Συγκρατημένη αισιοδοξία στους γιατρούς για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Ημέρα:

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, την απόφαση της ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 στους συνταξιούχους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., ενώ εκκρεμεί απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους εν ενεργεία γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη επαναφορά μισθών και συντάξεων στα πρότερα επίπεδα θα ανέλθει στα 220 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα αναδρομικά για όσους δικαιωθούν.

Πάντως, τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών του 2012, υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. δεν συμπεριλαμβάνονται στο σκληρό πυρήνα των δημόσιων λειτουργών, όπως οι ένστολοι και οι δικαστικοί.

Αυτό σημαίνει ότι αν η ολομέλεια ακολουθήσει τη γραμμή του τμήματος, τότε τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αφού θα υφίστανται διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα από δύο ανώτατα δικαστήρια, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το 50% πλησιάζουν οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των γιατρών στα χρόνια της κρίσης 

«Στα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης με τα τρία μνημόνια, αλλά και τις συνεχείς περικοπές, οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. έχουν υποστεί μειώσεις που πλησιάζουν στο 50%, τόσο όσο αφορά τις τακτικές τους αποδοχές, όσο δε και τις εφημερίες. Από την άλλη, μιλώντας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Καβάλας, τα χρόνια της κρίσης, αντί να μειώσουμε την εγρήγορση και την παρουσία μας στο Γ.Ν.Κ., τις αυξήσαμε και στο πρωινό ωράριο και στην εφημερία, προκειμένου η αυξημένη προσέλευση που παρατηρείται, λόγω της κατάστασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μπορέσει να εξισορροπηθεί από τις νοσοκομειακές δομές. Με πολύ χαρά και συγκρατημένη αισιοδοξία διαβάσαμε την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν από τον Αύγουστο του 2012», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» για το θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί στηρίζουν συνειδητά ένα «καράβι» που βουλιάζει, όπως είναι το Ε.Σ.Υ.»

Ο κ. Κροκίδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι γιατροί που πρόσφατα έλαβαν σύνταξη δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να επιβιώσουν!

«Από την άλλη, μετά την απόφαση, η κυβέρνηση καλείται να βρει 220 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκαταστήσει το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν ξέρουμε από πού θα τα βρουν, αλλά θεωρούμε ότι είναι εύκολο. Υπάρχουν αυτές οι λίστες με τα «ωραία ονόματα», απ’ όπου μπορούν να βρουν κάποια έσοδα. Το παράπονο της μεγάλης μάζας των εργαζομένων, που εκφράστηκε και στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, είναι ότι πρέπει επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Όλα αυτά τα χρόνια οι περικοπές γίνονται στην πλάτη των μισθωτών, των συνταξιούχων κι όσων δεν έχουν δυνατότητα να αποκρύψουν ούτε ευρώ από τα εισοδήματα τους. Πρόκειται λοιπόν για μια απόφαση καλή, όμως περιμένουμε να δούμε πως θα υλοποιηθεί και πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στηρίζουν ένα «καράβι» που βουλιάζει, όπως το Ε.Σ.Υ. και μαζί του βουλιάζουμε κι εμείς οι λειτουργοί του που είμαστε εδώ συνειδητά, γιατί αν δε το πιστεύαμε θα το είχαμε εγκαταλείψει, είτε φεύγοντας στην ξενιτιά, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει το μισθολόγιο κι οι αποδοχές μας να αποκατασταθούν, όπως πρέπει να γίνει βέβαια και για άλλες ομάδες εργαζομένων», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Μεγάλη ευθύνη η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

«Παρά την ηλικία μου ο κ. Μουριάδης με εμπιστεύεται...

Ο Τόνι Σφήνος στην Καβάλα 

O γνωστός καλλιτέχνης Τόνι Σφήνος θα βρεθεί στην Καβάλα την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου...

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν τις λιγοστές ελιές

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν από τους επιτήδειους τις...

Τ. Ελευθεριάδου: Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Έχει ξεκινήσει...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Μεγάλη η παρακαταθήκη του Βασίλη Βασιλικού»

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο...

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής στα Άδανα της Τουρκίας

Κατά την εβδομάδα 12 με 18 Νοεμβρίου 2023, εφτά μαθήτριες...

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Πρόκειται...

Με τρύπιες στέγες η πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας,...