Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024

Οφέλη και προβλήματα από την επιδρομή του χιονιά

Ημέρα:

Τα οφέλη, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν από τις έντονες χιονοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, παρουσιάζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Το χιόνι, όπως άλλωστε και όλα τα φυσικά φαινόμενα, έχει οφέλη, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στο ζωικό κεφάλαιο. Ασφαλώς μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας και με δεδομένο ότι το χιόνι απορροφάται πολύ αργά και ομοιόμορφα, χωρίς να χάνονται ποσότητες, όπως συμβαίνει με μια απότομη βροχή, εμπλουτίστηκε σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας και αυξήθηκε ο αερισμός των εδαφών, καθώς μακροπρόθεσμα αυτά γίνονται πιο αφράτα και περισσότερο γόνιμα», τόνισε αρχικά σε σχέση με τα οφέλη της χιονόπτωσης ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Αρκετά τα προβλήματα στο ζωικό κεφάλαιο από τον ολικό παγετό

«Όμως αυτά τα φαινόμενα συνοδεύονται πολλές φορές από παρατεταμένο παγετό ή και ολικό παγετό. Η κακοκαιρία τα είχε και τα δυο και από τις μετρήσεις που είχαμε στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., είδαμε ότι τουλάχιστον είχαμε πάνω από έξι ημέρες ολικό παγετό, με μέγιστη θερμοκρασία μέχρι -4 και φυσικά σε κάποιες περιοχές ακόμη και -12 ή και περισσότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν και πολλά κακά και σε επίπεδο καλλιεργειών και στην κτηνοτροφία. Πιο συγκεκριμένα στην κτηνοτροφία είχαμε αποβολές ζώων, πέθαιναν πολλά ή δεν επιβίωναν άλλα νεογέννητα. Με όλα τα προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι, όπως το κόστος παραγωγής και οι συμπιεσμένες τιμές, τους δημιουργήθηκαν επιπλέον ζητήματα», συμπλήρωσε σχετικά ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

Υπάρχουν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, όμως είναι νωρίς να φανεί το μέγεθός τους…

«Όσο αφορά το φυτικό κεφάλαιο, όλα τα φυλλώδη λαχανικά, τα υπαίθρια, καταστράφηκαν. Ό,τι δεν ήταν υπό κάλυψη ή μέσα σε θερμοκήπιο έχει καταστραφεί. Το δεύτερο αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες που δεν μπορούν να είναι υπό κάλυψη, όπως τα δέντρα που ήταν εκτεθειμένα. Έχουμε ζημιές, το εύρος τους έχει αρχίσει να φαίνεται, όχι όμως στο 100%, καθώς αλλού είναι περισσότερο, αλλού λιγότερο. Στην περιοχή μας δεν έχουμε καρπούς, όπως τα πορτοκάλια στην Αργολίδα, για να μιλάμε για ζημιές. Όμως στα δέντρα περιμένουμε ζημιές, έχουν ήδη φανεί κάποια σχισίματα στο φλοιό των δέντρων ή των βλασταριών, σε ελιές κυρίως. Είναι νωρίς να φανεί η ζημιά. Στην αμπελοκαλλιέργεια δεν νομίζω ότι θα έχουμε σημαντική ζημιά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής κι ελπίζω αυτό να ήταν το τελευταίο κρούσμα ψύχους που υπέστη η περιοχή μας», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο θέατρο «ΜΑΙΩΤΡΟΝ» για δεύτερη χρονιά η παράσταση «Τρίτη Τετάρτη Νυχτερινή» του Τζων Μιχάλη

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ  Θεωρώντας τον εαυτό της αυτουργό...

Γιορτή τσίπουρου με πολύ θετική διάθεση

Με πολύ θετική διάθεση πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Τσίπουρου 2024....

Χρυσούπολη: Νεκρός 29χρονος σε τροχαίο

Την 2-11-2024 και ώρα 21:10’ στο 20ο χιλιόμετρο της...

Το Ιράν καταστρέφει Λίβανο και Γάζα

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Ακούω και διαβάζω ότι ο Λίβανος...

Χρειάζεται βελτίωση ο θεσμός των συνεδριάσεων λογοδοσίας των δημοτικών συμβουλίων

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Επαναλαμβανόμαστε αρκετά, καθώς οι ερωτήσεις είναι συνέχεια...

Με θετικό πρόσημο έκλεισε φέτος ο τουρισμός κρουαζιέρας

Τάκης Αγγελίδης: «Πρέπει να δουλέψουμε να κρατήσουμε τον αριθμό...

Θάσος: Απολογισμός τουριστικής περιόδου και σχέδια για την επόμενη

«Ήρθε πλέον η στιγμή να αναλύσουμε το περασμένο καλοκαίρι,...

Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια της γονικής αποξένωσης 

Η γονική αποξένωση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο όπου ένα...