Αύξηση των απολύσεων, της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, εκτιμά ότι θα προκύψει από ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης, με δηλώσεις του στον «Ενήμερο».
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση που είχε τάξει τα πάντα στους πάντες, έρχεται σήμερα να επαναφέρει θέμα αύξησης της εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα προ τριετίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές, προς όφελος τόσο των εργοδοτών, όσο και των υπαλλήλων, αφού έμμεσα αυξήθηκαν τα εισοδήματα των εργαζομένων, έστω κατά 1%. Η μείωση των εισφορών από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ένα επίτευγμα, καθώς σταθεροποίησε την ανεργία και είχαμε και οριακή μείωσή της. Αν γίνει αύξηση των εισφορών, θα δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στην αγορά εργασίας, θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας, των απολύσεων και της ανασφάλιστης εργασίας, επιπτώσεις που θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και μόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλειτσιώτης.
«Όλα αυτά είναι διαλυτικά φαινόμενα που δεν αφήνουν την οικονομία να προχωρήσει…»
«Η κυβέρνηση θερίζει τώρα όσα έσπειρε και δεν βρίσκει πουθενά τα ισοδύναμα που είχε υποσχεθεί. Ο ένας υπουργός λέει άσπρο, ο άλλος μαύρο. Δεν κυβερνιέται έτσι μια χώρα. Ο τόπος χρειάζεται ομαλότητα και κανονικότητα για να αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί. Όλα αυτά είναι διαλυτικά φαινόμενα που δεν αφήνουν την οικονομία να προχωρήσει. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει τελικά αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και θα το σκεφτούν καλύτερα στην κυβέρνηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην συνέχεια των δηλώσεων του στον «Ε», ο Ντίνος Κλειτσιώτης.
Αντίθετος και ο εμπορικός κόσμος με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών
Και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του μη μισθολογικού κόστους εντός του 2015 βρίσκει αντίθετο τον εμπορικό κόσμο.
«Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα έχει αντίστοιχα ισοδύναμα αποτελέσματα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το κόστος εφαρμογής του μέτρου εκτιμά ότι θα προκαλέσει αύξηση ανεργίας και απολύσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα που έχει επεξεργαστεί το ινστιτούτο της Ε.Σ.Ε.Ε., το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δις οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μηνιαία βάση, είναι 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δισ. και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκ. ευρώ. Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το Φ.Μ.Υ. Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου, παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση. Η εξοικονόμηση που είχαν οι επιχειρήσεις από την πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2014, ήταν μία ωφέλεια που επέφερε την ανάσχεση της ανεργίας και ίσως μια μικρή αύξηση της απασχόλησης στο εμπόριο κατά 1,6%», αναφέρει στην επιστολή της η Ε.Σ.Ε.Ε.
Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”