Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Στο «μικροσκόπιο» του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ η ΜΠΕ κατασκευής των διοδίων

Ημέρα:

Στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να αναλύσει επιστημονικά αν και κατά πόσο είναι έγκυροι οι όροι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της κατασκευής σταθμού διοδίων στην Άσπρη Άμμο, το νομικό πλαίσιο και των διαδικασιών επί της εγκρίσεως της ΜΠΕ, όπως και αν προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση στον αέρα της πόλης σε περίπτωση λειτουργίας του στο εν λόγω σημείο προχωρά το Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη (8/6) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του   ιδρύματος, Θανάσης Μητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε αρχικά ότι την επιτροπή απαρτίζουν οι καθηγητές Σπύρος Ραψομανίκης (διευθυντής του εργαστηρίου περιβάλλοντος από το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά») και Αχιλλέας Χριστοφορίδης (Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου και διευθυντής του εργαστηρίου Περιβάλλοντος), καθώς και ο τέως δήμαρχος και νομικός σύμβουλος του ιδρύματος, Κωστής Σιμιτσής.

Σημαντικό να αντιπαραβάλουμε τα στοιχεία με την Μ.Π.Ε. της εταιρείας

Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι τα δύο αυτά εργαστήρια (το μεν του κ. Ραψομανίκη για τον αέρα της Καβάλας, το δε του κ. Χριστοφορίδη για τη σκόνη) διαθέτουν δεδομένα πριν από το 2001, όταν και εγκαινιάστηκε η παράκαμψη Καβάλας.

«Το Ίδρυμα μας είναι τεχνολογικό, δεν είναι κατά των επενδύσεων και αυτό που είναι σκόπιμο να κάνουμε, είναι η δημιουργία μιας επιτροπής, που θα μελετήσει τα τεχνικά στοιχεία του έργου, καθώς και αν ήταν προβλεπόμενες οι διαδικασίες. Ευχαριστώ τους κυρίους Ραψομανίκη και Χριστοφορίδη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. και συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε Μ.Π.Ε. και να υπάρχει, θα πρέπει να λάβει υπόψην αυτά τα δεδομένα. Είναι πολύ σημαντικό να αντιπαραβάλουμε αυτά τα στοιχεία με την Μ.Π.Ε. της εταιρείας και με τα σενάρια που θα μας δώσουν τα εργαστήρια. Στην επιτροπή συμμετέχει και ο νομικός σύμβουλος κ. Σιμιτσής, που θα εξετάσει αν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες. Θα τοποθετηθούμε επίσημα, αμέσως μετά τα συμπεράσματα, που θα εξάγει η επιτροπή».

Δεν έχει σημασία τι διόδια θα κατασκευαστούν, αλλά κατά πόσο θα επηρεάσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας της πόλης…

Ο κ. Ραψομανίκης από την πλευρά του ανέφερε ότι τα δεδομένα των εργαστηρίων διατηρούν δεδομένα πρότερα της κατασκευής της παράκαμψης Καβάλας, από το 2000 έως και το 2005 και από το 2013 έως σήμερα, τα οποία διατηρεί η Π.Ε. Καβάλας.

«Δεν έχει σημασία τι διόδια θα κατασκευαστούν, αλλά κατά πόσο θα επηρεάσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας της πόλης. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης αποτελεσμάτων για τη μελέτη μας. Πρέπει να δούμε πρώτα την Μ.Π.Ε., χωρίζοντας τη δράση μας σε δύο μέρη, το νομικό και το επιστημονικό. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ατμόσφαιρα της πόλης από τότε που φτιάχτηκε η παράκαμψη Καβάλας και έπαψαν τα αυτοκίνητα να περνούν από το κέντρο της πόλης. Θα μελετήσουμε με μοντέλα την ατμοσφαιρική ρύπανση που θα έρχεται στην πόλη, εφόσον τοποθετηθεί ο σταθμός διοδίων στην Άσπρη Άμμο».

Ερωτηθείς για το αν το εργαστήριο διαθέτει δεδομένα και μετρήσεις για την περίπτωση της Β.Φ.Λ., μετά και από τα παράπονα που διατύπωσαν οι κάτοικοι του Χαλκερού, ο κ. Ραψομανίκης τόνισε ότι αυτή είναι αρμοδιότητα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Τέλος, ο Αχιλλέας Χριστοφορίδης επισήμανε ότι με βάση επίσημα στοιχεία, η εκτροπή από τα διόδια της Μουσθένης ανέρχεται στο +40%, σε σύγκριση με αυτά στην περιοχή της Κομοτηνής, όπου δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες κίνησης από παραδρόμους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποδοχώρι: Το κριάρι σκότωσε την 68χρονη κτηνοτρόφο;

Το σενάριο να σκότωσε το κριάρι την 68χρονη γυναίκα από το...

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου για τον θάνατο του Θόδωρου Ταβλαρίδη

Σχετικά με τον θάνατο του Θόδωρου Ταβλαρίδη (διαβάστε https://kavalawebnews.gr/sas-endiaferoun/prosopa/nekros-anasyrthike-apo-tin-thalassa-o-cheirourgos-thodoros-tavlaridis/)...

Νεκρός ανασύρθηκε από την θάλασσα ο χειρουργός Θόδωρος Ταβλαρίδης

Νεκρός ανασύρθηκε από την θαλάσσια περιοχή της Ασπροβάλτας ο...

Θα έχουν φέτος ναυαγοσώστες οι παραλίες του δήμου Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Είναι δύσκολη υπόθεση η εξεύρεσή τους Στη φάση...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...