Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Lia Raheema: Στους δρόμους του oriental

Ημέρα:

spot_img

Στους… δρόμους του oriental ή του χορού της κοιλιάς, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στον δυτικό κόσμο, μας ξεναγεί η belly dance instructor & performer, Lia Raheema, η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος χορού τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ παράλληλα εδώ και δυο χρόνια διδάσκει στον σύλλογο «Τερψιχόρη» στην Καβάλα (Δαγκλή 10, στοά Καραγιάννη), καθώς και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Παληού.

Η Lia Raheema, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Kavala Web News, μας μιλά για την απήχηση του belly dance στην περιοχή μας, αλλά και για τις απαιτήσεις που έχει αυτός ο χορός, καθώς παρότι φαινομενικά είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και εκτελεστικά είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο είδος χορού;

«Πραγματικά ένα τυχαίο γεγονός! Κάποια στιγμή, δέκα χρόνια πριν, επισκέφθηκα ένα μαγαζί με καθαρά ανατολίτικα στοιχειά, το οποίο σαφώς δεν θα μπορούσε να μην έχει χορεύτρια του oriental. Η επιχειρηματίας του μαγαζιού ήρθε στο τραπέζι μας και μετά από συζήτηση μας ρώτησε εάν γνωρίζουμε κάποια χορεύτρια για να πλαισιώσει το πρόγραμμα του μαγαζιού.  Αυθόρμητα φώναξα…εγώ! Η συνεργασία μας ξεκίνησε άμεσα. Στην αρχή δεν υπήρχε καμιά βάση, δεν υπήρχαν γνώσεις, πάρα μόνο ενθουσιασμός! Μετά από αρκετό διάβασμα πάνω στην φιλοσοφία του χορού, στις απαιτήσεις και στην ιδιαίτερη μουσική του, κατάφερε να με κερδίσει ολοκληρωτικά».

Πώς αντιμετωπίζει το κοινό της Καβάλας το oriental;

«Στην αρχή της καριέρας μου ο κόσμος ήταν διστακτικός. Θεωρούσαν τον χορό αυτόν παρεξηγημένο, προκλητικό και απαγορευμένο. Δεν υπήρχαν γνώσεις για το αντικείμενο και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά. Με το πέρασμα των χρόνων όμως εξελίχθηκε, προβλήθηκε με σωστό τρόπο και ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι ο χορός αυτός είναι τέχνη και είναι ισότιμος των υπολοίπων χορών με αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Φτάνοντας στο σήμερα λοιπόν, η ανταπόκριση του κοινού συνεχώς αυξάνεται στον ανατολίτικο χορό, καθώς αποτελεί έναν όμορφο τρόπο γυμναστικής και έκφρασης ταυτόχρονα».

Ποιο ρόλο παίζει η διαρκώς αυξανόμενη προβολή του oriental, π.χ. σε talent shows;

«Γενικότερα η άποψη μου είναι ότι οποιουδήποτε τύπου προβολή γίνεται, στο δικό μας αντικείμενο, παίζει θετικό ρόλο. Υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για εμάς που ασχολούμαστε επαγγελματικά, που απογοητευόμασταν από την ασταμάτητη εμπορευματοποίηση και την έλλειψη ποιότητας πάνω στο συγκεκριμένο είδος χορού. Έτσι προσπαθήσαμε να το διαδώσουμε σωστά ανεβάζοντας το επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το oriental έχει αναπτυχθεί ραγδαία και πλέον ο κόσμος, είτε μέσα από τα social media, είτε από τα talent shows έχει την δυνατότητα να βλέπει, να μαθαίνει, να κρίνει και πλέον να επιλέγει».

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το belly dance και ποιο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Καβάλα για τον συγκεκριμένο χορό;

«Το belly dance δεν απευθύνεται μόνο σε νεαρές ηλικίες. Αποτελεί ευχάριστη δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες που θέλουν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν. Σαφώς και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον απ’ όλες τις ηλικίες. Γενικά οι Ελληνίδες αρέσκονται στον ανατολίτικο χορό, καθώς μεσώ αυτού εκφράζουν το μεσογειακό ταμπεραμέντο τους».

Αγγίζει η οικονομική κρίση τον δικό σου επαγγελματικό χώρο;

«Εν μέρει ναι. Η αλήθεια είναι ότι οι αποδοχές ήταν καλύτερες τα προηγούμενα χρόνια απ’ ό,τι είναι τώρα λόγω της κρίσης, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Σαφέστατα όμως δεν βιοπορίζεσαι από το επάγγελμα της χορεύτριας – δασκάλας χορού. Πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια για να αναγνωριστείς και να ζήσεις από τις μηδαμινές απολαβές που έχεις στα πρώτα σου βήματα. Απαιτεί υπομονή επιμονή και σκληρή εργασία για να αποκομίσεις και τα υλικά οφέλη».

Ποια είναι η ηλικία από την οποία μπορεί κάποιος ν’ αρχίσει μαθήματα oriental και μέχρι ποια ηλικία μπορεί να χορεύει;

«Αρχικά πρέπει να ενημερώσω ότι το belly dance είναι χορός που απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 7 ετών, χωρίς όμως να παραβλέπουμε και τις ιδιαίτερες δεξιότητες -ικανότητες ενός μικρότερου ηλικιακά παιδιού, τα επονομαζόμενα ταλέντα!Η διδασκαλία περιλαμβάνει τεχνικές που βοηθούν τα παιδιά από τις μικρές ηλικίες να αποβάλλουν το άγχος και ταυτόχρονα ασκήσεις συνοδευόμενες από την μαγευτική μουσική που διευκολύνουν στη χαλάρωση. Κάπου εδώ λοιπόν συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχουν όρια, αρχή και τέλος, γιατί η ενέργεια για χορό δεν έχει ηλικία».

Γενικότερα από τις εμφανίσεις σου, τι είναι αυτό που εισπράττεις από το κοινό;

«Το σημαντικότερο για έμενα είναι ο σεβασμός, το χειροκρότημα και η ατμόσφαιρα που αποπνέει ο κόσμος όταν βρίσκομαι σε μια παράσταση – εκδήλωση.  Αν κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά σχετικά με το τι εισπράττω – κερδίζω, ψυχικά υπάρχει πληθώρα συναισθημάτων που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια».

Θα συνιστούσες σε νέα κορίτσια ν’ ασχοληθούν με το εν λόγω αντικείμενο;

«Σαφέστατα! Ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορούν να ασχοληθούν είναι διότι αποτελεί μια από τις καλύτερες μεθόδους εκγύμνασης. Είναι πολύ καλή άσκηση για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και ταυτόχρονα ενισχύει τη θηλυκότητα και την αυτοπεποίθηση. Διώχνει το στρες από την καθημερινότητα. Δυναμώνει το σώμα, ισορροπεί την ψυχή και βοηθά να αποκτήσουν μια καλύτερη επαφή με το σώμα τους αναπτύσσοντας παράλληλα τα εκφραστικά τους μέσα».

Σε μια μικρή πόλη όπως η Καβάλα, υπάρχει μέλλον για έναν επαγγελματία που θ’ αποφασίσει ν’ ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος χορού;

«Όπως προανέφερα βιοποριστικά είναι ένα δύσκολο επάγγελμα που απαιτεί κόπο και χρόνο για να έχει τις επιθυμητές απολαβές. Αν θα μπορούσα να συμπληρώσω κάτι ακόμη θα ήταν ότι παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος με τον οποίο θα προβάλλει ο χορευτής τις ικανότητες του».

Πόσο δύσκολος χορός είναι το oriental και τι απαιτήσεις έχει;

«Η τεχνική του belly dance δεν είναι εύκολο να περιγράφει με λόγια, γι αυτό όλα τα στοιχειά του χορού δοκιμάζονται κατευθείαν στο σώμα του χορευτή -χορεύτριας. Όπως αναφέρω συχνά στους μαθητές μου, ο χορός αυτός διέπεται από αυστηρούς κανόνες και είναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος. Έκτος από τις τεχνικές που απαιτεί, συνδυάζει και το προσωπικό στιλ, καθώς και τον σεβασμό προς το αντικείμενο. Πάνω απ όλα πρέπει να υπάρχει θέληση για μάθηση και με τον τρόπο αυτό μειώνεται σε σημαντικό βαθμό η αρχική δυσκολία και έπειτα ακολουθεί η σωστή εξάσκηση και η προσοχή στη θεωρία».

Σε τι επίπεδο θεωρείς ότι βρίσκεται σήμερα το oriental στη χώρα και στην πόλη μας;

 «Σήμερα λοιπόν το oriental στη χώρα μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο με διακεκριμένους δάσκαλους σε όλη την Ελλάδα και στην πόλη μας. Οι χορευτές – χορεύτριες έχουν γνώσεις και οι παρουσιάσεις τους είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Επιπλέον, οι συνεχείς διαγωνισμοί έχουν βοηθήσει να γνωρίσει ο κόσμος και οι μαθητές το πραγματικό oriental ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του oriental στην πόλη της Καβάλας οι σχόλες διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους λάτρεις των ανατολίτικων ρυθμών, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται αλλά και να εξελίσσονται όσοι πραγματικά το επιθυμούν».

Τι είναι το belly dance για εσένα; Μεράκι, πάθος, φιλοσοφία, αγάπη ή επάγγελμα;

«Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης, μπορώ ενσυνείδητα να πω πως είναι όλα μαζί! Ξεκινάει σαν φιλοσοφία, το κάνεις μεράκι, όσο το ζεις γίνεται πάθος και καταλήγει σε  αγάπη. Είναι μια πληρότητα συναισθημάτων και πηγή ενέργειας. Αποτελεί ύψιστη μορφή τέχνης».

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...