Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Καβάλα: Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε στην περιοχή της...

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Δύσκολοι καιροί και για τους δικηγόρους

Γιώργος Γραμμένος: Δεν έχουμε καμία διευκόλυνση ως προς το θέμα αναστολής φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας, η οικονομική μας ενίσχυση που είναι ανύπαρκτη

Ακολούθησε μας

Οριακά καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της η πλειονότητα των νομικών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Γραμμένος.

«Εμείς ως κλάδος δοκιμαστήκαμε και συνεχίζουμε να δοκιμαζόμαστε οικονομικά. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τα καταφέρνουν οριακά», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

«Καμιά διευκόλυνση δεν έχουμε ως προς το θέμα αναστολής φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας…»

«Δεν έχουμε λάβει τις ανάλογες οικονομικές ενισχύσεις, πέρα από ένα επίδομα 400 ευρώ που δόθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό συναδέλφων. Το ευχάριστο, ας το πούμε έτσι, είναι ότι θα λάβουν αυτό το βοήθημα περισσότεροι συνάδελφοι, καθώς με τα κριτήρια που είχαν τεθεί αρχικά μόνο ένας στους δέκα το είχε πάρει. Θα πρέπει στα θέματα της Δικαιοσύνης να σκύψουμε λίγο περισσότερο με ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι η ολομέλειά μας συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης και υπάρχουν ευήκοα ώτα σε κάποιες προτάσεις μας. Οι περισσότερες από αυτές γίνονται δεκτές κι έχουν κυρίως να κάνουν με τη λειτουργία των Δικαστηρίων. Εκεί που έχουμε ζήτημα σοβαρό είναι η οικονομική μας ενίσχυση που είναι ανύπαρκτη και το ότι δεν έχουμε τύχει κάποιας ευεργετικής διάταξης πέραν της μείωσης των ενοικίων. Καμιά διευκόλυνση δεν έχουμε ως προς το θέμα αναστολής φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας. Είμαστε υποχρεωμένοι, χωρίς να έχουμε δουλειά, να καταβάλουμε στο ακέραιο τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ που δεν είναι χαμηλές. Γι’ αυτό ζητάμε μια περαιτέρω διευκόλυνση», υπογράμμισε σχετικά ο Γιώργος Γραμμένος.

«Με την νέα Κ.Υ.Α. εξακολουθούν να ισχύουν όσα ίσχυαν και επιπλέον έχουν ανοίξει κάποιες διαδικασίες πολιτικών υποθέσεων, ιδίως για περιπτώσεις που σχετίζονται με εργατικά, δίκες που αφορούν αναγκαστική εκτέλεση και διατροφές»

 Αναφορικά με τη λειτουργία των Δικαστηρίων και τις αλλαγές που προέκυψαν πρόσφατα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας ανέφερε: «Πράγματι αργά το βράδυ του Σαββάτου, κατά πάγια τακτική, δημοσιεύθηκε η νέα Κ.Υ.Α., η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία των Δικαστηρίων από τις 5 μέχρι τις 12 Απριλίου σ’ όλη την Ελλάδα. Στην Π.Ε. Καβάλας βρισκόμαστε, όπως ξέρουμε στο «κόκκινο», οπότε έχουμε κάποιες επιπλέον λειτουργίες σε σχέση με άλλες περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ «κόκκινο». Με την νέα Κ.Υ.Α. εξακολουθούν να ισχύουν όσα ίσχυαν και επιπλέον έχουν ανοίξει κάποιες διαδικασίες πολιτικών υποθέσεων, ιδίως για περιπτώσεις που σχετίζονται με εργατικά, δίκες που αφορούν αναγκαστική εκτέλεση και διατροφές. Είναι περιορισμένες οι επιπλέον λειτουργίες, οι οποίες έχουν επιτραπεί αυτή τη στιγμή. Στα ποινικά δεν έχει τροποποιηθεί κάτι. Στις πολιτικές υποθέσεις μπορώ να πω ότι λειτουργούμε στο 50% της ύλης, στις ποινικές υποθέσεις πολύ λιγότερο, ενώ στα διοικητικά Δικαστήρια επίσης στο 50% περίπου».

«Το παράπονό μας είναι ότι εκδίδεται η Κ.Υ.Α. για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης μαζί με τη γενικότερη, με το λιανεμπόριο ή οτιδήποτε άλλο λειτουργεί και δημοσιεύεται το Σάββατο το βράδυ…»

«Γενικά, αν δούμε ότι υπάρχουν πολύ αυξημένα κρούσματα αυτή την εποχή, είναι ικανοποιητική η νέα Κ.Υ.Α. που αφορά την περιοχή μας. Την περασμένη Κυριακή είχαμε έκτακτη ολομέλεια όλοι οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Το παράπονό μας είναι ότι εκδίδεται η Κ.Υ.Α. για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης μαζί με τη γενικότερη, με το λιανεμπόριο ή οτιδήποτε άλλο λειτουργεί και δημοσιεύεται το Σάββατο το βράδυ, οπότε εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι από Δευτέρα να λειτουργήσουμε. Αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να υπάρχουν και κάποια περιθώρια, καθώς μιλάμε για δικαστικές υποθέσεις, για προετοιμασία συναδέλφων, μαρτύρων κλπ. Αυτό είναι ένα παράπονο και ζητήσαμε να εκδίδεται μια Κ.Υ.Α. μόνον όσον αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και οι  ημερομηνίες που θα αναφέρεται να δίνουν περιθώριο προετοιμασίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ανταπόκριση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Υπάρχουν υποθέσεις που χρονίζουν, υπάρχουν δικαιώματα πολιτών που δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω της παύσης λειτουργίας των Δικαστηρίων. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό…»

«Πάγιο αίτημα μας είναι η πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα πει κανείς με τόσα κρούσματα πως μπορεί να γίνει αυτό; Νομίζω όμως ότι έχει αποδειχθεί ότι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας στον χώρο μας τα κρούσματα είναι περιορισμένα και δεν δημιουργήθηκαν εστίες μετάδοσης του ιού, καθώς λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και φυσικά όποια λειτουργία επιτρέπεται αυτό γίνεται με τη λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, που τα εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα. Είναι πυλώνας της Δημοκρατίας η Δικαιοσύνη. Υπάρχουν υποθέσεις που χρονίζουν, υπάρχουν δικαιώματα πολιτών που δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω της παύσης λειτουργίας των Δικαστηρίων. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Ευελπιστώ αμέσως μετά το Πάσχα να περάσουμε σε μια μεγαλύτερη απελευθέρωση της λειτουργίας μας και με τα ποινικά Δικαστήρια τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Γιώργος Γραμμένος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα