Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καταγραφή των επικίνδυνων κτισμάτων στην Π.Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Στη συνοικία της Παναγίας, στο κέντρο της Καβάλας, αλλά και στην Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου, βρίσκονται τα περισσότερα παλαιά και πολλά εξ αυτών ετοιμόρροπα κτήρια, τα οποία θα καταγραφούν και θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, αλλά και από το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., Απόστολος Παυλίδης, το αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη ζητήσει από όλους τους Δήμους της Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, να υποβάλουν τη λίστα με όλες τις εκθέσεις επικινδύνων κτηρίων, τις οποίες έχουν συντάξει, με στόχο να καταρτιστεί μητρώο των εν λόγω κτηρίων.

«Έχει βγει επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Τεχνικό Επιμελητήριο για να συνταχθεί ένα μητρώο πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν σε περιπτώσεις που έχουμε έκτακτη κατάσταση»

«Φυσικά και υπάρχουν στην περιοχή μας κτήρια που είναι ετοιμόρροπα και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Έχει ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο από όλους τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου, να υποβάλουν τη λίστα με όλες τις εκθέσεις επικινδύνων κτηρίων, τις οποίες έχουν συντάξει, προκειμένου να καταρτιστεί ένα μητρώο των εν λόγω κτηρίων. Σε δεύτερη φάση έχει βγει επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Τεχνικό Επιμελητήριο για να συνταχθεί ένα μητρώο πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν σε περιπτώσεις που έχουμε έκτακτη κατάσταση, φυσικές καταστροφές, όπως αυτή της Σάμου, όπου μαζί με συνεργεία των Υπηρεσιών Δόμησης και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε., θα γίνει σχετική καταγραφή, δηλαδή με βάση το μητρώο που θα συνταχθεί από τις καταγραφές των Δήμων θα γίνει έλεγχος και εντοπισμός αυτών των κτηρίων», υπογράμμισε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Δεν χρειάζονται βιαστικές και αποσπασματικές κινήσεις, επειδή είναι επίκαιρο το θέμα μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε πρόσφατα στην Σάμο»

«Τα κτήρια αυτά βρίσκονται κυρίως στην συνοικία της Παναγίας, δηλαδή στην παλιά πόλη, αλλά και στο κέντρο της Καβάλας. Επίσης πολλά τέτοια κτήρια βρίσκονται και στην Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου. Τον ακριβή αριθμό αυτών των κτηρίων δεν τον έχουμε αυτή τη στιγμή. Ειδικά για την συνοικία της Παναγίας ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει κάνει μια σχετική έρευνα στο παρελθόν κι έχει συντάξει σχέδιο, άρα είναι ευκαιρία να το δούμε συνολικά το θέμα. Δεν χρειάζονται βιαστικές και αποσπασματικές κινήσεις, επειδή είναι επίκαιρο το θέμα μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε πρόσφατα στην Σάμο. Καλό είναι να τα προγραμματίσουμε όλα και να τα δούμε σε βάθος χρόνου ουσιαστικά και με περισσότερη αποτελεσματικότητα», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο Απόστολος Παυλίδης.

«Σε γενικές γραμμές τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή μας μετά τη δεκαετία του ’80 με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, δεν έχουν κίνδυνο πραγματικά…»

 Ερωτηθείς σχετικά με πόσο ασφαλή είναι τα κτήρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, σε έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Σε γενικές γραμμές τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή μας μετά τη δεκαετία του ’80 με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, δεν έχουν κίνδυνο πραγματικά. Όλη η ιστορία έχει να κάνει με τα κτήρια που είναι παλιότερης γενιάς και εκεί θα πρέπει να ληφθεί η σχετική πρόνοια από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Όλοι μας θα συνδράμουμε εθελοντικά στην ομάδα που θα συγκροτηθεί, με σκοπό την διενέργεια ελέγχων σε τέτοιες περιπτώσεις. Τους επόμενους μήνες θεωρώ ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Έχουμε φυσικά κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες λόγω του κορωνοϊού που δημιουργεί προβλήματα σε πάρα πολλές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά ωστόσο είναι κάτι το δρομολογημένο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...