Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

Στα χέρια του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ τμήμα του αρχείου του πρώην ΕΟΚ

Ημέρα:

Το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, προκειμένου να παραλάβει τμήμα του αρχείου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

”Ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούμε με την διοίκηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού στην Καβάλα. Ευχαριστώ τις κυρίες και τους κυρίους που παραβρέθηκαν εδώ. Η συνάντησή και η συζήτηση μας έχει ως αντικείμενο την παραχώρηση ενός τμήματος του αρχείου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού που λειτούργησε για δεκαετίες στη πόλη μας και έχει πλέον καταργηθεί. Τις δε αρμοδιότητές του τις έχει αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας. Το πρόβλημά μας είναι πως σήμερα δεν υπάρχουν καπνά μετά την αποσύνδεση των επιδοτήσεων το 2003 στην περιοχή μας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα ενδιαφέρον αρχείο που στην συντριπτική του πλειοψηφία έχει υπερβεί την εικοσαετία που πρέπει να διατηρείται”, τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

”Οφείλω να τους ευχαριστήσω για αυτή την σημαντική προσπάθεια που κάνουν και να πω ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους σε οτιδήποτε καλό”

”Έτσι για να αποθηκευτεί κάπου ή να οδηγηθεί στην ανακύκλωση κάναμε μια αλληλογραφία με το Ινστιτούτο και θα τους το παραχωρήσουμε για να το διαχειριστεί και να το αξιοποιήσει κατά έναν τρόπο για να συντηρηθεί το αρχείο και από την άλλη αν η υπηρεσία το χρειαστεί το αρχείο να μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτό. Θέλω να εκφράσω την χαρά μου που ένα τέτοιο αρχείο δεν είναι υπηρεσιακά χρήσιμο περνάει στο Ι. Κ.Κ.Ι.Κ. και θέλω περισσότερο να συγχαρώ τους ανθρώπους του για την προσπάθεια την οποία κάνουν που έχει να κάνει με την ιστορία του καπνού ως καλλιέργεια στη βάση της οποία επιβίωσε η Ελλάδα της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, αλλά ταυτοχρόνως έρχεται να συντηρήσει, να αναδείξει και να προβάλει ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας της πόλης μας. Οφείλω να τους ευχαριστήσω για αυτή την σημαντική προσπάθεια που κάνουν και να πω ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους σε οτιδήποτε καλό”, συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία του διεθνούς κέντρου ιστορίας καπνού στην Καβάλα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. Γιάννης Βύζικας αφού ευχαρίστησε τον κ. Μαρκόπουλο για την συνεργασία αυτή, υπογράμμισε ότι στόχος του Ινστιτούτου είναι όπως προέκυψε και μετά το διεθνές συνέδριο που έγινε για τον καπνό, η δημιουργία του διεθνούς κέντρου ιστορίας καπνού στην Καβάλα, ενώ κάλεσε τον κ. Μαρκόπουλο να αποτελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου, πράγμα που δέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης με ευχαρίστηση.

Συμπλήρωσε δε ότι με την υπεύθυνη του Ινστιτούτου την κ. Μυλωνά έχουν δημιουργήσει έναν οργανισμό υποτροφιών για διδακτορικά σε παιδιά Καβαλιωτών.

”Από την πρώτη στιγμή που έγινε απόπειρα λεηλασίας του Οργανισμού Καπνού και καταστράφηκαν μηχανήματα, ο κ. αντιπεριφερειάρχης έδωσε εντολή στην Εισαγγελία και την Αστυνομία και σταμάτησε αυτή η λεηλασία. Από εκεί και μετά κινηθήκαμε κι αυτά τα μηχανήματα έγινε πρόταση να βρίσκονται στη κληρονομιά του καπνού, οπότε θα βαδίσουμε να τα φτιάξουμε και να τα αποδώσουμε στην περιφέρεια, στους φοιτητές, για μάθηση, αφού είναι ελληνικά μηχανήματα, σχεδιασμένα από Έλληνες”, επισήμανε σχετικά ο κ. Βύζικας.

”Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτό που υπάρχει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα”

”Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να ξέρει ο πολίτης της Καβάλας, ότι το κτήριο του πρώην Ε.Ο.Κ. στην Καβάλα με μια απόφαση που ελήφθη το ισόγειο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος δε έχουν παραχωρηθεί στον δήμο Καβάλας. Ο τρίτος και τέταρτος όροφος που έχουν παραχωρηθεί στην περιφέρεια, έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι γεμάτοι μηχανήματα. Υπάρχει και ένα έγγραφο από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων που αποτρέπει κάθε παρέμβαση που θίγει το κτίριο και τον εξοπλισμό και αυτός είναι και ένας λόγος που πρέπει να πω, το ότι βλέπω ότι γράφεται σε έντυπα της πόλης μας, ποιος είναι αυτός που αποτρέπει το να γίνει κάτι. Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτό που υπάρχει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...