Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας τη Δευτέρα (4/12), εκδήλωση από τους μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου, τα Κ.Α.Π.Η. Αγίου Λουκά και Κρηνίδων, τον δήμο Καβάλας και τον νομαρχιακό σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. της Π.Ε. Καβάλας, συνοδεία ορχήστρας και χορευτικών της Θασιακής Ένωσης Καβάλας.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν, η πρόεδρος των Κ.Α.Π.Η., Ε. Δρακονάκη, η αντιδήμαρχος Καβάλας, Μ. Φραντζεσκάκη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο σύλλογος γονέων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου και ο πρόεδρος και τα μέλη του νομαρχιακού συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. Καβάλας.

Το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει με κάποια μορφή αναπηρίας

Ο διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία καθιέρωσης της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με ειδικές ανάγκες το 1999 από τον Ο.Η.Ε.

»Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει με κάποια μορφή αναπηρίας και στην Ελλάδα το 10% του πληθυσμού. Την ημέρα αυτή θα πρέπει να έχουμε στον νου μας πως μια ημέρα δεν αρκεί για να θυμόμαστε ή να κάνουμε αναφορά στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αλλά πρέπει να είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή. Σε αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κάθε μέρα, δυστυχώς η κοινωνία δεν κατανοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις εξειδικευμένες ανάγκες τους. Ειδικότερα. οι περισσότεροι από μας βλέπουμε τα προβλήματα τις δυσκολίες των παιδιών με ειδικές ανάγκες, χωρίς να βάζουμε στην σωστή διάσταση το μέγεθος που αντιμετωπίζουν, εκτός αν έρθουμε σε επαφή με το ειδικό σχολείο», τόνισε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Το ζητούμενο είναι η ισότιμη μεταχείριση…

»Τα θέματα σε ένα τέτοιο σχολείο είναι τεράστια, αφού λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις στο διδακτικό και ειδικό προσωπικό, όσο και την κτιριακή υποδομή. Το γεγονός ότι καταφέρνουν και συνεχίζουν τη πορεία τους, οφείλεται στην αγωνιστικότητα και την προσπάθεια που καταβάλουν όσοι εργάζονται στο σχολείο και όσοι τα στηρίζουν. Το πιο σημαντικό έργο όμως στα ειδικά σχολεία το επιτελούν οι ίδιοι οι μαθητές, που κάθε μέρα δεν κουράζονται να μας προσφέρουν αυθόρμητη και καθαρή αγάπη, να μας συγχωρούν για τα λάθη μας και να μας δείχνουν ότι αυτό που έχουν ανάγκη είναι η αγάπη, η κατανόηση και η συμπαράσταση. Το ζητούμενο είναι η ισότιμη μεταχείριση. Κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες και η προσωπική τους ιστορία μας κάνει να σκεφτόμαστε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, πιο ουσιαστικό και ανθρώπινο. Οι άνθρωποι με αναπηρία ζουν συνεχώς με δυσκολίες, γιατί σε πρακτικά ζητήματα δεν δόθηκαν λύσεις. Η κοινωνία πολλές φορές βάζει τους ανθρώπους αυτούς στο περιθώριο, χωρίς να τους βλέπει, χωρίς να τους ακούει ως εξαίρεση από το κανονικό. Αναπηρία έχουμε λοιπόν στο να κατανοήσουμε αυτούς που έχουν αναπηρία», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές Δ. Εμμανουηλίδη και Κ. Μορφίδη, τη δήμαρχο, Δ. Τσανάκα και τον διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας, Α. Βαγενά για την αμέριστη συμπαράσταση τους στην δημιουργία και λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου της Καβάλας.