούν πολλές διαδικασίες. Και οι επενδύσεις πλέον θα είναι πιο εύκολες και γρήγορες γιατί δεν θα απευθύνεται κάποιος σε πολλές υπηρεσίες, αλλά θα είναι όλα διαθέσιμα. Τα μέλη του Τ.Ε.Ε. θα έχουν πρόσβαση, θα έχει εξουσιοδότηση ο μηχανικός από τον ιδιοκτήτη και θα αντλεί με μια μόνο κίνηση όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν το εκάστοτε κτήριο», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Απόστολος Παυλίδης.

«Όποιος θέλει μπορεί από τώρα να προχωρήσει την Η.Τ.Κ., αρκεί να απευθυνθεί στον μηχανικό του»

Ερωτηθείς για το αν μπορεί κάποιος ιδιώτης από τώρα να προχωρήσει τη διαδικασία για έκδοση της Η.Τ.Κ., ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., απάντησε: «Όποιος θέλει να το κάνει μπορεί, αρκεί να απευθυνθεί στον μηχανικό του. Με το Φ.Ε.Κ. που εκδόθηκε στις 29.1.21 ρυθμίζεται η υποχρεωτικότητα. Από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει με δική του θέληση. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της πλατφόρμας το Τ.Ε.Ε. μέσα στον Ιανουάριο πραγματοποίησε σεμινάρια χρήσης της και τα έχει βιντεοσκοπήσει και είναι αναρτημένα στο κανάλι του Τ.Ε.Ε. στο Youtube όπου μπορεί ο καθένας μπορεί να δει βήμα βήμα πως γίνεται η καταχώρηση».

spot_img

Διαφημίσεις