Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου

Γιώργος Βαφείδης: «Ούτως ή άλλως αυτή η εποχή ήταν δύσκολη για τον κλάδο μας, πόσο μάλιστα τώρα με τα νέα περιοριστικά μέτρα και με την πιο αδύναμη τσέπη του καταναλωτή»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Αρκετά θα είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.

«Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετά καταστήματα που δεν θα επαναλειτουργήσουν και υπάρχουν κάποια που θα κρατήσουν την αναστολή λειτουργίας τους μέχρι τον Οκτώβριο! Δεν το βρίσκω παράλογο κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Βαφείδης.

«Ευελπιστούμε από το φθινόπωρο να μπούμε σε μια απόλυτη κανονικότητα, γιατί αν επαναληφθούν φαινόμενα του προηγούμενου τριμήνου, ίσως να μην λειτουργήσουν ποτέ αυτά τα καταστήματα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, πρόκειται κυρίως για καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

«Ούτως ή άλλως αυτή η εποχή ήταν δύσκολη για τα καταστήματά μας, πόσο μάλιστα τώρα με τα νέα περιοριστικά μέτρα και με την πιο αδύναμη τσέπη του καταναλωτή. Και πάλι για το άνοιγμα από τον Οκτώβριο, αυτό θα γίνει βλέποντας και κάνοντας. Ευελπιστούμε από το φθινόπωρο να μπούμε σε μια απόλυτη κανονικότητα, γιατί αν επαναληφθούν φαινόμενα του προηγούμενου τριμήνου, ίσως να μην λειτουργήσουν ποτέ αυτά τα καταστήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βαφείδης.

«Δόθηκε το πράσινο φως να ανοίξει ο κλάδος μας, προφανώς γιατί υπάρχει η ανάγκη να αρχίσει κάπως να λειτουργεί η οικονομία…»

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης μια εβδομάδα νωρίτερα, απ’ ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί, ο κ. Βαφείδης επισημαίνει: «Έστω και αργά ο γρίφος σχετικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος λύθηκε. Μέχρι πριν μια εβδομάδα η Κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η εστίαση να ανοίξει πριν την 1η Ιουνίου, όμως πλέον δόθηκε το πράσινο φως να ανοίξει ο κλάδος μας, προφανώς γιατί υπάρχει η ανάγκη και από τις δυο πλευρές, τόσο από εμάς, όσο και από την κεντρική διοίκηση για να αρχίσει κάπως να λειτουργεί η οικονομία. Τα προβλήματα όμως που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο μας λόγω του lock down είναι τεράστια».

«Γενικά δημιουργείται ένα νέο πρωτόκολλο στον χώρο των καταστημάτων εστίασης, το οποίο πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας και να το τηρήσουμε ευλαβικά, διότι τα πρόστιμα θα είναι πολύ αυστηρά»

«Πρώτοι απ’ όλους κάναμε αναστολή λειτουργίας και τελευταίοι επανερχόμαστε. Γίνονται προσπάθειες τόσο σε κεντρικό, όσο και αυτοδιοικητικό επίπεδο, για να δημιουργηθεί μια καλύτερη εικόνα για την επανεκκίνηση του κλάδου μας, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα είναι και θα είναι τεράστια. Γενικά δημιουργείται ένα νέο πρωτόκολλο στον χώρο των καταστημάτων εστίασης, το οποίο πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας και να το τηρήσουμε ευλαβικά, διότι τα πρόστιμα θα είναι πολύ αυστηρά. Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα από κανέναν μας να πληρώνει τέτοια πρόστιμα», αναφέρει ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Τα κόστη θα είναι μεγάλα για την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων μας. Είναι σαν να ανοίγει ένα κατάστημα από το μηδέν!»

«Έστω όμως και η μια εβδομάδα νωρίτερα, έφερε το χαμόγελο στα χείλη των συναδέλφων. Σίγουρα όλοι θα είναι σε διαδικασία προετοιμασίας την εβδομάδα που διανύουμε. Βρεθήκαμε όλοι ξαφνικά με προμήθειες όταν έκλεισαν τα πάντα, χάθηκαν ευπαθή προϊόντα, χρειάζεται καθαρισμός, απεντομώσεις και απολυμάνσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Πολιτική Προστασία. Τα κόστη θα είναι μεγάλα για την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων μας. Είναι σαν να ανοίγει ένα κατάστημα από το μηδέν! Αυτή η εβδομάδα θα είναι ένα διάστημα πυρετωδών εργασιών αυτών που θα ανοίξουν. Μακάρι τα οικονομικά αποτελέσματα να είναι τέτοια που θα φέρουν το χαμόγελο στα χείλη του εκάστοτε επαγγελματία», σημειώνει καταληκτικά ο κ. Βαφείδης.

Τα όσα προβλέπει η απόφαση της Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά μέτρα συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος, ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα

-Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Διαφημίσεις