Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Προβλέπεται «τσουνάμι» απολύσεων στην εστίαση

Μιχάλης Μεταξάς: «Πιστεύω ότι θα έρθει μεγάλο κύμα ανεργίας, αλλά και λουκέτων σε πολλά καταστήματα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Εύχομαι να μην βγω αληθινός...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Εκτίναξη των απολύσεων υπαλλήλων που εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, «βλέπει» από τις 15 Ιουλίου και μετά, ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς.

Μάλιστα το ποσοστό αυτών που θα χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα πάντα με τα όσα δηλώνει στον «Ενήμερο» ο κ. Μεταξάς, μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%, ποσοστό παρόμοιο με την πτώση τζίρου που καταγράφουν αυτήν την περίοδο, σε σχέση με πέρυσι, τα καφέ και εστιατόρια της Καβάλας.

«Πιστεύω ότι θα έρθει μεγάλο κύμα ανεργίας, αλλά και λουκέτων σε πολλά καταστήματα που θα έρθουν από Σεπτέμβριο και μετά. Εύχομαι να μην βγω αληθινός…»

«Δεν είμαι αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα, διότι από τις 15 Ιουλίου και μετά θα επιτραπούν οι απολύσεις σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε είναι λογικό ότι με 50% πτώση τζίρου που έχουμε τώρα, κάπου εκεί θα κυμανθεί και το ποσοστό απόλυσης των απασχολούμενων! Πιστεύω ότι θα έρθει μεγάλο κύμα ανεργίας, αλλά και λουκέτων σε πολλά καταστήματα που θα έρθουν από Σεπτέμβριο και μετά. Εύχομαι να μην βγω αληθινός, αλλά αυτή είναι η άποψή μου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Μιχάλης Μεταξάς.

«Φανταστείτε τι θα συμβεί αν εξακολουθήσουν τα μέτρα αποστασιοποίησης τον χειμώνα!»

«Όταν την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι λιγότερα τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων, αλλά είναι και πιο εύκολο να έχεις πελατεία και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, φανταστείτε τι θα συμβεί αν εξακολουθήσουν τα μέτρα αποστασιοποίησης τον χειμώνα! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Καβάλα δεν έχουμε μεγάλα καταστήματα με εσωτερικούς χώρους, οπότε φοβάμαι ότι θα έχουμε φοβερά προβλήματα», συμπληρώνει σχετικά ο κ. Μεταξάς.

«Δεν υπάρχουν ξένοι τουρίστες και οι ντόπιοι γενικά είναι επιφυλακτικοί, κυρίως πιστεύω για λόγους οικονομικούς κι όχι υγειονομικούς…»

«Μπορεί τα μέτρα από πλευράς Κυβέρνησης να χαλαρώνουν, όπως για παράδειγμα ότι καταργείται ο μέγιστος αριθμός των έξι ατόμων σε ένα τραπέζι, όμως το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν πελάτες στα καταστήματά μας. Η πτώση τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είναι της τάξης του 45%, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και 50%. Μην ξεχνάμε ότι τον Ιούνιο δεν βοήθησε καθόλου ο καιρός, δεν υπάρχουν ξένοι τουρίστες και οι ντόπιοι γενικά είναι επιφυλακτικοί, κυρίως πιστεύω για λόγους οικονομικούς κι όχι υγειονομικούς», σημειώνει ακόμη στις δηλώσεις του ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καβάλα, το ¼ εξ αυτών δεν άνοιξαν καθόλου! Το θέμα είναι ότι και κάποια που άνοιξαν για τη θερινή περίοδο, εκτιμώ ότι δεν τα καταφέρουν από Σεπτέμβριο και μετά…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποιος είναι ο αριθμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν άνοιξαν καθόλου μετά το τέλος της καραντίνας, ο κ. Μεταξάς απαντά: «Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καβάλα, το ¼ εξ αυτών δεν άνοιξαν καθόλου! Το θέμα είναι ότι και κάποια που άνοιξαν για τη θερινή περίοδο, εκτιμώ ότι δεν τα καταφέρουν από Σεπτέμβριο και μετά. Αυτό γιατί αν εν μέσω τουριστικής περιόδου η πτώση σχεδόν αγγίζει το 50%, άρα μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει από Σεπτέμβριο όταν θα απευθυνόμαστε μόνο στην τοπική αγορά; Δεν θα είναι μόνο ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά και το τι θα γίνει με την ίδια την πανδημία. Αυτό είναι που φοβίζει τον κλάδο μας, ο οποίος είναι άμεσα εξαρτώμενος από τον τουρισμό. Τόσο στην εστίαση, όσο και στα καφέ, οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί».

«Τόσο τα καταστήματα εστίασης όσο και τα καφέ, τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα, για το καλό των καταναλωτών μας, ώστε κι αυτοί να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, αλλά και για την υγεία των ίδιων των εργαζόμενων…»

Τέλος, σε σχέση με την τήρηση των μέτρων από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κι αν αυτές έχουν πλήρως προσαρμοστεί, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ο Μιχάλης Μεταξάς τονίζει: «Ευτυχώς ο φόβος φυλάει τα έρημα, καθώς τόσο τα καταστήματα εστίασης όσο και τα καφέ, τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα, για το καλό των καταναλωτών μας, ώστε κι αυτοί να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, αλλά και για την υγεία των ίδιων των εργαζόμενων. Οι έλεγχοι είναι αδιάκοποι από όλες τις υπηρεσίες, δεν έχουμε προβλήματα, πάμε καλά, δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Από την αρχή ως Σωματείο έχουμε πει στους συναδέλφους μας να είναι προσεκτικοί κι αυτό κάνουν».

Διαφημίσεις