Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Γιώργος Βαφείδης: Να αποφύγουμε πάση θυσία ένα νέο πισωγύρισμα

Αγωνιούν οι επαγγελματίες της εστίασης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Με αγωνία περιμένουν οι επαγγελματίες της εστίασης να ενημερωθούν σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για την λειτουργία των καταστημάτων τους στους εσωτερικούς χώρους στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπως επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.

«Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ο κλάδος μας κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πολύ άσχημα. Είναι ανησυχητικά. Κινδυνολόγος δεν ήμουν ποτέ, αλλά το μέλλον για όλους μας, όχι μόνο για τον κλάδο μας, φαίνεται δυσοίωνο. Ο αριθμός των κρουσμάτων μεγαλώνει, έχουμε αρκετά δίπλα μας πλέον και νομίζω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Βαφείδης.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί τηρώντας τα, τουλάχιστον, μένουν ανοιχτοί οι χώροι εστίασης! Είναι πολύ δύσκολο να μπούμε ξανά σε διαδικασίες όμοιες με αυτές που βιώσαμε το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Να αποφύγουμε πάση θυσία ένα πισωγύρισμα…»

«Δεν αποκλείονται τα ολικά ή τα μερικά lock down, αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι, τόσο οι άνθρωποι του κλάδου μας, όσο και οι πολίτες γενικότερα, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να μη βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια. Πρέπει να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί τηρώντας τα, τουλάχιστον, μένουν ανοιχτοί οι χώροι εστίασης! Είναι πολύ δύσκολο να μπούμε ξανά σε διαδικασίες όμοιες με αυτές που βιώσαμε το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Με τη σημερινή κατάσταση, τουλάχιστον, παραμένει ζωντανή η ψυχολογία μας. Αυτό πρέπει να το προσέξουν και οι συνάδελφοι και σίγουρα όλοι οι πολίτες που είναι και πελάτες μας. Να αποφύγουμε πάση θυσία ένα πισωγύρισμα. Βλέπουμε πολλά οξύμωρα σχήματα. Δηλαδή απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε έναν χώρο, επιτρέπονται αλλού, απαγορεύεται το ένα, επιτρέπεται το άλλο. Πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα από όλους, γιατί τα κρούσματα αυξάνονται. Είναι καθαρά θέμα χρόνου να ξεφύγουν οι αριθμοί και μάλιστα σύντομα. Είναι κρίμα να βιώσουμε περιόδους άνοιξης», υπογράμμισε με έμφαση στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Προς το παρόν ισχύει ό,τι ίσχυε για τους εσωτερικούς χώρους μετά τη λήξη του lock down. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτες, όσο σκληρές κι αν είναι, σε σχέση με ένα ενδεχόμενο καθολικό lock down…»

Αναφορικά με το τι περιμένουν να ακούσουν οι επαγγελματίες της εστίασης σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων τους στους εσωτερικούς χώρους, ο Γιώργος Βαφείδης επισήμανε: «Προς το παρόν ισχύει ό,τι ίσχυε για τους εσωτερικούς χώρους μετά τη λήξη του lock down. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτες, όσο σκληρές κι αν είναι, σε σχέση με ένα ενδεχόμενο καθολικό lock down. Θέλουμε ακριβώς να ξέρουμε τι θα κάνουμε τον χειμώνα που ακολουθεί. Ωστόσο και οι ειδικοί πηγαίνουν βήμα βήμα και ανανεώνουν τις αποφάσεις τους ανάλογα. Μακάρι να μείνουμε ως περιοχή στο «πράσινο». Είμαστε με το βλέμμα στραμμένο στην Παρασκευή, οπότε και ίσως γίνουν κάποιες ανακοινώσεις. Το χειρότερο σενάριο είναι το απόλυτο lock down».

«Υπάρχει μια σχετική κίνηση, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, αλλά είναι σημαντική η πτώση στους τζίρους σε σχέση με πέρυσι»

Τέλος, στο ερώτημα για το αν υπάρχει κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας και γενικότερα για το πως πήγαν τα πράγματα τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών απάντησε: «Υπάρχει μια σχετική κίνηση, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, αλλά είναι σημαντική η πτώση στους τζίρους σε σχέση με πέρυσι. Πορευτήκαμε με σύμμαχο τον καιρό, σχεδόν όλον τον Οκτώβριο και δεν χρειάστηκε να μπούμε σε εσωτερικούς χώρους. Δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναπεί, η πόλη μας δεν έχει χώρους για να απλωθεί. Και να υπήρχε η δυνατότητα να μας δώσει ο Δήμος περισσότερα μέτρα, δεν υπάρχουν οι υποδομές για να «κλείσουμε» τα καταστήματά μας, με τρόπο ώστε να είναι λειτουργικά. Δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από τους συναδέλφους να εκμεταλλευτούν περισσότερους χώρους. Είμαστε εν αναμονή της Παρασκευής οπότε και πιθανόν να μάθουμε τον νέο τρόπο λειτουργίας μας για τον χειμώνα. Μακάρι να ακούσουμε λεπτομέρειες και να μη διαφοροποιηθούν τα ωράρια».

spot_img

Διαφημίσεις