Ο οικισμός του Παληού Καβάλας θα είναι ένα από τα μεγάλα θύματα των πλευρικών διοδίων που θα λειτουργήσουν σύντομα στην Εγνατία οδό.

Η απόφαση για την λειτουργία 11 (!!!) συνολικά πλευρικών σταθμών από τον Στρυμόνα μέχρι την Καβάλα έχει ήδη ληφθεί και η λειτουργία τους δεν θα αργήσει, καθώς υπάρχει ήδη ο ανάδοχος για την κατασκευή τους.

Πλευρικοί σταθμοί προβλέπονται στους κόμβους Γαληψού – Ορφανού, Μουσθένης, Ελευθερούπολης και της παράκαμψης Καβάλας (Αγίου Ανδρέα και Άσπρων Χωμάτων). Οι αρνητικές συνέπειες θα είναι διπλές για το Παληό. Αφενός όσοι κινούνται στην παραλιακή Εγνατία, θα διέρχονται μέσα από τον οικισμό. Αφετέρου, οι κάτοικοι των περιοχών Ελευθερών, Ελαιοχωρίου, Περάμου και Ηρακλείτσας που χρησιμοποιούν την Εγνατία για να πάνε στην Καβάλα, θα επιστρέψουν στον δρόμο του Παληού, αφού στον κόμβο του Αγίου Ανδρέα θα στηθεί ο πλευρικός σταθμός που θα εισπράττει το χαράτσι των διοδίων. Χώρια φυσικά, ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα προστεθεί λόγω των διοδίων  της Άσπρης Άμμου.

Για το Παληό  τα παραπάνω σημαίνουν επιστροφή στις κυκλοφοριακές συνθήκες προ του 2000, όταν όλη η διερχόμενη κυκλοφορία περνούσε μέσα από τον οικισμό. Μπορεί, βέβαια, ένα μέρος της κυκλοφορίας να συνεχίσει να διέρχεται από την Εγνατία, αλλά και μόνο η χρήση του παλιού και σε άθλια κατάσταση δρόμου, από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αρκεί για να επιδεινώσει σε επικίνδυνο βαθμό τις κυκλοφοριακές συνθήκες στον δρόμο Παληού – Καβάλας…