Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Τα τζάκια δεν είναι η… πηγή όλων των δεινών

«Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι» συνιστά ο Χρήστος Παπαδόπουλος

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Έκκληση περιορισμού στο ελάχιστο της χρήσης του τζακιού, καθώς η καύση του ξύλου εκλύει στην ατμόσφαιρα και μέσα στο σπίτι επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια που μπαίνουν μέσω της αναπνοής στον ανθρώπινο οργανισμό, απευθύνει με ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες, αλλά και την Πολιτεία, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Την έκκληση αυτή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σχολίασε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι…»

«Αρχικά να πω ότι η έκκληση αυτή της ΕΕΑ, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι ο αέρας επιβαρύνεται με τον καπνό και με τα σωματίδια που εκλύονται από την καύση του ξύλου. Θα έλεγα όμως ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι. Προφανώς η χρήση του τζακιού δεν είναι κάτι καλό, αλλά κάτι που επιβαρύνει και το περιβάλλον, καθώς και τον ανθρώπινο οργανισμό. Από αυτό όμως μέχρι να φτάσουμε στο σημείο πανικού και να λέμε ότι κάποιος άναψε τζάκι και πάθαμε καρκίνο, υπάρχει μια απόσταση», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Μεγάλο ρόλο παίζει η καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούμε

« Όντως στις πόλεις το επίπεδο της ατμόσφαιρας είναι χειρότερο και επίσης άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα επιβαρύνονται, ακόμη περισσότερο, κάτι που βλέπουμε και στις πυρκαγιές. Βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο η καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούμε. Στο σπίτι υπάρχει πρόβλημα όταν το τζάκι είναι ανοιχτό και δεν «τραβάει» καλά, με αποτέλεσμα λόγω της υποπίεσης ο καπνός να μπαίνει στο σπίτι. Ένας που έχει κλειστό τζάκι δεν θα έχει αυτό το πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά επιβαρύνει το εξωτερικό περιβάλλον με τη χρήση του τζακιού. Εκτός όμως από το τζάκι, πρόβλημα μπορεί να μας δημιουργεί κι ένας λέβητας πετρελαίου, ο οποίος δεν είναι σωστά συντηρημένος», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Προσοχή στη χρήση των τζακιών, να μην τα ανάβουμε αν δεν είναι ανάγκη…»

«Δεν χρειάζονται ακρότητες, αλλά πρέπει να ξέρουμε καλά ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να καίμε οτιδήποτε στο τζάκι ή στη σόμπα μας. Υπάρχει κι αυτό το φαινόμενο, ειδικά μέσα στην μεγάλη οικονομική κρίση πριν μερικά χρόνια, καίγονταν ακόμη και έπιπλα. Αυτό είναι εγκληματικό! Το ιδανικό θα ήταν να καίγαμε πετρέλαιο ή ακόμη καλύτερα φυσικό αέριο. Γενικότερα πάντως έχουμε πολλές ρυπογόνες πηγές γύρω μας, όπως τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια κλπ. Δεν μπορούν να σταματήσουν όλα αυτά. Προσοχή λοιπόν στη χρήση των τζακιών και να μην τα ανάβουμε αν δεν είναι ανάγκη. Όσο μειώσουμε τις εκπομπές από τα ξύλα τόσο καλύτερα θα ήταν για όλους μας», επισήμανε καταληκτικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τι αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στην ανοιχτή επιστολή της

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε μία ανοιχτή επιστολή, γεμάτη υπερβολές, αοριστίες και απειλές, αναφέρει:

«Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής (να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας) είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει! Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε».

Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις, χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή η ΕΕΑ.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων ηλικιωμένοι)

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Αγαπητοί συμπολίτες, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας. Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων. Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν. Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους. Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι’ αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων».

Διαφημίσεις