Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Πολεοδομικά μπερδέματα με τις Υπηρεσίες Δόμησης

Απόστολος Παυλίδης: Οι δήμοι της Π .Ε. Καβάλας πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για να δοθεί λύση

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η πρόσβαση των μηχανικών στο Αρχείο Οικοδομικών Αδειών, οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κατασκευών και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Απόστολος Παυλίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (14/10) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παυλίδης, το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχθηκε παράπονα, στα όρια της αγανάκτησης, από μηχανικούς που απευθύνθηκαν στα γραφεία των Πολεοδομιών Καβάλας και Παγγαίου για να ζητήσουν αντίγραφα και δεν εξυπηρετήθηκαν!

Δεν πήρε ακόμη το Αρχείο Οικοδομικών Αδειών σε δικό του χώρο ο Δήμος Παγγαίου παρά το ότι σύστησε Υπηρεσία Δόμησης – Αντίθετα ο Δήμος Θάσου πήρε το αρχείο χωρίς να έχει Υ.ΔΟΜ.!

«Το σύνολο του Αρχείου Οικοδομικών Αδειών βρισκόταν στην Καβάλα (κτήριο Διοικητηρίου) και λειτουργούσε με ευθύνη της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ). Στη συνέχεια ο Δήμος Παγγαίου προχώρησε με τη σύσταση Υπηρεσίας Δόμησης, όμως δεν μπόρεσε να πάρει το Αρχείο Οικοδομικών Αδειών σε χώρο δικό του για να το λειτουργεί με ευθύνη του. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και δεν καταλογίζουμε ευθύνη στον Δήμο Παγγαίου. Οι Δήμοι Νέστου και Θάσου δεν έχουν ακόμη στελεχώσει Υπηρεσία Δόμησης, αλλά ο Θάσου έχει πάρει το αρχείο στο νησί και εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων μηχανικών και πολιτών εκεί», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Όλοι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να δώσουν λύση, γιατί η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Θέλω να πιστεύω ότι από αύριο (Πέμπτη 15/10) ξεκινά μια νέα μέρα για λύση…»

«Πολλοί μηχανικοί είναι εκτεθειμένοι, γιατί δεν μπορούν να ζητήσουν τα αντίγραφα για να προχωρήσουν υποθέσεις όχι μόνο για υπαγωγές αυθαιρέτων, αλλά για σειρά από παρεμβάσεις σε οικοδομές. Μίλησα με την Υ.ΔΟΜ. Παγγαίου και προκύπτει ότι η υποστελέχωση είναι το κύριο πρόβλημα. Μίλησα και με την Υ.ΔΟΜ. Καβάλας και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα μεταξύ τους. Απευθύνθηκα και στους δημάρχους Παγγαίου και Καβάλας, στον αντιδήμαρχο Τ.Υ. Καβάλας και στον γενικό γραμματέα του Δήμου Παγγαίου. Είμαστε στα τηλέφωνα πολλές μέρες για να βρεθεί μια λύση. Μόνο με συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Όλοι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να δώσουν λύση, γιατί η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Θέλω να πιστεύω ότι από αύριο (Πέμπτη 15/10) ξεκινά μια νέα μέρα για λύση. Από την Πέμπτη έχουμε συμφωνήσει να διαθέσει ο Δήμος Παγγαίου ένα επιπλέον άτομο στον Δήμο Καβάλας στο Διοικητήριο στην Υ.ΔΟΜ. Καβάλας, συν ένα άτομο που με σύμβαση έχει πάει εκεί, ώστε τα δυο άτομα να εξυπηρετούν τους μηχανικούς που θα κάνουν αίτηση για λήψη αντιγράφων από το αρχείο. Μελλοντικά θα δούμε αν μπορούμε να πρωτοκολλούμε και στον Δήμο Παγγαίου και ηλεκτρονικά να επικοινωνούν. Στην παρούσα φάση θα πρωτοκολλείται στην Καβάλα και θα εξυπηρετείται άμεσα μηχανικός και πολίτης εδώ. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς που θέλουν τα αντίγραφα στην ημερομηνία που λήγει την Πέμπτη για τα αυθαίρετα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Ταυτόχρονα θα γίνει και η καταγραφή των αρχείων των δυο Δήμων, δηλαδή ο διαχωρισμός και επειδή θα γίνει μετακόμιση της Υ.ΔΟΜ. Καβάλας, θα υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής για να πάμε παρακάτω. Πολλά γραφειοκρατικά που θέλουν ενέργειες συντονισμένες για να λυθεί το πρόβλημα», δήλωσε σχετικά ο κ. Παυλίδης.

Λήγει την Πέμπτη (15/10), μετά από σιωπηρή παράταση, η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων

Αναφορικά με το θέμα της προθεσμίας αιτήσεων υπαγωγής των αυθαιρέτων της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Απόστολος Παυλίδης σημείωσε: «Εμείς είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για το ότι δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς πολλοί την τελευταία στιγμή μπήκαν στη διαδικασία να τακτοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές τους. Ειδικά αυτές που είναι κατηγορίας 5, έληξε οριστικά η προθεσμία στις 30/9 και δεν θα έχουν δυνατότητα να τακτοποιηθούν. Λόγω της μεγάλης ζήτησης και του ότι το σύστημα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αιτήσεις, επιτεύχθηκε μια σιωπηρή παράταση που λήγει στις 15/10 για να οριστικοποιηθούν οι φάκελοι που ξεκίνησαν και δεν ολοκληρώθηκαν».

Στις 2 Δεκεμβρίου αρχίζει τελικά για την Π.Α.Μ.Θ. το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που ήταν να αρχίσει στις 2 Νοεμβρίου, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι δόθηκε παράταση και θα ξεκινήσει στην Π.Α.Μ.Θ. στις 2 Δεκεμβρίου.

«Ως Τ.Ε.Ε. είχαμε υποβάλει πρόταση για αυτήν την αναβολή γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί ο οδηγός του προγράμματος και δεν υπήρχε η σχετική προκήρυξη. Εφόσον θέλουμε αυτό το δημοφιλές πρόγραμμα να συνεχιστεί και να πετύχει στους στόχους του θα πρέπει να το περιφρουρήσουμε και όλοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

spot_img

Διαφημίσεις