Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Καφέ στην… ύπαιθρο προτιμούν οι καβαλιώτες

Ο φόβος του κορωνοϊού βγάζει τους πελάτες των καταστημάτων εστίασης έξω από τα μαγαζιά

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Υπάρχει ένα κλίμα περίεργο στην αγορά, ο κόσμος είναι αγχωμένος, βγάζει κάποια φοβία και βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό οι πελάτες μας προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης. Αυτό είναι γεγονός».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης, κληθείς να απαντήσει στο αν θεωρεί ότι ο κορωνοϊός έχει επιπτώσεις στην κίνηση που καταγράφεται στα καταστήματα εστίασης της πόλης.

«Ευτυχώς εξακολουθεί ο κόσμος να βγαίνει από τα σπίτια του, αλλά υπάρχει ένα περίεργο και ανησυχητικό κλίμα κι αποδεικνύεται αυτό από την επιλογή των πελατών να κάθονται σε ευάερους και ευήλιους χώρους»

«Θεωρώ ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει αρκετά το αντικείμενό μας, καθώς ο Έλληνας είναι λίγο παραπάνω κινδυνολόγος, σπέρνει τον πανικό λίγο πρόωρα. Πριν λίγες μέρες ταξίδεψα στο εξωτερικό και το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο κόσμος είναι πιο ψύχραιμος και αντιλαμβάνεται διαφορετικά το θέμα. Σε αεροσκάφος από την Ελλάδα προς το εξωτερικό όλοι φορούσαν μάσκες, ενώ εκεί μετρό, τρένα κλπ. ήταν ανύπαρκτες οι μάσκες. Είναι θέμα νοοτροπίας και ιδιοσυγκρασίας σαφώς. Ευτυχώς εξακολουθεί ο κόσμος να βγαίνει από τα σπίτια του και να επισκέπτεται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας, αλλά υπάρχει ξαναλέω ένα περίεργο και ανησυχητικό κλίμα κι αποδεικνύεται αυτό από την επιλογή των πελατών να κάθονται σε ευάερους και ευήλιους χώρους», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Βαφείδης, στα όσα είπε για το θέμα στον «Ε».

Ασαφές ακόμη το αν ο κορωνοϊός έφερε επιπλέον πτώση στους τζίρους που είχε καταγραφεί με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Σε ερώτηση για το αν μετά την πτώση του τζίρου λόγω της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου προστέθηκε επιπλέον μείωση στα ταμεία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον κορωνοϊό, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω ακριβείς υπολογισμούς και να μπω στη διαδικασία να υπολογίσω με ποσοστά συγκεκριμένα. Όσον αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο πρέπει να πω ότι μια κατηγορία καταστημάτων αρχίζει σιγά σιγά να επανέρχεται. Τα πιο νυχτερινά καταστήματα που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους αυτά είναι που πλήττονται περισσότερο. Αν κατηγοριοποιήσουμε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάποια επανέρχονται στην κανονικότητα, αλλά κάποια συνεχίζουν να έχουν θέμα».

«Αν συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού, σίγουρα θα επηρεαστεί και η τουριστική κίνηση. Ευελπιστώ με την άνοδο της θερμοκρασίας να εκλείψει σταδιακά ο κορωνοϊός…»

Σχετικά με το αν θεωρεί ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιφέρει πλήγμα στον κλάδο του τους επόμενους μήνες, ο Γ. Βαφείδης τόνισε: «Δεν μπορώ να πω ακόμη ότι μπορεί να επιφέρει κάμψη στην αγορά μας. Είναι λίγο νωρίς ακόμη. Έχουμε ευτυχώς κόσμο ακόμη στα μαγαζιά, παρότι σαν λαός φέρνουμε την καταστροφή λίγο πιο γρήγορα, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί ο κόσμος και κινείται. Εμείς είχαμε κανονίσει κάποιες κοινές δράσεις με άλλους φορείς το διήμερο 28 και 29 Φεβρουαρίου, αλλά σεβαστήκαμε την απόφαση της κυβέρνησης κι έτσι τις ακυρώσαμε. Ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να κάνουμε κάτι καλύτερο, αφού θα έχουμε και τον χρόνο να προγραμματίσουμε πολλά περισσότερα. Αν συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού πάντως, σίγουρα θα επηρεαστεί και η τουριστική κίνηση. Ευελπιστώ με την άνοδο της θερμοκρασίας να εκλείψει σταδιακά ο ιός, αυτό ευχόμαστε όλοι, γιατί αλλιώς, δυστυχώς, θα είναι τεράστιο το πρόβλημα και για την τοπική οικονομία από τη μείωση της τουριστικής κίνησης».

Διαφημίσεις