Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (14/2) θα διαρκέσουν οι δίωρες διακοπές όλων των εργασιών των δικαστικών υπαλλήλων της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίες άρχισαν από τη Δευτέρα (10/2) με μια σειρά αιτημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο.

«Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Π.Ε. Καβάλας, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και εφαρμόζοντας αντίστοιχη απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, έχουμε προχωρήσει σε δίωρες διακοπές όλων των εργασιών και των συνεδριάσεων των δικαστικών υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας, όπως αντίστοιχα γίνεται και στις υπόλοιπες Π.Ε. της χώρας», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων της Π.Ε. Καβάλας, Δημήτρης Μπακόλας.

Η άμεση πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για την κάλυψη της κενής οργανικής θέσης στο Ειρηνοδικείο Θάσου, το κύριο αίτημα των δικαστικών υπαλλήλων

«Κύριο αίτημά μας είναι η άμεση πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για την κάλυψη της κενής οργανικής θέσης στο Ειρηνοδικείο Θάσου, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με απεσπασμένη υπάλληλο από την Καβάλα. Σημειωτέον η υπάλληλος χρεώνεται και τα έξοδά της μεταβίβασής της εκεί καθημερινά, χωρίς το υπουργείο μέχρι στιγμής να τις έχει εγκρίνει σχετική πίστωση. Φυσικά αυτό το καθεστώς δεν βοηθά ούτε την εύρυθμη λειτουργία του Ειρηνοδικείου, ούτε και τη λειτουργία γενικά των δικαστικών υπηρεσιών, γιατί για να καλυφθεί η θέση εκεί αποδυναμώνεται μια άλλη υπηρεσία στην Καβάλα, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Πρωτοδικείο», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Μπακόλας.

«Ζητάμε την μηχανοργάνωση και την μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών»

«Ζητάμε από το υπουργείο την κάλυψη της θέσης από την προκήρυξη του διαγωνισμού του 8Κ του 2017, την επέκταση του διαγωνισμού, ώστε με τις θέσεις που θα καλύψουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που είναι τα κενά μεγάλα, να καλυφθούν και τα υπόλοιπα κενά που έχει η εισαγγελία, το Ειρηνιδικείο και το Πταισματοδικείο. Άλλα αιτήματά μας είναι η επέκταση της λειτουργίας της απομαγνητοφώνησης και στις συνεδριάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Ίσως είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που τα πρακτικά ακόμη στα ποινικά δικαστήρια κρατούνται χειρόγραφα, μ’ ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ταχύτητα και την ποιότητα της Δικαιοσύνης και των αποφάσεων. Ζητάμε την μηχανοργάνωση και την μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών, την ηλεκτρονική δημοσίευση των αποφάσεων, την ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων, νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λοιπό εξοπλισμό, ώστε να έχουμε σύγχρονη απονομή Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων της Π.Ε. Καβάλας.

«Οι πολίτες είναι ενημερωμένοι, μας συμπαραστέκονται, ειδικά οι δικηγόροι που αντιλαμβάνονται άμεσα το πρόβλημα»

Στη διάρκεια της δίωρης διακοπής, οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται στον χώρο, ασχολούνται με τις καθημερινές δουλειές, όπως τη σύνταξη των αποφάσεων κι όποιες εκκρεμότητες έχουν οι γραμματείς και οι άλλοι υπάλληλοι, απλώς δεν λειτουργούν οι έδρες των δικαστηρίων, είτε πολιτικών, είτε ποινικών, από τις 9 μέχρι τις 11 και δεν γίνεται εξυπηρέτηση του κοινού και των δικηγόρων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Οι πολίτες είναι ενημερωμένοι, μας συμπαραστέκονται, ειδικά οι δικηγόροι που αντιλαμβάνονται άμεσα το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακόλας.

Ερωτηθείς για το αν οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ο Δημήτρης Μπακόλας απάντησε: «Είμαστε σε συνεννόηση και με την Ομοσπονδία που έχει το γενικό πρόσταγμα και τον συντονισμό αυτών των κινητοποιήσεων. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει καθολική συμμετοχή. Προχωρήσαμε σε αυτό το μέτρο ώστε να αποφύγουμε απεργίες που θα είχαν σαν αποτέλεσμα αναβολές, αφού μετά τις 11 τα δικαστήρια γίνονται κανονικά μέχρι τέλος του ωραρίου».

Διαφημίσεις