Άγνωστο παραμένει ακόμη το αν τελικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ή όχι οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Π.Ε. Σερρών, όπου τη Δευτέρα (11/2) προχώρησαν σε αποκλεισμό της Δ.Ο.Υ.

Γενικότερα στα μπλόκα που έχουν στηθεί, παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της απάντησης στο αίτημά τους για τετραμερή συνάντηση υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό ή έστω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Κ. Παπαμερής: Οι αγροτικοί σύλλογοι της Π.Ε. Καβάλας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων

«Η απόφαση για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων πρέπει να ληφθεί συνδικαλιστικά, δηλαδή από τους τοπικούς αγροτικούς συλλόγους και στη συνέχεια από αυτούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όλοι ξέρουν, τόσο στην περιφέρειά μας, όσο και σε όλη την Ελλάδα, τι έγινε μετά τη διάσπαση των αγροτών που σημειώθηκε πριν από τρία χρόνια. Υπήρξε μεγάλη πικρία γιατί ενώ για πρώτη φορά κατεβήκαμε όλοι οι αγρότες ενωμένοι χωρίς πολιτικά χρώματα με κοινά αιτήματα το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, δεν ικανοποιηθήκαμε από τους κυβερνώντες», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Παπαμερής.

Για αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών

«Στην αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Τουρτούρας, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ζητούν τετραμερή συνάντηση για περισσότερο από μια εβδομάδα, χωρίς αποτέλεσμα.

«Αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματά μας, ζητούμε συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, για να θέσουμε επί τάπητος τα ζητήματα που μας απασχολούν και να λάβουμε ουσιαστικές απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών.

Η εικόνα των μπλόκων σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Όσον αφορά τα μπλόκα των αγροτών στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία τα σημεία είναι τα εξής: Στον κόμβο Δερβενίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας

Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας

Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης

Στις Σέρρες, στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

Στην έξοδο από το Άργος Ορεστικό, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Κρυσταλλοπηγής

«Τα μπλόκα θεωρώ ότι είναι μια παρωχημένη μορφή κινητοποίησης. Το κλείσιμο του δρόμου πρέπει να είναι μια έσχατη λύση. Δεν μπορείς να φέρνεις τις κοινωνικές ομάδες απέναντί σου…»

«Έχω πει και στο παρελθόν ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων, εκτός από αυτές των μπλόκων, όπως ο αποκλεισμός εφοριών και τραπεζών για να έχουμε και τους πολίτες στο πλευρό μας, όπως τους είχαμε μαζί μας στις μεγάλες μας κινητοποιήσεις πριν από τρία χρόνια. Τα μπλόκα θεωρώ ότι είναι μια παρωχημένη μορφή κινητοποίσης. Το κλείσιμο του δρόμου πρέπει να είναι μια έσχατη λύση. Δεν μπορείς να φέρνεις τις κοινωνικές ομάδες απέναντί σου. Πάντως δεν το γνωρίζω ακόμη αν θα έχουμε και με ποια μορφή κινητοποιήσεις. Περιμένουμε τους αγροτικούς συλλόγους να αποφασίσουν, έχουν γίνει κάποια τηλέφωνα, αλλά ακόμη είμαστε εν αναμονή», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Κώστας Παπαμερής.