Σύσκεψη πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής (12/6) τα μέλη του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, παρουσία και του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε.Κ., Χρήστου Παπαδόπουλου.
Θέμα της σύσκεψης ήταν τα αυστηρά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δυο επιχειρήσεις εστίασης της πόλης, από τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, για παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Ο στόχος της σύσκεψης
«Στόχος της σύσκεψης ήταν να επικοινωνηθούν πιο άμεσα οι συστάσεις στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μέσα από τα Μ.Μ.Ε. να φτάσουν σε όλους τους συναδέλφους. Κάναμε στο παρελθόν προτάσεις για ανοιχτές συναντήσεις και συνελεύσεις, παρουσία πλήθους μελών του κλάδου μας, αλλά αυτό είναι αδύνατο λόγω της απαγόρευσης συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.
«Ο νόμος δεν λέει αν βρεις πολλούς μαζεμένους βάλε κυρώσεις αλλιώς όχι. Οι κυρώσεις αφορούν τη διάταξη, τι αναλογία καθισμάτων έχεις, αποστάσεις, αν λειτουργείς ή όχι μπαρ…»
Από τη μεριά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Όντως αυτά τα δυο καταστήματα όταν έγινε ο έλεγχος είχαν λίγους πελάτες. Παρ’ όλα αυτά ο νόμος δεν λέει αν βρεις πολλούς μαζεμένους βάλε κυρώσεις αλλιώς όχι. Οι κυρώσεις αφορούν τη διάταξη, τι αναλογία καθισμάτων έχεις, αποστάσεις, αν λειτουργείς ή όχι μπαρ. Όλα αυτά αφορούν τη συγκρότηση κι όταν αυτή δεν είναι καλή σημαίνει ότι κάποια στιγμή έχεις προδιάθεση να μαζέψεις κόσμο και να υπάρξει συγχρωτισμός και μετά να έχεις πρόβλημα».
«Δεν είμαστε από άλλο κόσμο κι αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά κι οι ποινές είναι εξοντωτικές…»
«Ο σκοπός είναι να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις, όχι να τις έχουμε και να δρούμε κατασταλτικά εκ των υστέρων. Αυτή είναι η φιλοσοφία. Δεν είμαστε από άλλο κόσμο κι αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά κι οι ποινές είναι εξοντωτικές. Υπάρχουν κυρώσεις για τα τρόφιμα, για το κάπνισμα, όμως ποτέ οι ποινές δεν ήταν τόσο αυστηρές από την πρώτη κιόλας παράβαση. Δυστυχώς όμως όταν βρίσκεις παράβαση είσαι αναγκασμένος να πας με αυτά που λέει ο νόμος. Δεν είναι στο χέρι σου να πεις δεν επιβάλλω 10.000 ευρώ αλλά 1.000. Μακάρι να ήταν έτσι. Είναι ακραίο να κλείνεις ένα κατάστημα για έναν μήνα, αλλά ο νομοθέτης το κάνει ίσως για να εκφοβίσει, για να μη τολμήσει κανείς να κάνει κάτι», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος.
«Δεν μπορούμε να γινόμαστε παραδειγματισμός για τους υπόλοιπους, μέσα από ποσά που δεν μπορούμε να πληρώσουμε!»
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο επιχειρηματίας που δέχτηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του, ότι δεν μπορούμε να γινόμαστε παραδειγματισμός για τους υπόλοιπους, μέσα από ποσά που δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Τόνισε ακόμη ότι ο νόμος αλλάζει κάθε ημέρα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν άμεσα να προσαρμοστούν οι επαγγελματίες, ενώ ζήτησε να γίνονται συστάσεις.