Απόφαση προς τη θετική κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, την κατάργηση της επιλογής του σημαιοφόρου με κλήρωση, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημαιοφόροι στο Δημοτικό θα επιλέγονται με βάση τις επιδόσεις των μαθητών στην Ε’ Δημοτικού. Σημαιοφόροι θα ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ ́ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κι o άλλος από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

«Για εμένα είναι πολύ βασικό ο αγώνας και ο κόπος αυτών των μαθητών όλη τη χρονιά να επιβραβεύεται…»

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση που έγινε από το υπουργείο Παιδείας, κινείται προς την θετική κατεύθυνση. Για εμένα είναι πολύ βασικό ο αγώνας και ο κόπος αυτών των μαθητών όλη τη χρονιά να επιβραβεύεται. Έτσι το βλέπουμε εμείς, οι άριστοι να μπορούν να έχουν αυτό το «δώρο». Το θέμα το είχαμε συζητήσει και με τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας κι είχαμε τονίσει ότι το να μπαίνουν όλοι οι μαθητές σε μια κληρωτίδα και να βγαίνει από κλήρωση αυτός που θα κρατά τη σημαία, δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο», επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με το θέμα το πρωί της Τρίτης (15/10) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Απόστολος Μουμτσάκης.

Τι ισχύει αναλυτικά για τους σημαιοφόρους στα Δημοτικά με βάση τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας

α) Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ ́ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Επιλέγονται αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Το κλασματικό μέρος αναφέρεται στον ετήσιο γενικό μέσο όρο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στο κλασματικό μέρος, διενεργείται κλήρωση.

β) Παραστάτες ορίζονται δέκα μαθητές της ΣΤ ́ τάξης, πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή γίνεται με την ίδια διαδικασία που επιλέγονται οι σημαιοφόροι.

γ) Με τον τρόπο που περιγράφεται στην περίπτ. α ́, επιλέγονται δύο μαθητές της ΣΤ ́ τάξης που δεν επιλέχθηκαν ούτε σημαιοφόροι ούτε παραστάτες, στους οποίους ανατίθεται η κατάθεση στεφάνου, ο ένας για το διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

δ) Οι σημαιοφόροι, οι παραστάτες και οι υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου επιλέγονται ανά τμήμα για τα ως άνω χρονικά διαστήματα αντίστοιχα.

Η κατά τις προηγούμενες παραγράφους επιλογή ή κλήρωση, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση, πραγματοποιείται από το διευθυντή της σχολικής μονάδας ή το νόμιμο αναπληρωτή του παρουσία του συλλόγου διδασκόντων και των ενδιαφερομένων μαθητών και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

Η δήλωση ― απάντηση της Νίκης Κεραμέως στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στη Βουλή τα κριτήρια επιλογής των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιβάλλει τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων. Η Κυβέρνηση επιλέγει ως κριτήριο τη σχολική επίδοση και όχι την κλήρωση», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ανακοινωθέν του Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγορεί για τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων ότι είτε αγνοεί είτε ηθελημένα παρακάμπτει τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.