Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021

Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα στο αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας

Τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών από Δευτέρα (11/5)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Τεράστιο είναι το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Καβάλας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν έχει καθόλου κίνηση. Ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει και ειδικά με το λεωφορείο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ., Γιάννης Χαλεπιάδης.

Αναπροσαρμογή δρομολογίων από Δευτέρα (11/5)

Παράλληλα, τονίζει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (11/5) θα γίνει αναπροσαρμογή δρομολογίων, καθώς θα προστεθούν κάποια επιπλέον, όπου υπάρχει εκτίμηση για πιο αυξημένη κίνηση, ωστόσο γενικότερα τα δρομολόγια θα είναι περιορισμένα, σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο.

Η γραμμή που συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση είναι αυτή του Νοσοκομείου, διότι, σύμφωνα με τον κ. Χαλεπιάδη, είναι διπλή και πιάνει από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη.

Οι επιβάτες τηρούν στο σύνολό τους τα νέα μέτρα. Ο οδηγός ωστόσο δεν είναι υπεύθυνος για κάποιον που δε φορά μάσκα. Είναι υποχρεωμένος να τον επιβιβάσει στο λεωφορείο»

Όσον αφορά το εσωτερικό των λεωφορείων, όλοι οι επιβάτες φορούν μάσκα υποχρεωτικά. Όπως είπε ο κ. Χαλεπιάδης μόνο την πρώτη μέρα (Δευτέρα 4/5) καταγράφηκε περιστατικό με επιβάτη που δεν φορούσε μάσκα κι έκτοτε δεν υπήρξε κάτι παρόμοιο.

«Οι επιβάτες τηρούν στο σύνολό τους τα νέα μέτρα. Ο οδηγός ωστόσο δεν είναι υπεύθυνος για κάποιον που δε φορά μάσκα. Είναι υποχρεωμένος να τον επιβιβάσει στο λεωφορείο κι από εκεί και ύστερα είναι στο χέρι των επιβατών αν θα τον δεχτούν ή αν θα γίνει κάποιος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Από την πλευρά μας είμαστε εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα υλικά στα λεωφορεία», σημειώνει ο πρόεδρος του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Καβάλας.

«Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια. Η κίνηση αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει ούτε τα πετρέλαια, ούτε τα μεροκάματα των μετόχων. Δεν έχουμε καθόλου υπαλλήλους, καθώς είναι όλοι σε αναστολή μέχρι τις 15 Μαΐου»

Στο καθαρά οικονομικό κομμάτι, ο κ. Χαλεπιάδης τονίζει: «Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια. Η κίνηση αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει ούτε τα πετρέλαια, ούτε τα μεροκάματα των μετόχων. Δεν έχουμε καθόλου υπαλλήλους, καθώς είναι όλοι σε αναστολή μέχρι τις 15 Μαΐου και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Δουλεύουν μόνο οι μέτοχοι κάνοντας τέσσερα μεροκάματα τον μήνα! Δεν έχει κάποια σημαντική διαφορά τώρα που έγινε η άρση κάποιων μέτρων. Η ίδια κατάσταση είναι πάνω κάτω. Ο κόσμος δεν έχει το δέλεαρ να κατέβει στην αγορά, εκτός από το να κάνει μια βόλτα για να ξεσκάσει. Όσα καταστήματα άνοιξαν την πρώτη εβδομάδα δεν προσέφεραν κάτι που έχει άμεση ανάγκη ο κόσμος, εκτός από το κομμωτήριο. Από την ερχόμενη εβδομάδα που θα ανοίξουν και τα εμπορικά καταστήματα, εκεί θα δούμε τι θα γίνει, τότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα».

«Δεν μας δόθηκε καμιά βοήθεια από το κράτος μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ενίσχυση, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Η επανεκκίνηση για την πλήρη λειτουργία μας είναι πολύ δύσκολη»

Ο κ. Χαλεπιάδης υπογραμμίζει ακόμη ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμιά μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας για τη στήριξη φορέων, όπως το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ.

«Δεν μας δόθηκε καμιά βοήθεια από το κράτος μέχρι τώρα. Όλοι οι επαγγελματίες που έπεσαν οι τζίροι τους ενισχύθηκαν κάπως. Επειδή εμείς λειτουργούμε σε ένα μπερδεμένο καθεστώς, μιας και είναι συνεταιρικά τα λεωφορεία, δεν μας έχουν δώσει τίποτα. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ενίσχυση, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Η επανεκκίνηση για την πλήρη λειτουργία μας είναι πολύ δύσκολη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών από Δευτέρα (11/5)

Τέλος, με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων από την Δευτέρα (11/5), με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ’ Λυκείου, ο πρόεδρος του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Καβάλας επισημαίνει: «Οι επιστήμονες λένε τα παιδιά να πάνε στα σχολεία με τα οχήματα των γονέων τους την πρώτη εβδομάδα. Στην ουσία μας λένε εμάς κάντε τα δρομολόγια να υπάρχουν, αλλά τα παιδιά θα τα πάνε οι γονείς. Παρότι για πολλά Λύκεια δεν υπάρχουν κανονικά δρομολόγια, αφού είναι εκτός αστικού σχεδιασμού, εμείς θα βάλουμε λεωφορεία κι είμαστε σε συνεννόηση με τους διευθυντές, οι οποίοι ρωτούν τους μαθητές ποιες και πόσες ημέρες θα πάνε στο σχολείο, γιατί πρέπει να κανονίσουν τμήματα και πρόγραμμα. Βάσει αυτών θα κινηθούμε κι εμείς. Θα βάλουμε τα δρομολόγια τη Δευτέρα (11/5) για τα Λύκεια που είναι εκτός λεωφορειακών γραμμών για να εξυπηρετήσουμε (5ο, 3ο, 4ο ΕΠΑΛ, 1ο Λύκειο). Από εκεί και ύστερα αν δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση λογικό είναι ότι δεν θα συνεχίσουν τα δρομολόγια. Εν πάση περιπτώσει είναι για μια εβδομάδα, θα κοιτάξουμε να εξυπηρετήσουμε από όταν ανοίξουν συνολικά Γυμνάσια και Λύκεια, από τις 18 Μαΐου. Bλέποντας και κάνοντας».

Διαφημίσεις