Ο θεσμός της διαμεσολάβησης μπαίνει πλέον στη ζωή μας

Πως μπορείτε να λύσετε τις διαφορές σας χωρίς να τρέχετε στα Δικαστήρια

911

Τον νέο θεσμό της διαμεσολάβησης, δηλαδή της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, παρουσίασαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, ο δικηγόρος Βασίλης Αργυρίου και οι εκπαιδεύτριες διαμεσολαβητών και δικηγόροι Λάρισας, Μαρίνα Αρσενοπούλου και Ευανθία Μπεκίρη.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (21/11): «Είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος εισέρχεται υποχρεωτικά πλέον στο ελληνικό δικαιικό σύστημα, αυτόν της διαμεσολάβησης. Η Καβάλα είχε την τύχη κυρίως με ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης και του τότε προέδρου Α. Αθανασίου, να κάνει την πόλη μας κέντρο κατάρτισης διαμεσολαβητών. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου ήταν ουσιαστική, προκειμένου να πετύχουμε την ίδρυση του Ινστιτούτου στην πόλη μας. Είμαστε από τις λίγες περιοχές που έχουμε κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης διαμεσολαβητών».

Μ. Δέμπας: Η διαμεσολάβηση πλέον μπαίνει στην καθημερινότητά μας, είναι κάτι που κι εμείς ως επιχειρηματικός κόσμος το ζητούσαμε

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους δυο φορείς, γιατί πραγματικά αυτό που ξεκινήσαμε πριν από δυο χρόνια, παίρνει σάρκα και οστά. Είμασταν από τους πρώτους φορείς σε όλη τη χώρα που κάναμε σύμπραξη με το Επιμελητήριο, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτή τη δομή για τους διαμεσολαβητές, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γίνου διαμεσολαβητές. Νομίζω ότι σωστά πράξαμε. Η διαμεσολάβηση πλέον μπαίνει στην καθημερινότητά μας, είναι κάτι που κι εμείς ως επιχειρηματικός κόσμος το ζητούσαμε. Εκτιμούμε ότι θα συντομεύσει χρόνους απόδοσης της δικαιοσύνης, καθώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε αυτό το κομμάτι. Θα έχουμε πλέον τους δικούς μας 16 διαμεσολαβητές που θα βγουν από την εκπαίδευση τους στην Καβάλα και θα είναι μια στήριξη παίζοντας έναν ουσιαστικό ρόλο».

Β. Αργυρίου: Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε σε όσο δυνατό περισσότερο κόσμο την αξία της ύπαρξης του θεσμού, όσο και του Ινστιτούτου, ώστε μετά τις γιορτές να μπορέσουμε να κάνουμε τον δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης

Ο δικηγόρος και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Καβάλας, Βασίλης Αργυρίου, επισήμανε από την πλευρά του: «Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο θεσμός αυτός και διαπιστώθηκε όταν απαιτούνταν μια συγκεκριμένη εκπαίδευση για όσους επρόκειτο να διαπιστευτούν ως διαμεσολαβητές, δημιουργήθηκαν κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να φεύγει κόσμος από την περιοχή μας για να εκπαιδευτεί. Οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΚ και του ΕΒΕ, Α. Αθανασίου και Α. Τσατσούλης όταν είδαν την ανάγκη είχαν ένα όραμα, να δημιουργήσουν ένα Ινστιτούτο που θα λειτουργεί στην Καβάλα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του νομού και των όμορων, για να αποφεύγονται τα έξοδα και οι περιττές μετακινήσεις. Το 2014 ιδρύθηκε και έκτοτε υπάρχει παρέχοντας εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους. Η πρώτη διαμεσολαβητών «φουρνιά» ετοιμάζεται τώρα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κατάρτισης της Λάρισας και για τον λόγο αυτό βρίσκονται εδώ δυο εκπαιδεύτριες δικηγόροι από τη Λάρισα, οι οποίες αυτές τις μέρες εκπαιδεύουν τους πρώτους διαμεσολαβητές που θα βγουν από το Ινστιτούτο της Καβάλας. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε σε όσο δυνατό περισσότερο κόσμο την αξία της ύπαρξης του θεσμού, όσο και του Ινστιτούτου, ώστε μετά τις γιορτές να μπορέσουμε να κάνουμε τον δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε όσους περισσότερους».

Μ. Αρσενοπούλου: Όποιος έχει κάποια διαφορά προκειμένου να την επιλύσει, πριν προσφύγει στη δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα σε ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων να προσφύγει σε διαμεσολαβητή

Η δικηγόρος Αρσενοπούλου Μαρίνα, αναφέρθηκε στο τι είναι η διαμεσολάβηση, σημειώνοντας: «Η διαμεσολάβηση είναι μια μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει κάποια διαφορά προκειμένου να την επιλύσει, πριν προσφύγει στη δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα σε ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων να προσφύγει σε διαμεσολαβητή. Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον του διαμεσολαβητή και παρουσία των δικηγόρων, γίνεται προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς που μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω αντιδικία. Πλέον με βάση το νέο νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί προς διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί, υπάρχει ένα νέο στοιχείο αυτό της υποχρεωτικότητας. Η διαμεσολάβηση είναι μια σημαντική καινοτομία και είναι ευκαιρία οι πολίτες να πάρουν πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών».

Ε. Μπεκίρη: Διαμεσολαβητής μπορεί να εκπαιδευτεί και να εργαστεί οποιοσδήποτε απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή όποιος δικηγόρος το επιθυμεί

Τέλος, η Μπεκίρη Ευανθία, επίσης δικηγόρος από τη Λάρισα και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, δήλωσε: «Να πούμε ότι διαμεσολαβητής μπορεί να εκπαιδευτεί και να εργαστεί οποιοσδήποτε απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή όποιος δικηγόρος το επιθυμεί. Με την εκπαίδευση εξασκούνται οι εκπαιδευόμενοι σε τεχνικές επικοινωνίας, διαπραγμάτευση κι όλα αυτά είναι εργαλεία που μπορεί ο κάθε επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει άμεσα στη δουλειά του. Η διαμεσολάβηση είναι θεσμός που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου πάνω από 30 χρόνια γιατί έχει πολλά οφέλη σε όποιον την επιλέγει ως τρόπο επίλυσης της διαφοράς. Μέσα από την προσφυγή σε αυτή μπορούν τα μέλη να γλιτώσουν χρόνο, χρήμα και να επιλύσουν δημιουργικά μια διαφορά με τρόπο που δεν θα μπορούσε στο δικαστήριο. Ο διαμεσολαβητής συντονίζει τη συζήτηση και τους βοηθά να φτάσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα».