Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Πως θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή των κατόχων ζώων συντροφιάς

Ημέρα:

Με ένα νομοσχέδιο που μάλλον ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί, καταβάλλεται… φιλότιμη προσπάθεια να γίνει πιο δύσκολη η ζωή των κατόχων ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο γίνεται υποχρεωτική η στείρωση των ζώων, (σκύλου ή γάτας) μέσα στους 3 πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του έτους!!! Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες τους απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Όσοι επιθυμούν να αναπαράξουν μία φορά το ζώο τους, θα πρέπει να πάρουν άδεια από μία επιτροπή, εφόσον δηλώσουν 6-8 φυσικά πρόσωπα που θα υιοθετήσουν τα νεογέννητα ζώα και υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της γέννας και φροντίδας των ζώων μέχρι την υιοθεσία τους!!!

Ειδικότερα σε ρεπορτάζ του ethnos.gr αναφέρονται τα ακόλουθα:

Την υποχρεωτική στείρωση και σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς με συγκεκριμένα κίνητρα, τα οποία εξετάζεται να έχουν τη μορφή διατακτικών (vouchers) από τους δήμους ή να φτάνουν έως και στην κατά 10% έκπτωση των δημοτικών τελών εισάγει το νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι για πρώτη φορά νομοσχέδιο που αφορά ζώα θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί γι΄ αυτό το θέμα τόσο από τους κτηνιάτρους όσο και από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Άλλωστε η δέσμευση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χρονολογείται από την προεκλογική περίοδο, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι οι αρμοδιότητες που αφορούν τα ζώα συντροφιάς θα μεταφέρονταν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το προσχέδιο νόμου με τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων είχε δοθεί λίγο διάστημα πριν την εκπνοή του 2020 για παρατηρήσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες γνωμοδότησαν αρνητικά στις περισσότερες διατάξεις του, ενώ αντίθετη ήταν και η άποψη των δύο Κτηνιατρικών Σχολών.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της στείρωσης, το προσχέδιο νόμου που είχε δοθεί τότε προς γνωμοδότηση, προέβλεπε την υποχρέωση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να το στειρώσουν εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός 3 μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του έτους, η στείρωση ορίζεται ότι πρέπει να γίνει μέσα στους 3 πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του έτους.

Σε περίπτωση μη στειρωμένου ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία να προβεί στην στείρωση. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση, όπως έκριναν οι υπηρεσίες του υπουργείου, αποδυναμώνεται αμέσως μετά δεδομένου ότι προβλέπεται ευρύ πεδίο εξαιρέσεων, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τους ερασιτέχνες εκτροφείς, όσο και τους ιδιοκτήτες ζώων που θέλουν να αναπαράξουν μία φορά το ζώο συντροφιάς σε όλη τη ζωή του και οι οποίοι για το σκοπό αυτό λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ζώων που επιθυμούν να αναπαράξουν μία φορά το ζώο συντροφιάς τους, εξετάζεται η άδεια να χορηγείται μόνο εφόσον ο ιδιοκτήτης του έχει δηλώσει στην Επιτροπή τα φυσικά πρόσωπα που θα υιοθετήσουν 6 έως 8 νεογέννητα ζώα συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων υπογράφοντας επίσης και υπεύθυνη δήλωση ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της γέννας και φροντίδας των ζώων μέχρι την υιοθεσία τους. Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνονται δεν θα πρέπει να έχουν δηλωθεί προς υιοθεσία για περισσότερες από δύο αιτήσεις.

(σημείωση: στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις που αφορούν την ευζωϊα των ζώων, την διαχείριση των αδέσποτων κλπ).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Κωνσταντίνος Γερακίνης υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Γιάννη Εριφυλλίδη

Ο Κωνσταντίνος Γερακίνης συστρατεύεται ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με...

Οι πρώτοι 30 υποψήφιοι του Χαράλαμπου Χρυσανίδη

Από τον συνδυασμό «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ» του υποψηφίου δημάρχου Καβάλας...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων (23/6 – 10/9/2023)

Με σκηνικό το εμβληματικό κτήριο του δημαρχείου, το βράδυ...

ΔΕΥΑΚ: Ξεκίνησε ο καθαρισμός των δεξαμενών της Καβάλας

Με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, ξεκίνησε τον...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...