«Ύποπτος» θα θεωρείται οποιοσδήποτε πληρώνει, εισπράττει ή μεταφέρει χρήματα από 1.000 ευρώ και πάνω μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου έχει σαν στόχο να αντιμετωπιστεί η διακίνηση «μαύρου» χρήματος, με τους «υπόπτους» να βρίσκονται σε …λίστα ελέγχου!
Ειδικότερα, με το άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, στις περιπτώσεις συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα δέουσας επιμέλειας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προστίθεται «κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ».
Μάρκος Δέμπας: «Δεν λέμε όχι στους ελέγχους, αλλά η υπερβολή πλέον ξεχειλίζει…»

Για το θέμα έκανε δηλώσεις στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος σημείωσε: «Δεν λέμε όχι στους ελέγχους, αλλά η υπερβολή πλέον ξεχειλίζει. Οι συναλλαγές μέσω POS έχουν βοηθήσει στην πάταξη μέρους της φοροδιαφυγής. Αν νομίζουν ότι έτσι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, ας το δοκιμάσουμε κι αυτό. Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το σκεπτικό τους και ποια είναι η λογική. Έτσι κι αλλιώς από τα 500 ευρώ και πάνω οι συναλλαγές, με βάση τον νόμο, γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος ή πιστωτικών καρτών. Αυτό νομίζω καλύπτει πλήρως. Αν θεωρούν ότι συγκεκριμένοι κλάδοι επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν, ας στείλουν επιτέλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να δουν τι συμβαίνει».

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάσχει ο ελεγκτικός μηχανισμός και προσπαθούν μάλλον να δημιουργήσουν μια βάση για να στοχοποιήσουν κάποιους στη συνέχεια ανάλογα με το πώς θα κινηθούν τα έσοδα του κράτους»

«Τέτοιες κινήσεις θεωρώ ότι στοχοποιούν απευθείας και τρομοκρατούν τους πολίτες, χωρίς επί του πρακτέου να βλέπουμε τα αποτελέσματα. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα τίποτα συγκεκριμένο, π.χ. ότι έγιναν 5.000 έλεγχοι κι ότι βρέθηκε αυτό ή το άλλο κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάσχει ο ελεγκτικός μηχανισμός και προσπαθούν μάλλον να δημιουργήσουν μια βάση για να στοχοποιήσουν κάποιους στη συνέχεια, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν τα έσοδα του κράτους», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσονται και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ και διενεργούνται, είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος, είτε κατά την είσπραξη των κερδών.