Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Άμεσες λύσεις των προβλημάτων στα επείγοντα ζητούν 43 Διευθυντές των ΤΕΠ

Ροή Ειδήσεων

Είδος προς εξαφάνιση οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Είδος προς εξαφάνιση είναι πλέον οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θάσου για την τουριστική περίοδο του 2021, όπως χαρακτηριστικά τόνισε με δηλώσεις του στον...

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής αποχαιρετά τον Παναγιώτη Μαργαρίτη

Οι σύλλογοι της Λέσβου, αποχαιρετούμε τον πρόεδρο του συλλόγου Μυτιληναίων Νομού Καβάλας, πολιτικό μηχανικό, Παναγιώτη Μαργαρίτη, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες, άφησε την τελευταία...

Κυρ. Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις στις ΜΕΘ

Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου,...

Στην κλινική Covid-19 νοσηλεύεται ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης

Στην κλινική Covid-19 του Νοσοκομείου Καβάλας νοσηλεύεται από την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αντωνιάδης.Ο κ. Αντωνιάδης από τις 17 Νοεμβρίου βρισκόταν σε κατ’ οίκον...

Παραθεριστική κατοικία: Μία σταθερή και ποιοτική μορφή τουρισμού

Αφού πολλές μορφές της οικονομίας θα αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ανάγκη να αλλάξει και η δομή του τουρισμού.Τουλάχιστον στην περιοχή μας...

Άρθρα & Απόψεις

Παραθεριστική κατοικία: Μία σταθερή και ποιοτική μορφή τουρισμού

Αφού πολλές μορφές της οικονομίας θα αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ανάγκη να αλλάξει και η δομή του τουρισμού.Τουλάχιστον στην περιοχή μας...

Ο κορωνοϊός και ο ιός της Αριστεράς (ηχητικό)

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τον κορωνοϊό και το τι σημαίνει ένα δεύτερο λοκντάουν. Συζητάμε για τα όσα συνέβησαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου,...

Πλάτωνος «Νόμοι» Βιβλίο Ε (Μέρος 4ο)

Γράφει ο Βασίλης ΤσιάντοςΚαθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου ΕλλάδοςΠρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Καβάλας της ΕΜΕΕισαγωγήΤην Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 (τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου) ήταν η Παγκόσμια...

9 ξεκάθαρες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το συναινετικό διαζύγιο (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Θέλεις να μάθεις τις top συχνές ερωτήσεις σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο και να έχεις τις πιο ξεκάθαρες απαντήσεις? Αν ναι παρακολούθησε το βίντεο...

Τριανταφυλλιά, 2ο μέρος, (της Αναστασίας Τερζόγλου)

Γράφει η Αναστασία Τερζόγλου Η Τριανταφυλλιά μας, η μικροπαντρεμένη μετανάστρια, στο Μόντρεαλ του Καναδά, φυσικά, στην αρχή ζούσε χαρούμενη, παρ’ όλη την διαφορετικότητα του καιρού,...
Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σαφείς κανόνες λειτουργίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία με ανεξάρτητο προσωπικό αλλά και άρτιο εξοπλισμό, ζητούν 43 Διευθυντές στα επείγοντα, με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή και τα ονόματα των 43 Διευθυντών που την υπογράφουν έχει ως εξής:

Οι κάτωθι υπογράφοντες είμαστε Διευθυντές ΕΣΥ, Επιστημονικά και Διοικητικά υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και λειτουργία των ΤΕΠ των Νοσοκομείων μας. Ασκούμε πλήρες και αποκλειστικό κλινικό έργο σε αυτά πασχίζοντας για την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών τους. Αποτελεί κοινή μας διαπίστωση ότι είναι απαραίτητη η άμεση υπερπήδηση της διφορούμενης πολυνομίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις και κωλύματα στη λειτουργία του ΤΕΠ.

Με οδηγό την αποκτηθείσα συλλογική μας εμπειρία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, επισημαίνουμε τα παρακάτω ζωτικά σημεία στα οποία χρειάζονται άμεσα σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις και λειτουργικές παρεμβάσεις. Για εμάς τους εργαζόμενους στα ΤΕΠ κάθε εφημερία είναι μια πρόκληση λόγω των γνωστών διαχρονικών δυσλειτουργιών του συστήματος Υγείας.

Με γνώμονα την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, οφείλουμε να καταδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανάπτυξη και στελέχωση των αυτοτελών ΤΕΠ και η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να διορθώσει τυχόν αστοχίες οι οποίες παρατηρούνται.

Με βάση τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητο να λυθούν άμεσα με σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις τα παρακάτω ζωτικά προβλήματα.

 1. Να λυθεί άπαξ και οριστικά το πρόβλημα της μη εξέλιξης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σήμερα στο ΤΕΠ. Οι ιατροί συμμετείχαν σε προκήρυξη για το ΤΕΠ σε συγκεκριμένη ειδικότητα. Κρίθηκαν με βάση την κύρια ειδικότητά τους. Θα πρέπει να μπορούν να εξελίσσονται στην κύρια ειδικότητά τους με τα ίδια κριτήρια όπως όλοι οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ. Η μονιμοποίηση τους να γίνει με βάση τα ισχύοντα για όλους τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ.
 2. Σε όσους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν στα ΤΕΠ να παραχωρηθούν διευκολύνσεις για εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική εφ’ όσον το επιθυμούν.
 3. Σε όσους Διευθυντές ΤΕΠ το επιθυμούν να τους αποδοθεί η εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική.
 4. Αναγνώριση των ιατρών ΕΣΥ που κατέλαβαν οργανική θέση σε βαθμό Διευθυντή, με ανοιχτή προκήρυξη και κρίση, ως συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ.
 5. Οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που διορίζονται στο ΤΕΠ πρέπει να παραμένουν στο ΤΕΠ και να είναι αμετακίνητοι για τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
 6. Ορισμός του μέγιστου εργασιακού βίου ενός ιατρού ή νοσηλευτή στο ΤΕΠ και πρόβλεψη για την μελλοντική του αξιοποίηση.
 7. Ορισμός του μέγιστου χρονικού διαστήματος συνεχούς εργασίας με φυσική παρουσία ενός ιατρού ή νοσηλευτή στο ΤΕΠ.
 8. Ορισμός του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΕΠ των Νοσοκομείων και η διασύνδεση τους με τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
 9. Σαφές καθηκοντολόγιο ιατρών ΤΕΠ. Τόσο για ιατρούς που εργάζονται με την κύρια ειδικότητά τους όσο και για ιατρούς με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική ή την Εντατική θεραπεία. Με βάση το καθηκοντολόγιο θα προκύπτουν και οι καλύψεις αστικής ευθύνης.
 10. Σαφές καθηκοντολόγιο νοσηλευτών ΤΕΠ.
 11. Σαφής διαδικασία δικαιωμάτων παραπομπής ασθενών και εισαγωγής ασθενών από ιατρούς του ΤΕΠ προς τμήματα του Νοσοκομείου.
 12. Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας τόσο από επαγγελματική έκθεση όσο και από περιστατικά βίας.
 13. Επικαιροποίηση των οργανισμών των Νοσοκομείων με ένταξη του ΤΕΠ και του τομέα διατμηματικών τμημάτων όπου δεν υπάρχει.
 14. Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας του ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.
 15. Καθορισμός του ελάχιστα απαιτούμενου αριθμού ιατρών και νοσηλευτών ανά προσερχόμενους ασθενείς στο ΤΕΠ και επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ.

Κύριοι υπουργοί,

Οι ικανότητες, το φιλότιμο, η υποστήριξη, η συλλογική ευθύνη, και σε κάποιο βαθμό και η καλή μας τύχη, μας βοήθησαν να περάσουμε τη σημερινή κρίση χωρίς σημαντικές και αδικαιολόγητες απώλειες. Ωστόσο, όπως όλοι μας αναγνωρίζουμε υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανεπάρκειες. Η ανάπτυξη αυτοτελών ΤΕΠ είναι ένα κοινό όραμα. Η Εθνική προσπάθεια για στελέχωση των δομών επείγουσας ιατρικής του ΕΣΥ, για βελτίωση των κτηριακών υποδομών των ΤΕΠ και για έγκαιρη επάρκεια κατάλληλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι και το δικό μας όραμα.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές και διαφορικές κατηγορίες νοσοκομείων (ειδικού σκοπού, Κεντρικά, Περιφερικά). Μπορεί το εφημεριακό καθεστώς να είναι χαώδες. Μπορεί τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας να μην είναι ιδανικά στην περίοδο που θα ακολουθήσει. Ωστόσο, τα παραπάνω μέτρα ΔΕΝ έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος αλλά θα παράξουν τεράστιο όφελος στην Ελληνική κοινωνία.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν τις ελάχιστα απαιτούμενες και στοχευμένες παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτείας ώστε να αρχίσει άμεσα η εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΠ.

Κύριοι Υπουργοί,

Η άμεση επίλυση των ανωτέρω θεμάτων θα πρέπει να τεθεί σε ύψιστη προτεραιότητα.

Όλοι θέλουμε να περάσουμε τους επόμενους μήνες χωρίς εγκαυματίες από μαζικές πυρκαγιές, χωρίς πνιγμένους από μαζικές πλημμύρες, χωρίς τραυματίες από μαζικά τροχαία ατυχήματα, χωρίς νέες εξάρσεις Ιλαράς και φυματίωσης. Και αν και τα παραπάνω δεν μπορούν να προβλεφθούν, δυστυχώς από το Φθινόπωρο αναμένεται με μαθηματική βεβαιότητα η νέα έξαρση του COVID-19 σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης

Η το συντομότερο δυνατόν επίλυση των ανωτέρω θεμάτων απαιτεί τεχνογνωσία, ομαδική δουλειά, κατανόηση και επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας άμεσα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Διαθέτουμε ως ομάδα σημαντική συλλογική εμπειρία για τα τρέχοντα ζητήματα των ΤΕΠ της Αττικής και της χώρας και είμαστε γνώστες των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, τις οποίες προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στα τμήματά μας. Μπορούμε να παρέχουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα ζητήματα τα οποία όπως αναφέραμε έχουν μηδενικό κόστος. Υπάρχει, όμως, ανάγκη για άμεση παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια.

Με τιμή

Οι Διοικητικά και Επιστημονικά Υπεύθυνοι Διευθυντές ΕΣΥ ΤΕΠ

 1. Βασίλειος Κ. Καλδής Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Σισμανόγλειο Αμαλία Φλέμινγκ
 1. Γεώργιος Μαρίνος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Λαϊκό
 2. Δημήτριος Τσιφτσής Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Πειραιώς – Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων
 1. Κόλιας Σπυρίδων Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Ευαγγελισμός
 2. Γεώργιος Χαραλάμπους Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Ιπποκράτειο (Αθηνών)
 3. Αλέξανδρος Σαλταμαύρος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Ασκληπιείο Βούλας
 4. Μαρία Γαμβρούδη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Αγία Όλγα
 5. Κουτσούκου Βικτωρία Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Γενικό Κρατικό Αθηνών Γ.Γεννηματάς
 1. Μαριάνθη Γεωργιάδου Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Ερυθρός Σταυρος
 2. Μαριαλένα Αγριαντώνη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΑΟΝΑ Άγιος Σάββας
 3. Στυλιάνα Γερακάρη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Πειραιώς Τζάνειο
 4. Μαρίνα Καλογριδάκη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ ΚΑΤ
 5. Μαρκέλλα Χαραλαμπάτου Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Ελευσίνας Θριάσιο

14.Δήμος Βρύζας Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Σερρών

 1. Πέτρος Παππάς, Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Κιλκίς
 2. Ηλίας Καραμέτος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Αχχιλοπούλειο ΓΝ Βόλου
 3. Κώστας Παπαδόπουλος Διευθυντής ΤΕΠ Παναρκαδικό ΓΝ Τριπόλεως «Η Ευαγγελίστρια»
 1. Δημήτριος Υφαντής Διευθυντής ΤΕΠ ΝΝΘΑ «Σωτηρία»
 2. Αγλαϊα Σταυροαθασοπούλου Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας»
 1. Σνεζάνα Ιβκποβιτς Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Πτολεμαΐδας

21.Δημήτριος Μπάμπαλης Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Λάρισας

22.Δημήτριος Βλαχογεώργιος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Χαλκίδας

 1. Ελένη Παυλίδου Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών – ΡΙΟ

24.Χαράλαμπος Xατζηιωακειμίδης Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΘ «Ο Άγιος Δημήτριος» (Θεσσαλονίκη)

 1. Παντελής Κουτούκας Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ ΣΠΑΡΤΗΣ
 2. Εμμανουήλ Καραλλάς Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ ΡΟΔΟΥ
 3. Μπέλια Αικατερίνη Διευθύντρια ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Καρδίτσας
 4. Ιωάννης Γαλατιανός Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΘ Γ. Γεννηματάς –Άγιος Δημήτριος/Οργανική Μονάδα ΓΝΘ Γεννηματάς (Θεσσαλονίκη)

29.Πλασάτη Μαριάνθη Διευθυντής ΤΕΠ ΓΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

 1. Γεωργίου Αχιλλέας Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Μυτιλήνης Βοστάνειο
 2. Παναγιώτης Μπουλάς Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Χίου
 3. Κιτσάκος Αθανάσιος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

33.Καρατασίτσας Ανέστης Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΙ Χατζηκώστα Ιωάννινα

34.Πεϊτσίδου Ελένη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Θεσσαλονίκη

 1. Παπαδάμου Γεωργία Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Πανεπιστημιακό Ν. Λάρισας
 2. Παγδάτογλου –Σπυροπούλου Κυριακή Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων
 3. Χριστόφορος Χριστοφοράκος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Γ.Ν ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

38.Κωνσταντίνος Νίκας Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν ΚΕΡΚΥΡΑΣ

39. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης

 1. Δημήτριος Μιχάλης Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν Λειβαδιάς

41.Νικόλαος Φιλιώτας Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν Κορίνθου

42.Βασιλική Καφαντάρη Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν Θηβών

 1. Σωτήριος Λέτσος Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν. Λαμίας

Διαφημίσεις