Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Τι λέει η οργάνωση iSea για τον εξαμβράγχιο καρχαρία

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Η οργάνωση iSea με αφορμή την αλίευση εξαμβράγχιου καρχαρία από μηχανότρατα της Καβάλας την Πέμπτη 7-5-2020 ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Προς αποφυγήν τέτοιων περιστατικών στο μέλλον η iSea, ενημέρωσε τον πρόεδρο του συλλόγου αλιέων μηχανότρατας της Καβάλας «Αγία Ειρήνη» για τη νομοθεσία που διέπει τα είδη της οικογένειας Hexanchidae και ενημέρωσε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αλιέας σε περίπτωση που πιαστεί στα δίχτυα του ένα προστατευόμενο είδος, νεκρό ή ζωντανό.

Πρόκειται για τον εξαμβράγχιο καρχαρία που αλίευσε μηχανότρατα της Καβάλας την Πέμπτη 7/5/2020.

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας ανήκει στο είδος Hexanchus_griseus, πρόκειται για ένα είδος που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα που προσδίδει ισορροπία στο οικοσύστημα. Απαντάται σε βάθη έως και τα 2500 μέτρα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αργούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο πληθυσμός του είδους βάσει της IUCN Red List of Threatened Species παραμένει σταθερός, ενώ βάσει του «Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου» δεν έχει αξιολογηθεί, λόγω έλλειψης δεδομένων

Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα: (Π.Δ. 67/1981)!

Σχετικά εξάλλου ο Τεχνολόγος-Γεωπόνος Άρης Χρηστίδης έγραψε:

«Το ψάρι αυτό είναι προστατευόμενο, αλλά δεν είναι είδος στόχου· δηλαδή, δεν είναι είδος που το κυνηγά ο ψαράς. Πιάνεται τυχαία. Πολλές φορές οι ψαράδες τα απελευθερώνουν, μιας και δεν έχουν τιμή, είναι μπελάς να το χειριστεί και να το μεταφέρει κάποιος… και υπάρχουν και πολλοί που καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο δεν αξίζει τον κόπο… αλλά είναι και απειλούμενο και πρέπει να ζήσει μιας και έχουν λιγοστέψει.

Έχω δει καμιά δεκαριά βιντεάκια τον τελευταίο χρόνο με απελευθερώσεις τέτοιων ψαριών από την περιοχή μας. Κάποια όμως πεθαίνουν στα δίχτυα. Δεν ξέρω αν αυτός είχε ήδη πεθάνει όταν τον ανέβασαν… αν δεν είχε πεθάνει, πολύ κακώς που τον σκοτώσανε.

Είναι εξαβράγχιος καρχαρίας… ένας αγαθός γίγαντας που τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή (καβούρια, γάμπαρη) και ζει στα βαθιά. Εντελώς ακίνδυνος. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να πωληθεί, αλλά να δωριστεί στο Νοσοκομείο, σε κάποιο Γηροκομείο ή στη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών».

Να σημειωθεί ότι ο καρχαρίας αλιεύθηκε από μηχανότρατα της Καβάλας την Πέμπτη 7-5-2020 σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας. Το ψάρι είχε βάρος που άγγιζε τα 330 κιλά!

Διαφημίσεις