Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η τριμερής συνάντηση για την Β.Φ.Λ.

Ακολούθησε μας

Τριμερής συνάντηση διαμεσολάβησης, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την εργοδοσία και τους εργαζομένους της βιομηχανίας λιπασμάτων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, παρέστη και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον «Ενήμερο», έδωσε την εικόνα που επικράτησε σε αυτή.

«Θετικό και μόνο το γεγονός ότι κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου οι δυο πλευρές – Να δεσμευτεί η εταιρεία ότι δεν θα γίνουν απολύσεις»

«Το κλίμα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, θεωρώ όμως ότι και μόνο που οι δυο πλευρές κάθισαν σε ένα τραπέζι διαλόγου, είναι θετικό γεγονός. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εξήγησαν τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση με τη διεθνή αγορά του λιπάσματος και τα χρέη της προηγούμενης εταιρείας της ELFE για να δικαιολογήσουν την πρόταση που έχουν κάνει στους εργαζομένους.

Το σωματείο, το οποίο συνέδραμαν και εκπρόσωποι της Γ.Σ.Ε.Ε., εξήγησε ότι δεν είναι αδιάλλακτο, συζητά τις προτάσεις και ήδη έχει δεχθεί μειώσεις σε μισθούς, αλλά κι ότι θέλει διασφάλιση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί της όλης διαδικασίας. Πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση της εταιρείας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Μεμονωμένες συμπεριφορές δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στο να συνεχιστεί ο διάλογος σε καλό κλίμα, νομίζω όμως ότι σήμερα έγινε ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στον Ο.ΜΕ.Δ. την Πέμπτη οι δυο πλευρές

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη (26/5) υπάρχει η διαδικασία στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπου έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι και θα παρασταθεί και η εταιρεία.

«Θεωρώ ότι έτσι (Ο.ΜΕ.Δ.) η αντιπαράθεση μπαίνει τουλάχιστον σε φάση διαλόγου κι όχι έλλειψης επικοινωνίας κι αυτό είναι καλό σημάδι. Επειδή όμως ο χρόνος πιέζει και τα προβλήματα μεγαλώνουν, πρέπει η διαδικασία να τρέξει πιο γρήγορα. Προσωπικά, (τριμερής Τετάρτης) τόνισα ότι η βιομηχανία έχει ειδική σημασία για την τοπική οικονομία και για αυτό πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να διατηρηθεί σε λειτουργία, αλλά και να εξηγηθεί από την εταιρεία το σχέδιο για τη βιωσιμότητά της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ατυχέστατη, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η απόσυρση της τροπολογίας για τον Ε.Φ.Κ. στο αέριο της λιπασματοβιομηχανίας

Τέλος, αναφορικά με την απόσυρση της τροπολογίας για την απαλλαγή της εταιρείας από τον Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Ήταν ατυχέστατη η απόσυρση με τροπολογία της πρόσφατης ρύθμισης για την απαλλαγή της εταιρείας από τον Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο, ως μέσο πίεσης υποτίθεται για να προσέλθει στο διάλογο ο εργοδότης. Ήταν άστοχη ενέργεια, αφού έτσι κι αλλιώς η απαλλαγή από τον φόρο στο αέριο θα γίνει με την έκδοση σχετικής Κ.Υ.Α. Αυτό λέει και η τροπολογία που είχε ψηφιστεί στις 7 Απριλίου. Το ότι την πήραν πίσω, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να δώσει πάτημα στον εργοδότη να επικαλεστεί οικονομική επιβάρυνση και να τον κάνει ακόμη πιο αρνητικό στην όποια συμφωνία με τους εργαζόμενους. Επομένως, δεν λειτουργεί σαν μέσο πίεσης προς τον εργοδότη, αλλά σαν δικαιολογία να μην υπαναχωρήσει. Για το λόγο αυτό είναι εντελώς άστοχο μέτρο. Αν ήθελαν να τον πιέσουν, ας του ανακοίνωναν ότι η Κ.Υ.Α. καθυστερεί να εκδοθεί, έτσι ώστε αυτός να λάβει τα μέτρα του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα