Την έμπρακτη στήριξη τους στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, εξέφρασαν με ομόφωνο ψήφισμα τους οι τοπικοί φορείς της Καβάλας, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο αργά το μεσημέρι της Τρίτης (2/4), μετά από πρωτοβουλία της διοίκησής του.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. Στέφανος, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα, οι αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Τουρισμού Α.Μ.Θ., Α. Ιωσηφίδης και Κ. Αντωνιάδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μ. Δέμπας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Γραμμένος, της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. Γ. Παναγιωτίδης, του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. Μ., Παπαδόπουλος, του Εμπορικού Συλλόγου Β. Λεμονίδης, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., Μ. Λαζαρίδης, η πολιτευτής της Ν.Δ., Βάσω Παπουτσή Μήττα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κ. Ποδάρας, εκ μέρους της εταιρείας οι κύριοι Καμπούρης, Τσάρας και Γιαννίκος, καθώς και από τους εργαζόμενους οι Ν. Βογιατζίδης και Γ. Θεοφυλακτίδης.

Απαράδεκτη η στάση της Δ.ΕΠ.Α. σύμφωνα με τον μητροπολίτη Στέφανο

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος  Δέμπας υπογράμμισε ότι είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι και πάλι το εργοστάσιο αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της στάσης της Δ.ΕΠ.Α., ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη που παρέχει το εργοστάσιο στην τοπική οικονομία. Ακολούθως ο Χ. Καμπούρης, εκ μέρους της εταιρείας, παρουσίασε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το πως μέχρι σήμερα πλήρωσε και πληρώνει το εργοστάσιο τη Δ.ΕΠ.Α. και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ζητά σήμερα η Δ.ΕΠ.Α. να πληρώνεται, δηλαδή με 50% ρευστό και τρίμηνες επιταγές, κάτι που όπως επισήμανε είναι αδύνατο να γίνει εκ μέρους του εργοστασίου. Από τη μεριά του ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. Στέφανος, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Δ.ΕΠ.Α. και τις απαιτήσεις της, τη στιγμή μάλιστα που το εργοστάσιο πηγαίνει καλά και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του κανονικά.

Η πόλη θα δοκιμαστεί άσχημα αν κλείσει το εργοστάσιο εκτιμά η δήμαρχος Καβάλας

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ανέφερε ότι η Δ.ΕΠ.Α. θα πρέπει να βρει τρόπο διασφάλισης της λειτουργίας του εργοστασίου, ώστε αυτό να μην οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία, ενώ η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, εκφράζοντας όπως είπε την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, υπογράμμισε πως αν το εργοστάσιο κλείσει, τότε η πόλη θα δοκιμαστεί πολύ άσχημα. Τη στήριξη του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου στη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Β.Φ.Λ. εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κ. Αντωνιάδης, ενώ και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης τόνισε ότι η λιπασματοβιομηχανία είναι μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, σημείωσε από τη μεριά του ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά προς την κυβέρνηση, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του εργοστασίου, απαιτώντας και οι τοπικοί βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

Πολιτικό παιχνίδι «βλέπει» ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ.

Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. Μιχάλης Παπαδόπουλος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό, ενώ τη στήριξη του στο εργοστάσιο λιπασμάτων εξέφρασε και ο Ανέστης Τσουρουκίδης, ως εκπρόσωπος των αυτοκινητιστών – μεταφορέων.

Για πολιτικό παιχνίδι πίσω από το θέμα που έχει ανακύψει έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. Γ. Παναγιωτίδης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης ξεκάθαρα σημείωσε ότι η τοπική αγορά στάθηκε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλευρό του εργοστασίου. Την πλήρη συμπαράστασή του στο εργοστάσιο εξέφρασε και ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος κάλεσε τη Δ.ΕΠ.Α., όπως χαρακτηριστικά είπε, να το πάρει αλλιώς.

Μικροένταση στη διάρκεια της συνάντησης

Από τη συνάντηση δεν έλειψαν και οι στιγμές μικροέντασης, ειδικά όταν τον λόγο πήρε ο Νίκος Βογιατζίδης, ο οποίος αφού υπογράμμισε την αναγκαιότητα να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, ζήτησε από την εργοδοσία να πει ξεκάθαρα τι προτίθεται να κάνει με αυτό, ενώ ζήτησε να πάψει και το καθεστώς ομηρίας, όπως το χαρακτήρισε, των εργαζομένων που όπως είπε πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Απαντώντας εκ μέρους του εργοστασίου ο κ. Τσάρας είπε ότι μέχρι σήμερα ο επιχειρηματίας έχει πληρώσει πολλά χρήματα, αλλά και πως είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Δ.ΕΠ.Α., ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι θα προχωρήσει η εξυγίανση του εργοστασίου, καθώς έρχονται νέοι επενδυτές. Ο Γιώργος Θεοφυλακτίδης εκ μέρους επίσης των εργαζομένων, είπε πως στόχος πρέπει να είναι το να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο κι όλοι μαζί να είναι ενωμένοι, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις. Στο τέλος της συνάντησης διανεμήθηκε το ψήφισμα στους παριστάμενους, οι οποίοι το ενέκριναν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης στο Επιμελητήριο, απέναντι στην κεντρική πλατεία, ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες εργαζόμενοι του εργοστασίου.

Τι αναφέρει το ψήφισμα που εξέδωσαν οι τοπικοί φορείς

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ οι φορείς της Καβάλας, για να εκφράσουμε την συμπαράσταση και την στήριξη μας στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δέχονται μια συστηματική επίθεση που φαίνεται να μην εξυπηρετεί κάποιο σκοπό αλλά συγκεκριμένες σκοπιμότητες, εν τέλει όμως απειλεί την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Οι φορείς της Καβάλας, στηρίζοντας συνεχώς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της λειτουργίας της Βιομηχανίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, θεωρεί ότι τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην λειτουργία της, μόνο κακό θα φέρουν στην οικονομία της περιοχής.

Το προβλήματα ξεκίνησαν εξαιτίας της επιμονής της ΔΕΠΑ για τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου. Το ζήτημα του χρέους (και των τόκων αυτού) της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, που η ELFE αμφισβητεί και επιμένει ότι είναι λογιστικό και τεχνητά δημιουργημένο, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης προς εκκαθάριση. Μέχρις ότου η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη και απερίσπαστη, καταλήξει στην απόφαση της, δεν θα πρέπει το ζήτημα αυτό να οδηγεί σε τετελεσμένα γεγονότα και κυρίως δεν πρέπει και δεν μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Η ΔΕΠΑ είναι ο μόνος πάροχος που μπορεί να προμηθεύει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου που είναι η πρώτη ύλη για το ελληνικό λίπασμα. Η λειτουργία του εργοστασίου είναι καθημερινή σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα. Είναι λυπηρό η ΔΕΠΑ να ζητά όρους τους οποίους εκ των προτέρων γνωρίζει πως η λιπασματοβιομηχανία αδυνατεί να υποστηρίξει. Η αγορά, δηλαδή ο Έλληνας αγρότης και οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές 6μηνης τουλάχιστον διάρκειας. Αυτές οι επιταγές δίδονται στη ΔΕΠΑ αφενός έναντι παλαιάς οφειλής και αφετέρου προπληρώνουν τη τρέχουσα κατανάλωση.

Η Βιομηχανία χρόνια τώρα, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτήν. Είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που συμβάλει στην επιχειρηματικότητα, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Βιομηχανία με αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομίας μας.

Είμαστε στο πλευρό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβαλης στο Νομό μας . Είμαστε στο πλευρό των 800 άμεσα εργαζομένων και των οικογενειών τους που ζούνε από τη λειτουργία του εργοστασίου. Είμαστε δίπλα στο πλήθος των εταιριών κατά κύριο λόγο μελών μας που έμμεσα προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στο εργοστάσιο, ως προμηθευτές ή εργολάβοι.

Όχι στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Νομού μας

Όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας.

Δεν πρέπει να στερηθεί ο Έλληνας αγρότης το Ελληνικής Παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα από την μοναδική εναπομείνασα λιπασματοβιομηχανία της χώρας μας και να στραφεί σε εισαγόμενα λιπάσματα πολυεθνικών εταιρειών. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, και αντίστοιχα μεγάλη και η ευθύνη όλων μας και πρωτίστως του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ.